Prevenció i protecció enfront dels ciberatacs a pimes

La poca sensibilització a la percepció de risc i l’escassa implementació de mesures tecnològiques de prevenció són algunes de les causes per les quals les pimes estan al punt de mira dels ciberdelinqüents i sofreixen ciberatacs.

Des de PIMEC Mediació d’assegurances et donem les pautes a seguir per prevenir i protegir la teva empresa de ciberatacs.

A conseqüència del món digitalitzat i a distància que estem vivint, sorgeixen noves amenaces i riscos per a les empreses. L’exposició de les dades en xarxes i en infraestructures informàtiques/tecnològiques ha fet que els ciberdelinqüents es fixin en les empreses com a font d’ingressos mitjançant l’extorsió, robatori de dades i paralització de l’activitat.

Un atac cibernètic pot paralitzar l’activitat i malmetre el correcte funcionament dels equips, processos i xarxes, comprometre dades personals i informació confidencial o fins i tot afectar la viabilitat econòmica o logística del propi negoci.

Avui dia, amb la irrupció de la pandèmia, és conegut que moltes empreses hagin hagut d’adaptar els llocs de treball al treball a distància. Aquestes connexions a distància i diàries, sovint es fan des de dispositius que no tenen la seguretat mínima recomanada ni els tallafocs necessaris. Són perfectes vies d’entrada per a un delinqüent cibernètic

Com afecten els ciberriscos a les empreses?

Actualment, els riscos cibernètics són més perillosos que els riscos convencionals, ja que ocasionen danys més elevats en la salut financera i el benestar de les empreses. Algunes de les principals conseqüències d’un ciberatac són:

  • Pèrdua de dades i responsabilitat de dades de tercers.
  • Ciberextorsió: els ciberdelinqüents demanen un rescat econòmic per tal de desbloquejar els accessos i reprendre l’activitat
  • Paralització d’activitat: si una empresa és víctima d’un atac cibernètic, pot aturar el negoci de tal manera que suposi un cost econòmic afegit.
  • Pèrdua de reputació i de valor de marca: es dona als clients una mala imatge que pot afectar la visió que tenen de l’empresa o servei als seus clients

En aquest context, és urgent per a aquestes organitzacions desenvolupar entorns digitals, tecnològics i a distància segurs que, d’una banda, previnguin qualsevol tipus de ciberamenaça futura i que, per l’altre, serveixin per a dissuadir a alguns hackers; una companyia que sigui capaç d’evitar aquests atacs també contribueix a transmetre una major confiança als seus clients i als seus proveïdors, així com als propis treballadors, construint reputació i imatge de marca.

Com es pot protegir una empresa dels ciberriscos?

Els ciberriscos són canviants i cada cop més difícils de preveure. El que sí està en mans de les empreses és protegir-se per reduir al mínim els danys ocasionats i poder gaudir de tranquil·litat en cas de sinistre a través d’una assegurança de ciberriscos. Les despeses que suposa la recuperació de les dades o sistemes, la substitució o reparació dels equips, són molt elevades. En moltes ocasions, les companyies han d’abonar les indemnitzacions per responsabilitat davant tercers, elevant els costos encara més.

Cobertures de les ciberassegurances

La principal garantia són actuacions immediates i de contingència per a frenar al més aviat possible el ciberatac que ha rebut l’empresa. A més, es gestionen els incidents a conseqüència del problema, es procedeix a la recuperació de dades electròniques i es repara o reemplaça la maquinària.

Les garanties bàsiques inclouen la Responsabilitat Civil enfront de tercers, la Responsabilitat enfront d’organismes reguladors, la Responsabilitat per publicacions a internet, les sancions relacionades amb la indústria de targetes de pagament (PCI) i la direcció jurídica.

Quant a les possibles pèrdues que el negoci pogués sofrir, s’assegura un capital com a pèrdua de beneficis i un altre com a pèrdua de beneficis derivada de proveïdors.

Tant els incidents que els atacants poguessin cometre a través de ciberextorsió com els fraus cibernètics (informàtics, per robatori i suplantació d’identitat i per enginyeria social) que sofrís l’empresa, quedarien coberts.

Els ciberdelinqüents utilitzen cada vegada més les pimes vulnerables com a punt d’entrada a les grans empreses, un enfocament que causa estralls tant en les pimes com en totes les companyies amb les quals interactuen.

Com et pot ajudar PIMEC Mediació d’Assegurances?

PIMEC Mediació d’assegurances compta amb un equip altament especialitzat que avaluarà les circumstàncies de la teva empresa i t’assessorarà i et guiarà per contractar l’assegurança de ciberriscos que s’adapti a les teves necessitats. En cas que estiguis interessat a rebre més informació de forma gratuïta i sense compromís, pots ampliar informació aquí, enviar un mail a mediacioassegurances@pimec.org i un assessor et contactarà.

 

Gabriel Tomás Carmona – Responsable comercial Pime Mediació
Mediació Assegurances

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

eAgora, la primera superapp de l’Administració en xarxa

Next Story

Nous incentius a la contractació establerts pel Reial Decret llei 1/2023

Latest from Consells empresarials