Pimes i velocitat al Mobile World Congress 2023

Joan Josep Berbel

President de la Comissió d’Innovació i Digitalització de PIMEC

Estem ja immersos en una nova edició del Mobile World Congress. Enguany, el lema del Congrés Internacional és “Velocity”, però tal vegada hauríem d’aconseguir un equilibri entre velocitat, seguretat i escalabilitat, segons el tipus d’empreses.

L’edició del 2023 compta amb tres grans àmbits temàtics que concentren la major part tant dels debats com de les presentacions de solucions i novetats tecnològiques: la intel·ligència artificial, el desenvolupament dels protocols 5G i 6G, i la Internet of Things (IoT), enfocada sobretot a projectes al núvol. Hi haurà també algun racó per no oblidar les noves solucions en finances tecnològiques (fintech) i algunes referències col·laterals a l’humanisme tecnològic.

El MWC és un esdeveniment global que manté des de ja fa dècades la seva seu a Barcelona, i ens hem de felicitar pel fet que la ciutat mantingui la capacitat i el posicionament per ser punta de llança de les tecnologies i solucions més avançades a escala mundial. Des de PIMEC hem donat suport de forma continuada a l’alineament de les administracions públiques i del sector privat en favor de la celebració del Congrés i del llegat que progressivament va construint a la ciutat i al país. També vam saludar la creació del Four Years From Now (FYFN), que donava veu als desenvolupaments tecnològics d’empreses locals, moltes d’elles start-ups i, per tant, pimes, que d’aquesta manera podien gaudir d’un altaveu internacional sense precedents.

Arribats a aquest punt, des de PIMEC volem situar la necessitat que el llegat del MWC es capil·laritzi també a les micro, petites i mitjanes empreses del país. Encara hi ha una escletxa digital rellevant entre grans empreses i pimes i la necessitat d’incorporar de forma urgent tant tecnologies digitals com innovacions a les micro, petites i mitjanes empreses en els àmbits de la intel·ligència artificial, el tractament i anàlisi de dades, la ciberseguretat i la IoT, entre d’altres. Tots ells són camps en els quals es fonamentarà cada vegada més la competitivitat i productivitat de les nostres empreses.

Aconseguir que els nous desenvolupaments que es presenten al MWC “aterrin” al nostre teixit empresarial ha de ser prioritari per a tots els agents de l’ecosistema d’innovació, tant estatal com de Catalunya, si volem parlar amb propietat d’un llegat.

L’ús de les tecnologies a les pimes i les grans empreses continua essent molt desigual. La superdigitalització avança però no a la mateixa “velocity”, malauradament, i l’escletxa es podria ampliar. Només el 9% de les petites empreses ha desenvolupat projectes en relació amb el Big Data, i el mateix succeeix respecte al comerç electrònic, el tractament i anàlisi de les dades, o la utilització de sistemes “cloud”. El problema essencial és que encara és molt difícil trobar solucions adaptades a les pimes i als seus models de negoci.

Un dels darrers informes (2022) de la Universitat Oberta de Catalunya (“Cap a la corporació Tyrell? Digitalització, dimensió d’empresa i divergència de productivitat a Espanya”) ja establia com a conclusió la divergència entre les grans companyies dominants, que adapten tecnologia a gran velocitat i augmenten la seva competitivitat, i les pimes.

A PIMEC treballem en projectes que aspiren a reduir l’escletxa digital per a les pimes: donant suport actiu a la incorporació d’eines digitals (KIT Digital i d’altres); impulsant la participació de les pimes en projectes de compra pública innovadora i de proposta de solucions a reptes de ciutat o de país; treballant en projectes de Big Data amb la UOC que donin visibilitat a l’ajust entre competències acadèmiques i demanda del mercat de treball; o perfilant un “innovation journey” que asseguri l’aplicabilitat de solucions tecnològiques i digitals enfocada específicament a pimes.

No ens podem permetre arribar tard: sensibilització de les empreses i de les persones que hi treballen; formació especialitzada; canvi de cultura empresarial i assessorament personalitzat sobre eines i solucions adaptades a les necessitats específiques de les petites empreses, són parts de l’estratègia a seguir en relació amb el nostre teixit empresarial de pimes per dotar-les de velocitat real en la seva adaptació a les innovacions tecnològiques.

 

Joan Josep Berbel
President de la Comissió d’Innovació i Digitalització de PIMEC

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Nous incentius a la contractació establerts pel Reial Decret llei 1/2023

Next Story

Les innovacions del MWC23 “aterren” a les pimes catalanes

Latest from Opinió