La sequera, un fenomen que històricament es considerava anòmal, està emergint com una preocupació recurrent i creixent a Catalunya. Els estudis sobre canvi climàtic suggereixen que els episodis de sequera no només seran més freqüents sinó també més intensos a causa de les variacions significatives en els cicles de pluja. Aquest fenomen transforma l’eficiència hídrica d’una simple opció a una necessitat ineludible per les empreses.
Després d’un període particularment dur de sequera, que ha posat a prova la resiliència de la gestió de recursos a Catalunya, les pluges d’abril han suposat un alleujament transitori de les restriccions més severes. Però, hem superat ja la pitjor fase?
La millora en la disponibilitat d’aigua, combinada amb dades econòmiques positives del primer trimestre, ens permet fer una revisió més optimista de les previsions de creixement per al 2024, amb un impacte de la sequera menys sever del que s’esperava. S’espera que aquesta tendència posi fi a l’impacte més greu de la sequera previst inicialment.
Per al futur immediat, les previsions apunten a una estabilitat hídrica fins passat l’estiu, gràcies a les reserves acumulades les últimes setmanes. No obstant això, aquesta estabilitat pot ser efímera, i Catalunya es troba davant de dos possibles escenaris:
Escenari positiu: Amb unes condicions de pluviometria que segueixen millorant i s’aproximen a la mitjana històrica, podrem gaudir d’un estiu en una fase d’excepcionalitat i possiblement avançar cap a una fase d’alerta a la tardor. Això relaxaria notablement les restriccions actuals sobre l’ús de l’aigua.
Escenari negatiu: Si la pluviometria torna als patrons de l’any 2023, ens podríem veure abocats novament a un estat d’emergència abans de final d’any, amb totes les restriccions que això comporta.
Davant d’aquests escenaris, és important aprofitar no només les oportunitats de finançament públic per millorar l’eficiència hídrica, sinó també recordar i aplicar les lliçons apreses fins ara. Una d’elles és la necessitat de les pimes d’obtenir dades fiables i detallades sobre el consum d’aigua, que permetin a les administracions aplicar restriccions de manera objectiva, flexible i adequada a realitat individual. Aquesta informació hauria de permetre garantir una gestió més equitativa de l’aigua i també ajudar a desmuntar aquells arguments que culpabilitzen de manera infundada les empreses i determinats sectors de malbaratament.
Des de PIMEC continuarem demanant a les administracions públiques que duguin a terme les inversions i els compromisos adquirits, independentment de les condicions climàtiques actuals. També reclamarem una col·laboració efectiva perquè sabem que les empreses, lluny de ser part del problema, són part de la solució.