Ser autònom comporta gestionar tots els aspectes de l’activitat empresarial. Tot i que aquesta afirmació pot semblar una evidència, encara hi ha moltes persones, autònomes i no autònomes, que no en són conscients.
Em refereixo a activitats com recerca de clients, publicitar-se, buscar finançament, portar la documentació al dia, gestionar l’economia del negoci, presentar els impostos, formar-se, treballar la xarxa de contactes… Totes aquestes funcions, més enllà de l’ocupació professional pròpiament dita, són fonamentals per a la viabilitat, la competitivitat i la productivitat dels negocis.
Moltes vegades no som conscients, quan anem a la perruqueria que, a banda de tallar, tenyir i pentinar els nostres cabells, la persona gestiona també les xarxes socials, vetlla per tenir tot el material i estris necessaris per al desenvolupament de l’activitat, s’encarrega del manteniment i la neteja del local.
I això no és tot, ja que a més, és responsable de la gestió del seu personal, de pagar les factures i d’estar al dia de les noves tendències per poder complir amb els requeriments i les demandes dels clients.
Sovint, aquesta part de la feina de l’autònom es fa fora de l’horari de servei o de producció i, sovint també, fa que la dedicació al negoci superi les hores establertes per jornada laboral de treball per compte aliena. No cal dir que, aquest excés, comporta una afectació a la vida familiar i social de la persona, així com una possible afectació a la salut física i mental per la càrrega de feina i l’estrès que aquesta pot generar.
Quan ho comentem amb autònoms i autònomes, ens diuen que ho compensen amb la flexibilitat horària, que sol comportar l’activitat professional, així com el fet de fer una feina que agrada.
No obstant això, cal treballar per tal que aquesta part de gestió s’integri també dins l’horari laboral. Evidentment, una part de responsabilitat recau en l’autònom, en com planteja el seu negoci i en com s’organitza. Una part molt important, però, recau en l’Administració Pública i en la societat.
Per tot això, seguirem insistint en la necessitat d’orientar les polítiques públiques a formar en la gestió de l’activitat autònoma, agilitzant la realització de totes aquestes tasques, facilitant la viabilitat dels negocis i, per consegüent, la vida laboral i personal de les persones que conformen aquest col·lectiu.
Volem conscienciar també la societat de l’existència i necessitat de totes aquestes gestions invisibles, tan necessàries per tal que els negocis siguin viables, i creïn riquesa i ocupació.
En aquesta línia, calen mesures que facilitin als autònoms i a les autònomes del nostre país tenir el suport necessari per desenvolupar la seva activitat amb totes les garanties i les facilitats, afavorint la conciliació, promovent la seva salut, així com el seu creixement empresarial.
Elisabet Bach, presidenta de PIMEC Autònoms