2021: Quadern de bitàcola per a pimes i autònoms

Diuen que  quan de nit les tempestes amenacen els vaixells hi ha mariners que s’encomanen a Déu, els més temorosos, mentre d’altres optimistes s’asseuen i somien una matinada lluent,  però n’hi ha d’altres que ens apressem a lligar ben fort el velam i a lluitar amb totes les nostres forces. Això és el que portem fent molts anys la majoria de les pimes i, en el meu cas,  des que  fa 25 anys vaig obrir el primer negoci a Granollers, inicialment un modest despatx d’advocats.

Davant la crisis de la Covid-19, des de PIMEC hem mirat d’ajudar a construir un mur de contenció d’aquest tsunami per a pimes i autònoms: primer vam anunciar l’arribada del tsunami al febrer del 2020; desprès vam repartir mascaretes i termòmetres digitals, i vam començar a fer tests de detecció d’antígens als polígons abans que ningú;  alhora que vam reunir-nos amb ministres per demanar els ERTO, presidents d’institucions com l’ICO per demanar préstecs, Consellers per negociar ajuts, etc. Hem fet manifestos de suport als sectors més afectats, compareixences al Congrés, a la Comissió Europea i al Parlament; i a nivell comarcal hem dedicat incomptables hores en reunions amb alcaldes i regidors per demanar ajuts i consensuar accions, plans de xoc, etc. Però el mur de contenció no ha pogut aturar molts dels efectes de l’onada.

Ara, quan la marea baixa deixant al descobert les restes de la tempesta,  és moment de retrobar-nos amb les pimes que han resistit i a les quals  nosaltres -des de PIMEC- lluitarem perquè hi arribin els recursos necessaris.  Per desgràcia, tots sabem que es produiran molts tancaments i acomiadaments inevitables, dons tal és la magnitud de la tragèdia.

D’altra banda, ens toca seguir endavant i preparar el nou repte al qual ens hem d’enfrontar a partir d’ara. Les empreses que sobrevisquin haurem de fer els deures per esdevenir més competitives, per això i per tal d’encarar amb ànims aquest 2021 que tot just comença, jo us voldria compartir una sèrie de consells:

  1. Reviseu tots els vostres processos per ser més eficients que mai, cada minut d’estalvi de temps, d’energia i de recursos que feu us farà mes competitius, i adapteu les vostres estructures a la nova realitat: personal, lloguers, espais, etc. Avançar no sempre es anar endavant, a vegades cal recular un pas per avançar-ne dos de cop.
  2. No deixeu mai d’invertir, en maquinària, en noves línies, sortint a l’exterior en quan es pugui, desenvolupant nous productes i serveis, i innoveu. Només fent les coses de forma diferent tindreu el valor afegit que us diferenciarà. Malauradament, Catalunya segueix estant molt per sota de la mitjana europea del 3% d’inversió pública en R+D.
  3. Diversifiqueu, doncs un negoci és com una taula, si la fas gran però només té una pota, per molt forta que sigui, la taula trontollarà. Afegiu potes a la vostra taula, en forma de noves línies de negoci, això us farà esdevenir empreses més fortes i resilients.
  4. Cerqueu el talent humà i sigueu una empresa socialment responsable i compromesa amb el medi ambient. Les pimes hem d’oferir quelcom més als nostres clients (qualitat, tracte, servei, etc.), i per això necessitem talent i responsabilitat social.
  5. Col·laboreu entre vosaltres i, si podeu, adquiriu negocis i unitats productives d’altres. Com desprès de cada crisis, moltes seran les empreses que aprofitaran la situació per expandir-se i créixer.

I sobretot no defalliu, i actueu. Mentrestant, des de PIMEC seguirem al vostre costat per recordar als governs que sense impulsar l’economia productiva de les pimes no hi haurà recursos que destinar a economies socials, i no volem que només quedin les grans multinacionals com Amazon. Per guanyar el futur hem d’actuar perquè les coses no passen soles.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La importància d’implementar accions per assolir l’Agenda 2030 dins les empreses

Next Story

Com aplicar el Big Data en la gestió de persones

Latest from Competitivitat