Dori Dori: Tecnologia 4.0 per impulsar el negoci

La transformació digital de les empreses i la innovació són elements claus per al creixement i el desenvolupament dels negocis i, fins i tot, per a la supervivència d’alguns d’ells. Adaptar-se a les exigències del mercat i dels clients requereix, en aquest sentit, un canvi de model de negoci per tal de millorar la competitivitat i la qualitat dels productes o serveis de les empreses.

Dori Dori és una pime que produeix brioixeria tradicional: ensaïmades, croissants, xuixos, napolitanes i ulleres, i productes de campanya com panellets, coques de Sant Joan o bunyols. Tots tenen diferents acabats per aconseguir una gran varietat segons el farcit i el bany que tinguin (crema, xocolata, encenalls, etc.).

Actualment, fa unes 25.000 pastes cada hora a la seva planta industrial de 2.000 m2 situada a Badalona. A més, aquesta empresa compta amb 27 botigues arreu del territori català on venen els seus productes, que elaboren diàriament, i n’asseguren la qualitat a través dels compromisos amb la garantia alimentària, la innovació i el medi ambient. Aquests punts de venda estan especialitzats en l’elaboració de diferents formats de caixes que permeten escollir entre 50 varietats diferents de brioixeria amb un gust excel·lent i a un preu competitiu.

Pel que fa a la seva història, aquesta empresa va ser fundada per Juan Antonio Benito l’any 1986 amb el nom Dori Dori SA, amb l’objectiu d’acollir l’activitat de negoci que ell mateix gestionava des de feia anys i que consistia en l’elaboració de la brioixeria que comercialitzava a la província de Barcelona. Amb el pas del temps, va créixer en vendes i resultats gràcies a la qualitat dels seus productes de diferents marques, que van començar a ser coneguts al mercat. Això va permetre a la companyia ampliar el negoci i expandir-se arreu de Catalunya amb una xarxa de distribuïdors que feien tasques comercials, de logística i administrativa per als diferents punts de venda. Per motius de salut, el fundador va vendre l’empresa a finals de l’any 2009, quan va ser adquirida per Mario Franqués i Franc Andreu, els seus actuals propietaris, que li van donar el nom de Dori Dori Pastisseria Tradicional SL.

Prenent el relleu de l’activitat que aquesta pime havia fet fins aleshores i incorporant al seu actiu el personal i la maquinària, van aprofitar l’oportunitat de crear una categoria de productes alimentaris, dins d’un sector ampli on els fabricants estaven bastant polaritzats. D’una banda, hi havia poques empreses de dimensió gran o multinacionals; i, de l’altra, existien nombrosos col·lectius de fabricants petits i mitjans que no havien actualitzat encara els seus processos i, per tant, continuaven produint sense adoptar mesures que els permetessin obtenir els beneficis que poden generar les noves tecnologies. La fàbrica de Dori Dori a Badalona està totalment automatitzada, fet pel qual la major part dels treballadors de la plantilla van haver de formar-se per aprendre a utilitzar la maquinària i deixar enrere una feina manual, repte que també va suposar un canvi total de mentalitat.

El seu CEO, Franc Andreu, que forma part de Dori Dori des de l’any 2009 i és accionista de l’empresa, explica que treballen per continuar aprenent i per beneficiar-se del que la digitalització els pot aportar. Fins ara s’han centrat en el que s’anomena Indústria 4.0, però volen explorar els beneficis de la digitalització en altres àrees funcionals com el màrqueting, les vendes o l’administració.

En relació al procés de transformació digital que va fer l’empresa de la mà de PIMEC, diu que “el canvi ha estat molt profund i ha afectat tots els processos productius, perquè s’ha passat de tenir una fàbrica en bona mesura desconeguda a tenir una gran visibilitat i predictibilitat de tot el procés productiu”. Andreu afegeix que, ara mateix, disposen de moltes dades que han anat transformant en informació valuosa i que els permeten millorar l’eficiència global de la fàbrica.

Franc Andreu creu que el programa de digitalització de PIMEC ha estat fonamental en aquest procés de transformació: “Ha estat el catalitzador que necessitàvem per abordar aquesta qüestió tan complexa. L’acompanyament en el procés i l’intercanvi de visions va enriquir molt el resultat”, comenta després de destacar que el seu  Overall Equipment Effectiveness (OEE), indicador que utilitzen per mesurar l’eficiència global de la fàbrica, ha millorat notablement la reducció de les aturades no planificades en la maquinària, majoritàriament provocades per avaries. Això ha estat possible gràcies a un manteniment preventiu i predictiu que la informació del propi sistema proporcionava.

“Gràcies a la transformació digital disposem de molta més informació de la pròpia fàbrica, ara la coneixem millor. Hem constatat coses que intuíem i n’hem descobert de noves”, conclou el CEO de Dori Dori, que assegura que moltes d’aquestes troballes els han permès actuar en àrees com la gestió de residus, millorant l’eficiència en el consum energètic i implementant pràctiques més respectuoses amb el medi ambient dins l’empresa.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Novetats legislatives en l’àmbit socio-laboral: Creació de l’autoritat laboral europea

Next Story

Les pimes i l’endemà de les eleccions

Latest from Innovació