La Covid-19 accelera el creixement digital de les pimes

L’estat d’alarma pel coronavirus ha comportat el tancament de moltes empreses per motius de seguretat i salut, i moltes d’elles han hagut d’implantar el teletreball per seguir amb la seva activitat empresarial. Les pimes han hagut de digitalitzar-se per poder continuar atenent clients, treballadors i proveïdors. Aquest és un dels efectes de la Covid-19 sobre el nostre teixit productiu: l’adaptació a les noves tecnologies per a la digitalització dels negocis i la inversió en innovació.

Marga Padrós és responsable de màrqueting i administració d’ORLOCAT, una pime situada a Manlleu, la qual va iniciar la seva activitat fa 15 anys oferint serveis de manteniment elèctric i mecànic per a les empreses del sector industrial de la comarca d’Osona. Amb el temps, ha esdevingut una enginyeria integradora per a la indústria 4.0, tot dissenyant i executant els projectes fins a la seva posada en funcionament.

El mateix sector, en constant innovació, els ha portat a l’especialització en automatització de processos industrials, fet que els ha suposat  un creixement quant a les persones que formem l’equip, conformat actualment per 15 persones amb titulació CFGS i enginyeria. D’altra banda, la situació generada per la pandèmia els ha afectat en tots els àmbits: “A nivell organitzatiu intern ens hem adaptat a les mesures necessàries per oferir un entorn de treball segur, i les tasques que s’han pogut fer amb teletreball s’hi han adaptat de manera ràpida i eficient”. Així mateix, Marga Padrós comenta que la Covid-19 ha accelerat els projectes de gestió remota d’actius industrials que estaven implantant i la transformació digital del negoci.

Participació en el programa ‘Accelera el creixement’ de PIMEC i la Diputació de Barcelona:

“L’experiència ha estat del tot positiva; en el programa hi participen experts en cada àmbit de l’empresa, els quals ens han fet repensar com portem a terme les nostres tasques diàries des d’un punt de vista més professional i millorant en un aprenentatge constant”, explica Marga Padrós. En aquest sentit, afegeix que els ha servit per identificar les palanques de creixement en què es poden diferenciar de la competència, tot detectant la manera de millorar les vendes, els serveis i les habilitats directives.

La responsable de màrqueting i administració d’ORLOCAT ha dit que aquest programa també els ha ajudat a crear sinergies i a conèixer empreses amb les quals fer col·laboracions per millorar la seva cadena de valor amb el talent de professionals externs. “En  aquests  moments  tenim  un pla de creixement totalment personalitzat per desenvolupar a mitjà i llarg termini amb l’acompanyament d’un assessor expert”, ha afirmat orgullosa mentre comenta que ara tenen “molts deures per fer” a l’hora de posar en pràctica tot el que han après.

L’empresa està fent actualment un procés de diagnosi i una implementació de les tecnologies 4.0 més adequades per a resoldre les necessitats de les pimes industrials que vulguin fer el pas cap a la transformació digital: “Especialment en IoT (Internet de les coses), per a obtenir la gestió remota dels equips i de la maquinària industrial i l’ús de la robòtica  industrial per a la millora i l’optimització dels recursos de  l’empresa”. A més, segueixen treballant amb les mesures de seguretat que calguin per combatre la Covid-19, sense perdre de vista la qualitat del seu servei.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La Covid-19 i el talent femení

Next Story

L’oci infantil i la Covid-19

Latest from Competitivitat