El mur de la burocràcia

La burocràcia és un dels grans fracassos de l’administració dels darrers anys, un llast que impedeix el creixement de les pimes i dels autònoms a Catalunya i Espanya. La diagnosi és clara: els procediments administratius són innecessàriament complexos, fruit d’una hiperregulació que respon a la desconfiança sistemàtica de les administracions cap als ciutadans i empreses. Aquests obstacles suposen costos, retards i frustració, afectant directament la productivitat i competitivitat del nostre teixit empresarial.

Les càrregues administratives asfixiants són el resultat d’una hiperregulació derivada de directives europees que sovint no s’implementen correctament a nivell estatal. Això, combinat amb una qualitat normativa baixa, un llenguatge jurídic opac i una manca de coordinació entre administracions, genera un entorn on les pimes veuen paralitzats els seus projectes. Les empreses es veuen atrapades en un laberint de tràmits i permisos, moltes vegades fent front a costos innecessaris i processos ineficients. Un exemple clar és el sector de les energies renovables, on les tramitacions interminables han desincentivat la inversió en projectes crucials per a la transició energètica.

Però no tot és negatiu. El nou govern ha reconegut la problemàtica i ha impulsat el Pla de Reforma de l’Administració per millorar la qualitat dels serveis públics. És un primer pas important, però no suficient. Cal passar de les paraules als fets i fer-ho de manera continuada. La simplificació administrativa ha de ser una prioritat, i ha d’estar basada en la confiança mútua. No es tracta de reduir el control, sinó de fer-lo més intel·ligent i efectiu.

Per abordar aquest problema de manera efectiva, és imprescindible una col·laboració real entre administracions i els qui fan els tràmits: empresaris, autònoms, consultors i gestors. Una visió purament interna dels procediments administratius no produeix els resultats necessaris, cal incorporar la visió de qui fa els tràmits cada dia. Només així podrem dissenyar procediments àgils, que eliminin la duplicació de tràmits i ofereixin respostes en temps raonables. El model actual de “burocràcia defensiva”, on els funcionaris exigeixen requisits excessius per evitar responsabilitats, ha de donar pas a un model basat en la confiança i el control a posteriori, permetent desbloquejar el potencial econòmic de les pimes.

El moment d’actuar és ara, abans que la burocràcia segueixi esborrant les oportunitats de futur. A PIMEC, estem convençuts que, amb la implicació de tots els actors, podem transformar la burocràcia en una eina al servei del creixement. Com diu la saviesa popular que “En les coses senzilles hi ha la veritat”, és hora que l’administració torni als seus orígens, enfocant-se en allò que realment importa sense afegir complicacions innecessàries.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

100 anys d’activitat empresarial sustentats en la innovació

Next Story

La gestió invisible dels professionals autònoms

Latest from Opinió