La continuïtat empresarial és un dels reptes que sempre està sobre la taula dels empresaris i les empresàries. El desenvolupament de l’activitat econòmica del dia a dia fonamenten el creixement empresarial i garanteixen la supervivència dels negocis a través de l’adaptació al mercat de treball i als requisits dels clients.
Aquest any l’empresa familiar FERVE – amb seu al Vendrell – celebra el seu centenari commemorant la seva trajectòria al llarg de quatre generacions fent un repàs de la seva història a través de la publicació “FERVE, 100 anys d’història des dels seus orígens, 1924 -2024”.
Es dedica a la fabricació de carregadors de bateries des del 1956, tot i que la seva història es remunta al 1924, quan Benvingut Ferret, avi de l’actual director gerent Joan Ferret Piñol, obre un negoci relacionat amb el món de l’automoció. Actualment, FERVE és present en mercats dels cinc continents, amb exportacions a més d’un centenar de països al llarg de la seva història.
Entre les fites d’aquesta pime tarragonina destaca la creació del Fervelèctric el 1967, un automòbil mogut per energia elèctrica. Amb una carrosseria basada en un Rambler de 1902, va ser notícia destacada en diaris, ràdios i televisions i, dos anys després, van aconseguir matricular-lo perquè pogués circular.
Més endavant, el 1980, gràcies a unes plaques fotovoltaiques instal·lades al sostre, el Fervelèctric es converteix en el primer cotxe electric-solar fabricat a Espanya, sent de nou notícia arreu, fins i tot va tenir difusió a mitjans de països tan llunyans com la Xina.
Al llarg de tots aquests anys d’activitat empresarial han anat innovant i consideren que aquest és un dels elements clau i estratègics a l’hora d’impulsar el seu creixement i de garantir la seva continuïtat empresarial.
A tall d’exemple, fem un repàs dels reconeixements obtinguts en aquest àmbit de la innovació, com el Premi al disseny industrial del consell de cambres de Catalunya l’any 1989, la Medalla Francesc Macià en reconeixement de la trajectòria professional de Joan Ferret Carbonell, atorgada per la Generalitat de Catalunya l’any 1998, o el Premi a la innovació per la seva tasca en R+D+I l’any 2009.
D’altra banda, assenyalen l’expansió internacional, iniciada als anys 60, com un altre dels elements que han permès que FERVE pugui assolir els seus 100 anys d’història: “Es van programar viatges als cinc continents per presentar els productes en visites a possibles distribuïdors i amb presència a les fires del sector més rellevants del món”.
En aquest sentit, ens recorden que “FERVE ha creat desenes de models del seu producte estrella, el carregador de bateries, i ha venut milers d’unitats a tot el món. Des del primer aparell dels anys 1950, comercialitzat com a “rectificador”, fins als que figuren al darrer catàleg”.
Finalment, anuncien que “el següent repte és fer el salt als vehicles elèctrics, que van omplint els carrers, però avui en dia és un mercat que evoluciona molt ràpidament on un producte pot quedar obsolet abans d’aparèixer i, a la vegada, cal dir que el vehicle elèctric no es va comercialitzant amb la fluïdesa que s’esperava”.