La reputació o bon nom comercial a Internet és un actiu intangible de les empreses. Determina la percepció del públic en relació amb un negoci, els serveis que ofereix i el seu posicionament en el mercat.
A Internet, tenen dret a l’oblit les empreses? I dret a l’honor? Dret a l’oblit no, ja que empara només persones físiques, però sí dret a l’honor. El dret a l’honor de les persones jurídiques és reconegut per la doctrina i jurisprudència constitucional des de 1995.
Alguns exemples d’atacs a la reputació en línia de les empreses podrien ser: atacs SEO clàssics (enllaços amb Anchor Text negatius – enllaços escombraries); Google Suggest; ressenyes negatives; trolls en fòrums i xarxes socials; manipulació Informativa; etc. La prova, no obstant això, no resulta gens senzilla. Demostrar l’impacte que una notícia o un comentari han tingut en les vendes o en els clients pot resultar molt complex judicialment.
En primer lloc, per a protegir la reputació en línia de l’empresa el que cal fer és intentar executar accions preventives no relacionades amb el dret. Monitorar la xarxa diàriament, a la recerca de comentaris negatius infundats sobre el nostre negoci és fonamental per a poder reaccionar a temps davant una crisi reputacional. Així mateix, és necessari crear contingut original i de qualitat, que posicioni la marca en els cercadors.
Legalment, què podem fer?
Començant per la via més ràpida/simple/econòmica i finalitzant per la més lenta/complexa/costosa:
1.- Sol·licitar als cercadors (Google; Bing; Yahoo; etc.) que desindexin els continguts que ataquen l’honor de la nostra empresa. Remetre’ls els enllaços en els quals es constata l’atac infundat a la reputació de la marca comercial i argumentar jurídicament la seva obligació de desindexar.
2.- Sol·licitar al propietari del lloc web que elimini el contingut. Acudir a l’avís legal per a dirigir-nos formalment al propietari.
3.- Remetre una reclamació extrajudicial a la persona que està menyscabant l’honor de la nostra mercantil, sol·licitant-li la retirada immediata del contingut en qüestió.
4.- Acudir als Tribunals de Justícia. En tots els casos, se sospesarà quin dret preval, honor vs. expressió i informació. En relació amb el d’expressió, la justícia ha rebutjat que la crítica legítima empari la utilització de termes injuriosos innecessaris, desproporcionats o que no responen a l’interès general. La falta de veracitat fa decaure el dret d’informació.
L’extensió de les tecnologies de la informació i la comunicació ha canviat l’entorn de tal manera que les companyies estan obligades a saber què es diu d’elles i a adoptar mesures per a protegir-se legalment davant atacs infundats a la seva marca i reputació en línia.