Estem ja immersos en una nova edició del Mobile World Congress. Enguany, el lema del Congrés Internacional és “Velocity”, però tal vegada hauríem d’aconseguir un equilibri entre velocitat, seguretat i escalabilitat, segons el tipus d’empreses.
L’edició del 2023 compta amb tres grans àmbits temàtics que concentren la major part tant dels debats com de les presentacions de solucions i novetats tecnològiques: la intel·ligència artificial, el desenvolupament dels protocols 5G i 6G, i la Internet of Things (IoT), enfocada sobretot a projectes al núvol. Hi haurà també algun racó per no oblidar les noves solucions en finances tecnològiques (fintech) i algunes referències col·laterals a l’humanisme tecnològic.
El MWC és un esdeveniment global que manté des de ja fa dècades la seva seu a Barcelona, i ens hem de felicitar pel fet que la ciutat mantingui la capacitat i el posicionament per ser punta de llança de les tecnologies i solucions més avançades a escala mundial. Des de PIMEC hem donat suport de forma continuada a l’alineament de les administracions públiques i del sector privat en favor de la celebració del Congrés i del llegat que progressivament va construint a la ciutat i al país. També vam saludar la creació del Four Years From Now (FYFN), que donava veu als desenvolupaments tecnològics d’empreses locals, moltes d’elles start-ups i, per tant, pimes, que d’aquesta manera podien gaudir d’un altaveu internacional sense precedents.
Arribats a aquest punt, des de PIMEC volem situar la necessitat que el llegat del MWC es capil·laritzi també a les micro, petites i mitjanes empreses del país. Encara hi ha una escletxa digital rellevant entre grans empreses i pimes i la necessitat d’incorporar de forma urgent tant tecnologies digitals com innovacions a les micro, petites i mitjanes empreses en els àmbits de la intel·ligència artificial, el tractament i anàlisi de dades, la ciberseguretat i la IoT, entre d’altres. Tots ells són camps en els quals es fonamentarà cada vegada més la competitivitat i productivitat de les nostres empreses.
Aconseguir que els nous desenvolupaments que es presenten al MWC “aterrin” al nostre teixit empresarial ha de ser prioritari per a tots els agents de l’ecosistema d’innovació, tant estatal com de Catalunya, si volem parlar amb propietat d’un llegat.
L’ús de les tecnologies a les pimes i les grans empreses continua essent molt desigual. La superdigitalització avança però no a la mateixa “velocity”, malauradament, i l’escletxa es podria ampliar. Només el 9% de les petites empreses ha desenvolupat projectes en relació amb el Big Data, i el mateix succeeix respecte al comerç electrònic, el tractament i anàlisi de les dades, o la utilització de sistemes “cloud”. El problema essencial és que encara és molt difícil trobar solucions adaptades a les pimes i als seus models de negoci.
Un dels darrers informes (2022) de la Universitat Oberta de Catalunya (“Cap a la corporació Tyrell? Digitalització, dimensió d’empresa i divergència de productivitat a Espanya”) ja establia com a conclusió la divergència entre les grans companyies dominants, que adapten tecnologia a gran velocitat i augmenten la seva competitivitat, i les pimes.
A PIMEC treballem en projectes que aspiren a reduir l’escletxa digital per a les pimes: donant suport actiu a la incorporació d’eines digitals (KIT Digital i d’altres); impulsant la participació de les pimes en projectes de compra pública innovadora i de proposta de solucions a reptes de ciutat o de país; treballant en projectes de Big Data amb la UOC que donin visibilitat a l’ajust entre competències acadèmiques i demanda del mercat de treball; o perfilant un “innovation journey” que asseguri l’aplicabilitat de solucions tecnològiques i digitals enfocada específicament a pimes.
No ens podem permetre arribar tard: sensibilització de les empreses i de les persones que hi treballen; formació especialitzada; canvi de cultura empresarial i assessorament personalitzat sobre eines i solucions adaptades a les necessitats específiques de les petites empreses, són parts de l’estratègia a seguir en relació amb el nostre teixit empresarial de pimes per dotar-les de velocitat real en la seva adaptació a les innovacions tecnològiques.
Joan Josep Berbel
President de la Comissió d’Innovació i Digitalització de PIMEC