La necessitat de transformació digital és independent de la mida de l’empresa, però la forma com plantejar-la sí que en depèn

Sovint sentim parlar de la transformació digital i potser ens plantegem com aplicar aquest concepte en les pimes. Perquè, en primer lloc, què vol dir transformació digital? Avui en dia tothom en parla, tant i de formes tan variades, que no és fàcil entendre què vol dir.

Amb aquest escrit volem iniciar un seguit d’explicacions al voltant d’aquest concepte, d’una banda per clarificar-lo i, de l’altra, per informar-vos sobre un dels projectes estratègics de suport a les pimes que està desenvolupant PIMEC, amb el suport de la UPC i en el marc del programa de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya.

Així doncs, comencem per mirar de definir què és la transformació digital. Entre altres possibles definicions, hem escollit la següent: “La transformació digital és un procés evolutiu que aprofita les capacitats i tecnologies digitals per permetre que els models de negoci, els processos operatius i les experiències dels clients creïn valor”.

Rellegint-la, el primer que crida l’atenció de la definició és com la transformació digital no és tecnologia en primer lloc, sinó que es basa en les capacitats i tecnologies digitals per aportar valor als clients, com tota empresa vol. A més, la definició ens diu que fa servir la tecnologia com a mitjà per modelar i millorar el propi negoci: estem parlant d’estratègia, cosa que ens pot sonar una mica allunyat del nostre dia a dia i per a la qual agrairíem tenir una guia, un mètode, en comptes de fer-ho més desordenadament i arriscadament.

Els empresaris i empresàries sovint es troben davant el fet que les urgències relacionades amb la seva activitat empresarial passen per davant de les prioritats de l’empresa, i també estan supeditats a limitacions en el pressupost, recursos, temps tant per a la gestió i planificació com per adquirir i treballar noves capacitats… Per si no n’hi hagués prou, veuen com la gran empresa no només disposa de més recursos, sinó que –a més– al seu voltant es fan més estudis i es proposen més mètodes i sistemàtiques que les ajuden.

La necessitat de transformació digital és independent de la mida de l’empresa, però la forma com plantejar-la sí que en depèn. Els mètodes i sistemàtiques pensades per les grans empreses no serveixen per a les pimes, però sí que poden servir de base per al disseny de mètodes adequats a cada realitat.

En aquest sentit, PIMEC i la UPC estem treballant per ajudar les pimes catalanes a planificar i portar a terme metòdicament la seva transformació digital. Partint de treballs fets a la universitat i altres institucions acadèmiques, pensats més per a la gran empresa, estem dissenyant un nou mètode adaptat a les empreses de menor dimensió que podrem aplicar de forma sistemàtica.

Girant al voltant del concepte de maduresa digital, proposem un mètode que ens permeti sistematitzar al màxim com determinar analíticament on som i cap on volem anar en la transformació digital de les pimes, amb mecanismes metodològics simplificadors per donar suport a cada empresa, segons les seves característiques i necessitats, d’una manera fàcil, lleugera, al mateix temps que sòlida i rigorosa, minimitzant els riscos que puguin sorgir.

Òscar Beà – Assessor en Transformació digital. Doctorand a PIMEC per la UPC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Pime i nova ruralitat

Next Story

Descarbonitzar-se avui per ser competitius demà

Latest from Innovació