L’oci infantil i la Covid-19

Des de l’aplicació del primer estat d’alarma, quasi bé tots els sectors afectats per les restriccions han tingut, en major o menor mesura, ressò mediàtic. Dic quasi tots, perquè aquest no ha estat el cas del sector dels locals d’oci infantils, comunament anomenats xiquiparcs. Mentre el nostre sector ha estat inclòs en les diferents llistes d’activitats clausurades, sent un dels més afectat de tots, no ha tingut repercussió als mitjans de comunicació.

El primer cop es va produir a la segona quinzena de juliol, juntament amb els gimnasos, teatres, cinemes i oci nocturn. I més tard, a la segona quinzena d’octubre, ens tornaven a incloure a la llista d’activitats clausurades, però aquest cop amb la restauració i centres d’estètica com a companys de viatge. De la restauració i els centres d’estètica, els mitjans se n’han fet ressò, però dels locals de l’oci infantil, res de res.

Els clients dels nostres centres ens interpel·len per saber què passa amb la nostra activitat. No van entendre per quin motiu ens van tancar el juliol mentre funcionaven els casals, ni entenien per què ens tornaven a tancar quan es permetien activitats extraescolars.

Val a dir que la nostra situació envers l’administració ha millorat gràcies a la intermediació de PIMEC, que ens ha ofert l’oportunitat de traslladar la realitat del sector per mitjà de dues reunions amb el secretari d’Empresa i Competitivitat, Quim Ferrer, a qui vam traslladar que:

  • És molt més segur desenvolupar activitats d’oci infantil en els nostres locals que en qualsevol parc infantil públic o llar privada. Disposem d’un protocol Covid-19 i de personal que vetlla perquè es facin complir les normes.
  • Tota persona que entra al nostre local passa el filtre de la presa de temperatura i neteja de mans amb gel hidroalcohòlic.
  • Com que s’agafa una sola festa per torn, se segueix el criteri del grup bombolla. A més, els nens que assisteixen a la festa queden registrats, cosa que facilitaria la traçabilitat en cas de brot (fins avui no n’hem tingut cap).
  • Pel que fa a l’aforament, ni tan sols ens aproximem al 30%. Actualment estem en el 10%.
  • Que el temps d’exposició és molt limitat, ja que els nostres centres obren només a les tardes entre setmana (de 17 h a 20 h).
  • Els infants convidats a les festes d’aniversari queden registrats, de manera que tenim traçabilitat si es detecta algun cas.

El dilluns dia 2 de novembre vam tenir una reunió amb el subdirector general de Coordinació de Salut Pública, Xavier Llebaria, a qui vam traslladar els mateixos punts i li vam oferir la nostra col·laboració, per tal que els nostres infants no quedin privats novament de moments de lleure tan importants en aquestes edats. En aquesta reunió, vam obtenir el compromís de localitzar i activar el protocol sanitari que ADEPIC va presentar el passat mes de juny. A més, se’ns va comunicar que, a diferència d’altres sectors afectats per les restriccions, al nostre no hi ha cap constància que s’hi hagi declarat un sol brot.

El tractament que s’ha donat als nostres infants mereix un capítol a part; juntament amb la gent gran de les residències, han estat els grans oblidats. Han estat privats de tot, tot i que està demostrat que en edats per sota dels 10 anys són poc transmissors de la Covid-19. Afortunadament, ara tenen escola, però no tenen locals d’oci infantil on poder jugar amb seguretat.

Jordi Gatell
Vicepresident de l’Associació d’Empresaris de Parcs Infantils de Catalunya (ADEPIC)

 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La Covid-19 accelera el creixement digital de les pimes

Next Story

La logística en temps de Covid

Latest from Panorama