Les pimes i l’endemà de les eleccions

Després de conèixer els resultats de les eleccions, penso en les 100.000 empreses sòcies de PIMEC (petites i mitjanes empreses, autònoms i petits comerços de proximitat), i especialment en les 4.500 empreses sòcies del Vallès Oriental, i em pregunto què passarà demà.

Segur que cadascun dels nostres empresaris i empresàries ens aixecarem ben d’hora, ben d’hora, com cada dia, per trepitjar el carrer i aixecar les persianes del nostre negoci, en un gest de treball constant, de persistència i respecte (molt de respecte) per la nostra feina, pels nostres clients, pels nostres treballadors i pels nostres proveïdors i col·laboradors.

En aixecar la persiana lluitarem per defensar la dignitat dels nostres negocis, malgrat el preu abusiu de l’energia, la insuportable manca de normativa sancionadora contra la morositat, les excessives traves burocràtiques i obligacions formals, les baixades contínues de preus per una competència ferotge, i la manca de perfils professionals qualificats per cobrir les necessitats de llocs de treball que no s’acaben de satisfer.

Malgrat totes aquestes dificultats, les PIMES catalanes seguirem lluitant per la defensa dels nostres drets per aconseguir els nostres objectius, sumant esforços i complicitats, amb mirada llarga.

Per això és tan important, vital diria, que la nostra organització creixi en nombre d’associats. Al Vallès Oriental, PIMEC ara és l’associació empresarial més representativa, amb més d’una tercera part del teixit empresarial associat, però no n’hi ha prou, hem de ser més i més forts per encarar els propers reptes que ja ens arriben.

La robotització, la intel·ligència artificial, el Big Data, el creixement de l’e-commerce i la globalització, juntament amb un augment de les plataformes logístiques, són alguns dels reptes immediats a què les nostres PIMES han de fer front, amb nous sistemes de negoci, desenvolupaments comercials, nous perfils professionals, noves formes de direcció d’equips i més exportacions.

Som empreses del segle XXI amb valors  de consciència social ecosostenible, amb preocupació per la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, i fortament entrellaçades al teixit associatiu de la nostra societat civil.

De vegades penso que no som conscients de la capacitat que tenim d’influir, com a grup, en la presa de decisions dels nostres dirigents polítics; com tampoc som conscients, en tant que lobby, de la força que sumen tants i tants empresaris i empresàries juntes i que ens ha de permetre avançar cap a una societat moderna, avançada, més justa i, per què no dir-ho, més lliure i democràtica.

Nosaltres hem de sumar esforços perquè altres lobbies de poder entorn de l’IBEX 35 no oblidin mai que aquí a Catalunya la major part del teixit empresarial està representat per Pimes que produïm el 60% del VAB (més que les grans empreses, que representen el 36,5% juntament amb el 4,5% de les Administracions Públiques), i que donem feina a 1,8 milions de treballadors, el 69,9% dels ocupats a Catalunya segons dades de l’Anuari de la Pime catalana 2018.

Recentment PIMEC ha assolit l’objectiu de tenir garantida el 50% de la representativitat empresarial a Catalunya, tan disputada amb FOMENT. Aquest és un gran pas que marcarà un abans i un després en la nostra organització, i que representa una fita històrica. Però no és l’única, també ho és la feina que s’està fent des de la Plataforma contra la Morositat i des de la Plataforma Pimes a nivell estatal, o la pressió que estem exercint per abaratir el cost de l’energia per mitjà del Decret d’autoconsum recentment aprovat, i la que estem fent en una defensa aferrissada de l’FP Dual.

Per tot això necessitem el teu suport i escoltar la teva veu. Al Vallès Oriental ja gestionem 14 polígons industrials i representem més de 17 associacions de comerciants, i estan amb nosaltres els gremis de constructors, hostaleria i instal·ladors d’electricitat, fontaneria, gas i afins, i donem suport a l’associació HVO- Hotels del Vallès Oriental.

En aquests moments d’augment de l’autoritarisme a nivell mundial i europeu, la suma de tots els demòcrates ha de permetre garantir el nostre sistema de llibertat associativa i empresarial, defensant sempre els interessos de les Pimes davant l’amenaça dels oligopolis i les grans corporacions. Per això la nostra tasca de lobby aquí i ara esdevé fonamental, i és per això que, amb el vostre ajut, esperem arribar a representar la gran majoria de Pimes al territori en els propers anys. Moltes gràcies.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Dori Dori: Tecnologia 4.0 per impulsar el negoci

Next Story

Si us plau, més serietat en la inversió pública

Latest from Competitivitat