Com compaginar el teletreball, la quarantena i cuidar la nostra salut emocional

Les constants notícies sobre l’evolució de la pandèmia del coronavirus, juntament amb les restriccions de l’estat d’alarma decretat pel govern per fer front al COVID-19, han dibuixat un escenari en el qual la por i la frustració poden agafar un protagonisme important. La por és l’emoció que desenvolupem, davant qualsevol situació desconeguda i/o potencialment perillosa, i que ens empeny a “fugir” de les amenaces o a fer-hi front quan la situació ho fa necessari. Quan aquesta por es converteix en irracional, en lloc de ser una ajuda, pot bloquejar-nos o fer-nos cometre errors.

Amb l’objectiu de minimitzar les conseqüències que, des d’un punt de vista psicològic emocional, pot implicar la situació actual, l’equip de psicòlegs de la Fundació Salut i Persona et fem les següents recomanacions:

Acudir a fonts contrastades a l’hora d’informar-nos sobre l’evolució de la pandèmia i de les mesures a prendre per a la nostra protecció i la de la resta de ciutadans.

Realitzar activitats, durant el nostre temps d’oci, que ens permetin gaudir, en lloc de posar el focus en el que no podem fer, ens ajuda a arribar al final de la jornada amb sensació de benestar.

Continuar conversant sobre altres interessos no relacionats amb el COVID-19ens permetrà disminuir els nostres nivells d’ansietat.

Planificar tant les qüestions relacionades amb la logística de la nostra llar com les que tenen a veure amb el nostre treball. En moments de tanta càrrega emocional, la improvisació pot suposar cometre molts errors en la presa de decisions.

Diferenciar l’espai destinat al teletreball i el destinat al descans.

Imitar conductes pròpies del treball presencial per ajudar a la concentració durant la jornada i al descans fora d’ella.

Comprometre’ns amb totes aquelles conductes que ajuden a protegir la resta de la societat reforça el nostre sacrifici i ens fa sentir orgullosos de contribuir a solucionar la crisi.

Evitar fer difusió d’informacions que no han estat contrastades per ajudar a no propagar notícies falses.

Fer aquelles activitats que per falta de temps no solíem fer: posar ordre, fer manualitats…

Ser realista sobre el que es pot i el que no es pot fer amb el teletreball; l’objectiu és continuar sent productius sense alimentar la frustració. Podrem preparar campanyes, planificar amb detall la resta de l’any, estudiar els costos, atendre alguns clients, però no tindrem accés a alguns dels documents, ni podrem signar de manera presencial: hem d’evitar ser presencialment amb altres professionals com ara els del sector bancari…

La jornada a casa haurà de tenir també un horari per poder conciliar d’una manera adequada.

Aprofitarem les noves tecnologies també per mantenir el contacte tant amb col·laboradors com amb familiars i amics.

En cas de conèixer alguna tècnica de relaxació ara és el moment de posar-la en pràctica. Si no n’has après cap amb anterioritat, n’hi haurà prou amb buscar moments de silenci i amb pocs estímuls per poder descansar.

Fes una mica d’exercici diàriament, dedica-hi almenys 20 minuts.

Recorda que es tracta d’una situació temporal i extraordinària, no portis el teu pensament més enllà d’unes poques setmanes, per evitar una preocupació excessiva per un escenari que potser no arriba a donar-se. Hem de prendre consciència que estem fent aquests sacrificis socials i econòmics per protegir el nostre entorn i els qui la malaltia posaria de debò en risc; això ens ajuda a donar-li significat i a augmentar el nostre benestar emocional.

Joan Piñol
Director general de la Fundació Salut i Persona

La Fundació Salut i Persona col·labora amb la Fundació PIMEC i PIMEC, contribuint a la prevenció i millora de la salut emocional de totes les persones. 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Estat d’alarma, i ara què?

Next Story

Fonts fiables per informar-te sobre el Covid-19

Latest from Competitivitat