Les normatives europees estan regulant fortament els àmbits relacionats amb la sostenibilitat i la pressió per a les empreses anirà en augment a curt i mitjà termini. És cert que la prioritat d’aquestes normatives acostumen a ser les grans empreses, però això no ha de fer que les mipimes se sentin desvinculades, ja que és de preveure que algunes d’aquestes obligacions els arribin no tant per imperatiu legal com per l’efecte que tindrà la seva posició dins de la cadena de valor.
Les mipimes que treballen per clients de major dimensió seran interpel·lades per aquests, per tal que, com a proveïdores seves, alineïn el seu comportament en sostenibilitat al que la norma exigeix als grans. Per tant, no serà tan la normativa com sí la traçabilitat dins de la cadena de valor i les tendències socials i de mercat, les que empenyin a les mipimes a incorporar aspectes com la petjada de carboni, el cicle de vida, l’ecodisseny, el reporting dels aspectes de sostenibilitat, responsabilitat social i de bona governança, etc.
Vist des del punt de vista de l’oportunitat, que una mipime comenci a treballar aquests aspectes la pot ajudar a estar millor preparada per afrontar els canvis, tenir millor posició en licitacions, millorar la seva projecció pública cap als clients i grups d’interès, i un major coneixement de la seva gestió que els permetrà prendre les decisions que contribueixin a l’optimització de les operacions i a la reducció de costos.
El consell de PIMEC és anar estudiant en cada cas quins d’aquests àmbits de la sostenibilitat es poden treballar per adaptar-los a las necessitats de cadascú.
És interessant saber que les mipimes poden optar a diferents línies de subvencions que els permeten compensar entre el 75% i el 100% dels costos relacionats amb la implantació d’alguna de les línies de sostenibilitat comentades abans.
En breu s’obrirà la convocatòria dels Cupons Green.
Se subvencionen un màxim de 8.000 euros per projectes que poden anar al voltant de:
- Informes o estudis per a la determinació de la petjada ambiental.
- L’anàlisi del cicle de vida del producte o del servei.
- Definició d’una estratègia de sostenibilitat corporativa.
- Full de ruta tecnològic per assolir neutralitat climàtica i model més circular.
- Pla d’acció o recomanacions per a la mitigació i/o l’adaptació al canvi climàtic.
Eines d’acompanyament
El qüestionari PIMECGNOSIS: Un cop emplenats els camps del qüestionari, us podreu descarregar un informe en pdf que identifica les oportunitats de millora per l’empresa. A continuació del qüestionari, si ho voleu, us oferim una sessió de contrast online amb els nostres experts per tal de matisar els resultats i definir línies d’accions a fer i que es puguin encaixar en alguna de les línies d’ajut com la dels Cupons Green.