Seguir en actiu i cobrar la pensió: Una gran millora per als autònoms

Una de les mesures “estrella” de la recent reforma de la legislació del treball autònom és la possibilitat de percebre el 100% de la pensió i seguir treballant, que serà permesa a aquells autònoms que tinguin almenys un treballador.

Quines són les mesures per a autònoms aprovades al Congrés?

En l’actualitat, la llei permet a tots els treballadors cobrar el 50% de la pensió a la que tenen dret i seguir treballant, ja sigui com autònoms o com a assalariats. Fins a la data, el 85% de les persones que s’han acollit a aquesta possibilitat són autònoms. No és casualitat.

Tenim un problema amb el nostre sistema de pensions

Tenim un problema molt seriós amb el nostre sistema de pensions, relacionat amb la futura (in)suficiència de les prestacions que percebran la gran majoria dels autònoms.

El 86% dels autònoms està cotitzant per la base mínima, la qual cosa tindrà evidents conseqüències negatives sobre la quantia de la seva pensió

De fet, ja en l’actualitat l’import de la pensió d’un treballador per compte propi és de mitjana un 40% més baix que el d’un pensionista que ha estat assalariat. I és que la cosa ve de lluny: com que cotitzar al RETA no dóna dret a gaires cobertures, la cotització – que en realitat és una assegurança – es visualitza com un simple impost, i lògicament tothom opta per pagar el mínim. “Ja estalviaré”, es diu tothom.

Però la vida de l’autònom és dura, la incertesa és una permanent companya de viatge. I al final de la seva vida professional, i malgrat la taxa d’estalvi privat en general dels autònoms és segurament superior a la de la població assalariada, el cert és que no arriba.

Font: Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (CTESC, dades 2015)

Com veieu, el problema no és de futur, el tenim ja a sobre. I encara s’agreujarà més en els propers 10 anys, a mesura que es vagin jubilant els autònoms de més edat, que no són pocs: quasi un 26% del col·lectiu té més de 55 anys, prop de 830.000 persones a Espanya, més de 140.000 a Catalunya.

 

Que els autònoms puguin seguir en actiu i alhora percebre la pensió serà per a molts d’ells una bona manera de complementar uns ingressos

Així doncs, que a partir d’ara els autònoms puguin seguir en actiu i alhora percebre la pensió serà per a molts d’ells una bona manera (sovint, probablement l’única) de complementar uns ingressos massa reduïts durant els primers anys de la seva jubilació. La idea que té el legislador és comprovar com funciona i, si el resultat és positiu, probablement traslladar la mesura a tots els autònoms, tinguin empleats o no en tinguin.

En un proper article analitzarem si aquesta nova realitat de l’anomenada “jubilació activa” dels autònoms, a banda de ser positiva per a aquestes persones, ho és també per a l’economia.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Quines són les mesures per a autònoms aprovades al Congrés?

Next Story

Endarrerir la jubilació afavoreix l’ocupació?

Latest from Panorama