Pime i nova ruralitat

Des de la Fundació PIMEC tenim clar que els canvis reals en l’àmbit de l’economia i l’empresa s’aconsegueixen amb fets. En aquest sentit, m’agradaria recordar el Pacte Rural i el Pla d’Acció Rural de la UE que engloba tota una sèrie de projectes emblemàtics tangibles i noves eines per a garantir que les àrees rurals europees puguin continuar exercint les seves funcions essencials, que principalment són les de proporcionar aliments, llars, treballs i serveis ecosistèmics. En concret, la Comissió Europea ha establert un marc d’actuació sota una visió a llarg termini fins a l’any 2040 perquè les comunitats rurals siguin més fortes i resilients, estiguin més connectades i, per consegüent, es generi major prosperitat en elles.

La Fundació PIMEC es va adherir al Pacte Rural de la UE en el 2022 per la importància d’impulsar la ruralitat i la nova ruralitat, que actua també contrarestant el baix índex de feminitat de les àrees rurals, repercutint clarament en la seva dinàmica demogràfica.

Una altra realitat que ha activat la nostra Fundació, al costat de PallarsActiu, S.A, Societat de Foment del Pallars Jussà i Sobirà de Lleida, ha estat la creació de la jornada La Nova Ruralitat, que té per objectiu impulsar i treballar en pro de l’emprenedoria femenina com a eix vertebrador de la reactivació econòmica de l’entorn rural. Els nostres lemes inspiradors han estat “La Nova Ruralitat: dona, innovació i tradició” i “Territoris resilients i dona emprenedora”.

Des del meu punt de vista, es requereix d’una revisió profunda del model rural i, entre altres coses, això passa per teixir aliances com la 1a Aliança d’entitats de dones rurals, que, des de la Fundació PIMEC, hem aconseguit catalitzar aglutinant diferents associacions i les seves presidentes. Formen part d’aquesta Aliança Teresa López, presidenta de FADEMUR (Federació d’Associacions de Dones del Món Rural); Laia Rogel, presidenta de l’Associació Professional d’Empresàries Ap! Lleida; Inés Quintana, presidenta de la XEP (Xarxa d’Emprenedores Pallaresas); Sonia Ángela Mateo, presidenta d’ADEE-BPW Associació d’Empresàries i emprenedores de Tarragona; María Teixidor, presidenta de la Comissió de Dona i Empresa de PIMEC; Begoña Gómez, directora de la Càtedra Extraordinària de Transformació Social Competitiva (Càtedra TSC), que pertany a la Universitat Complutense de Madrid; i Anna Martí Abella, presidenta d’ADR (Associació pel Desenvolupament Rural). A tall d’exemple d’aquesta revisió profunda del model rural, m’agradaria citar el cas pràctic de FADEMUR que va proposar la idea d’utilitzar drons, sota el concepte d’agricultura de precisió, que permeten la captació d’informació imprescindible per assolir un major rendiment dels camps de cultiu.

L’objectiu cabdal és impulsar la nova ruralitat i l’emprenedoria femenina en l’entorn rural, generant cooperacions entre les diferents associacions, i és per aquest motiu que des de la Fundació estem treballant a fons l’eix d’actuació Pime i Nova ruralitat que tindrà un impacte social i mediambiental en el territori.

Josep González, president de la Fundació PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Has pensat mai com protegir la teva empresa quan tu faltis?

Next Story

La necessitat de transformació digital és independent de la mida de l’empresa, però la forma com plantejar-la sí que en depèn

Latest from Opinió