Les innovacions del MWC23 “aterren” a les pimes catalanes

Tres start-ups catalanes sòcies de PIMEC han participat aquesta setmana al 4 Years From Now en el marc del Mobile World Congress 2023 a Barcelona

La ciutat de Barcelona manté, després de dècades, la capacitat i el posicionament per ser punta de llança de les tecnologies i solucions més avançades a escala mundial. El congrés de telefonia mòbil, que atrau professionals de tot el món per presentar les últimes novetats i tendències en aquest àmbit, s’ha instal·lat de nou a la ciutat i, enguany, ha rebut més de 80.000 persones.  Durant aquesta setmana es calcula que la ciutat rebrà un impacte econòmic d’uns 350 milions d’euros, impacte que repercuteix directament en el teixit empresarial de Barcelona de diversos sectors com el de la restauració, el comerç, els serveis, el taxi, etc. Bars, restaurants i discoteques preveuen facturar uns 96 milions d’euros i es calcula que la despesa diària per persona en restauració i oci nocturn està al voltant dels 300 euros.

Foto: Entrada al MWC amb el lema d’enguany ‘Velocity’

Una edició del MWC en què la intel·ligència artificial, l’expansió de les tecnologies digitals en els sectors industrials, la tecnologia en les finances, la seguretat en les xarxes obertes o el desenvolupament dels protocols 5G i 6G han estat els grans àmbits temàtics. Tots ells són camps en els quals es fonamentarà cada vegada més la competitivitat i productivitat de les pimes catalanes. Segons el president de la Comissió d’Innovació i Digitalització de PIMEC, Joan Josep Berbel, “cal aconseguir que aquestes tecnologies aterrin al nostre teixit empresarial i que aquesta sigui una tasca prioritària per a tots els agents de l’ecosistema d’innovació, tant estatal com de Catalunya, si volem parlar amb propietat d’un llegat”. Per a això, cal que en les petites i mitjanes empreses hi hagi un “canvi de cultura empresarial amb solucions adaptades a les necessitats específiques de les pimes”. Tot i que enguany el lema del Congrés Internacional ha estat Velocity, Joan Josep Berbel defensa que l’estratègia que s’hauria de seguir per dotar les pimes de velocitat real en la seva adaptació a les innovacions tecnològiques és “aconseguir un equilibri entre velocitat, seguretat i escalabilitat a diferents tipus d’empreses”.

La Fundació Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) i PIMEC col·laboren des de 2017 en aquest esdeveniment global per impulsar i fomentar la transformació digital de les micro, petites i mitjanes empreses catalanes. De fet, MWCapital és l’entitat que acull el Mobile World Congress Barcelona i va fundar el saló 4 Years From Now (4YFN) amb l’objectiu que esdevingués una plataforma de negocis per donar veu als desenvolupaments tecnològics d’empreses locals, moltes d’elles start-ups i, per tant, pimes catalanes. Enguany, les 3 empreses participants al 4YFN sòcies de PIMEC han comptat amb un espai d’exposició i han tingut l’oportunitat d’estar presents en jornades de networking, sessions de pitching per a presentar la seva empresa o reunions one-to-one per aprofitar al màxim aquest trampolí internacional sense precedents.

INCAPTO és una start-up, associada a la patronal, que es dedica a millorar l’experiència de prendre cafè democratitzant les cafeteres superautomàtiques i el cafè d’especialitat. La sostenibilitat és clau en la seva línia de negoci i ofereixen solucions tecnològiques per gaudir d’un cafè acabat de moldre només prement un botó, amb un sistema responsable sense càpsules ni residus innecessaris.

Foto: Francesc Font, cofundador d’INCAPTO, presenta l’empresa a una sessió de pitching del 4YFN

El cofundador d’INCAPTO, Francesc Font, assegura que estar presents en aquesta edició del MWC els ha permès “fer contactes i presentar al món el seu model de negoci: pagament per consumició”. Francesc Font explica que les màquines de cafè estan connectades amb la Internet of Things (IoT) i a final de mes es facturen només les consumicions fetes i de manera automàtica s’envia el cafè sense haver de fer res”. A més, a INCAPTO també s’adapten i tenen solucions per a cada empresa segons la seva grandària.

Per la seva banda, Carlos Martínez, fundador d’EPINIUM, una altra start-up sòcia de PIMEC, creu que estar presents al 4YFN “ha estat clau per guanyar visibilitat, conèixer el mercat i noves marques, així com per presentar l’eina internacionalment”.

Foto: Carlos Martínez, CEO d’EPINIUM, a la zona jardí del 4YFN

L’àrea de negoci d’EPINIUM està vinculada a l’automatització d’Amazon Ads i són “l’única empresa al món que fa la integració d’una eina d’intel·ligència artificial que gestiona la publicitat automàticament i ofereix els millors resultats connectant la publicitat i el posicionament orgànic”, destaca el CEO, qui també ha valorat positivament la possibilitat de parlar amb potencials inversors. Carlos Martínez, expresident de PIMEC Joves, assegura que la patronal l’ha acompanyat en aquest viatge de creixement des del principi i li ha permès “aprendre molt d’altres persones empresàries, fer networking, aconseguir clients i, fins i tot, algun inversor”.

El paraigua de PIMEC també ha ajudat l’start-up TalentUp, present enguany al 4YFN, en el seu desenvolupament empresarial. “Poder disposar d’una xarxa de suport que facilita l’orientació, sinergies i insights ha estat i és un actiu de gran valor per a la nostra companyia que ens permet navegar en l’ecosistema d’una manera que sense PIMEC seria difícil”, afirma Jordi Arcas, CEO de TalentUp, una plataforma salarial mitjançant la qual és possible conèixer els salaris de més de 250 posicions en més de 120 ciutats d’arreu del món, cosa que“proporciona un gran avantatge competitiu a l’hora d’atreure i retenir talent”. Aquesta start-up treballa amb grans, petites i mitjanes empreses i

Foto: Jordi Arcas, CEO de Talent Up, i l’equip de l’empresa a l’stand del 4YFN

facilitats a les pimes amb descomptes per a empreses amb menys de 20 treballadors i a ONG. Jordi Arcas destaca que la seva presència al 4YFN, a banda de “ser profitosa per la interacció amb potencials prospectes i clients” està essent “de gran valor pel fet de poder presentar en persona TalentUp, escoltar directament les necessitats del nostre públic objectiu i rebre el feedback i l’opinió dels visitants de la fira”.

Tot i l’èxit i la presència de cada vegada més micro, petites i mitjanes al Mobile World Congress, en l’actualitat l’ús de les innovacions tecnològiques a les pimes i les grans empreses catalanes continua essent desigual. Reduir l’escletxa digital i trobar solucions adaptades al model de negoci de les pimes és el camí a seguir, per la qual cosa es requereixen polítiques alineades i col·laboració entre el sector públic i el privat. Una necessitat que PIMEC ha fet palesa, i en què ja està treballant: “Volem situar la necessitat que el llegat del MWC es capil·laritzi també a les micro, petites i mitjanes empreses del país per fomentar-ne la competitivitat i productivitat”, ha assenyalat Joan Berbel.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Pimes i velocitat al Mobile World Congress 2023

Next Story

L’aportació de la dona a l’economia

Latest from Innovació