“Ens dediquem a crear un món diferent i amb més sentit”

Elles són la Vanesa i la Denia. L’una economista i l’altra, enginyera de telecomunicacions. Una més impulsiva i l’altra més calculadora. Les dues, ambicioses i amb un esperit de superació constant. Les dues, mares. Dirigeixen un grup de més de 150 treballadors i present a 4 continents i més de 50 països, continuant el llegat del seu pare, que va fundar l’empresa el 1993.

La Vanesa i la Denia Martínez són les màximes responsables del Grup Carinsa, una companyia que crea, desenvolupa, fabrica i comercialitza fragàncies per al sector de perfumeries, aromes i preparats i additius tecnològics per a l’alimentació, i també aromes per a l’alimentació animal. El grup, que es divideix en Carinsa i Paymsa, celebra aquest any el seu 25è aniversari.

25 anys ja… Us queden gaire lluny els inicis de Carinsa?

V.M. Ha passat molt ràpidament. Ha estat un camí intens, ple d’alts i baixos, però la veritat és que estem molt contentes de com han anat les coses. El nostre pare estaria molt orgullós de veure com està l’empresa en l’actualitat, almenys la meva mare així ens ho expressa.

Perquè és ell qui ho va començar tot.  

V.M. Era un visionari. Va decidir llançar-se a l’aventura empresarial i arriscar el seu patrimoni perquè volia liderar un projecte propi. I així ho va fer. Nosaltres vam aprendre, al seu costat, tot el que vam poder fins que ens va deixar.

En què va saber diferenciar l’empresa de les que hi havia al mercat?

V.M. Ell ho tenia clar. Volia que el seu client natural fos el líder local de tots els països on tinguessin presència. Dels sectors de perfumeria, cosmètica i alimentació, tant humana com animal. I això implicava aportar molta innovació i tenir una visió internacional important.

I ho heu aconseguit.

D.M. Tenim filials al Marroc, Algèria, Veneçuela i Turquia. Hem aconseguit ser presents en quatre continents, impulsant projectes i productes disruptius que han aconseguit captar l’atenció dels nostres clients.

Que són empreses fabricants i també els consumidors, no?

V.M. Així és. En un primer moment, els nostres principals clients eren els fabricants de detergents, de xampú, de magdalenes, als quals ajudàvem a fer els seus productes més competitius. Ara, en canvi, també ho és el consumidor. Hem de crear nous productes per al consumidor.

Què és el que més atrau de la creació i fabricació d’aromes i fragàncies?

D.M. En certa manera, ajudem a donar sabor i olor al món. Ens dediquem a crear un món diferent i amb més sentit, amb tot el que comporta. Ara, per exemple, ens acaben de concedir la primera patent que existeix a escala mundial del xiclet dual. Es tracta d’un xiclet que primer té un sabor i després un altre.

La innovació juga un paper fonamental a Carinsa.

D.M. Destinem el 20% dels nostres beneficis a R+D+I. La innovació està en el nostre ADN. Cada any tenim projectes d’innovació a curt, mitjà i llarg termini. És un dels tres nostres pilars principals, juntament amb la internacionalització i la diversificació especialitzada.

“La innovació està en el nostre ADN i destinem el 20% dels nostres beneficis a R+D+I, en projectes a curt, mitjà i llarg termini”

Per fer tot això s’ha de tenir un equip humà important.

V.M. Comptem amb un equip de professionals cada vegada més especialitzats. De fet, el 30% dels nostres treballadors, la majoria doctors, es dedica al desenvolupament de nous productes. A cada una de les filials, a més a més, treballem per aconseguir captar l’essència de cada continent.

Amb tot, com us ho feu per conjugar l’esperit familiar de la companyia amb aquesta empenta internacional que teniu?

V.M. Tenim clar que som una empresa catalana i familiar, de manera que valorem el que tenim i no juguem a la ruleta russa. Tenim creixements sostinguts i mantinguts. Encara que ens agradaria créixer més de pressa, cada dos o tres anys anem obrint mercats nous i ampliant els que ja tenim.

Durant aquests 25 anys, quin ha estat el repte més dur al qual us heu enfrontat?

D.M. Sens dubte, el relleu al nostre pare, el 2005. Ell era l’ànima de Carinsa i succeir-lo va ser dur per a nosaltres. Per sort, amb el pas dels anys hem comprovat que estem seguint encertadament el camí  que ell ens va marcar. Ara sabem que, sense adonar-nos-en, ell ens havia preparat per a aquest moment.

Amb què us quedeu de la seva manera de fer?

D.M. Ens va ensenyar a tenir més d’una solució per a cada problema. Sempre calia tenir un pla B i, fins i tot, un de C i un de D. I això és el que intentem aplicar en el nostre dia a dia.

I ara heu creat una fundació que porta el seu nom: la Fundació Alberto Martínez.

V.M. És un homenatge al pare i a la seva visió. Ell ja ens parlava de sostenibilitat quan ningú ho feia, de la necessitat de construir un món millor. És per això que la Fundació neix amb la voluntat de millorar el benestar de la població, ja sigui treballant per reduir l’obesitat o per disminuir els problemes cardiovasculars, entre altres.

“Hem creat la Fundació Alberto Martínez amb la voluntat de millorar el benestar de la població en molts aspectes”

Interessant.

V.M. Tenim un projecte al Marroc que consisteix a reduir els accidents i la sinistralitat per mitjà d’un ambientador que ajudi a relaxar la persona que va conduint. I és només un exemple.

Teniu sostre?

D.M. Som ambicioses i tenim molta empenta. Tot el que ens proposem ho aconseguim. Cada dia és una lluita i de vegades costa avançar. Però sempre es tracta d’aixecar-se i seguir lluitant, mai ens relaxarem.

Què creieu que feu millor ara que abans?

V.M. Hem après a gaudir de la feina. Hi havia moments en què ens costava, perquè teníem la necessitat de tirar endavant el projecte, però ara hem après a relativitzar les coses i a gaudir dels bons moments i també dels resultats de l’empresa.

I un repte per al futur?

V.M. Volem assolir els 100 milions de facturació per al 2025. I ens volem centrar en tots els projectes que tenim per a la Fundació Alberto Martínez.

A l’hora de treballar, assegureu que el treball en xarxa és un element imprescindible per seguir creixent. Per quin motiu?

D.M. Creiem que és indispensable treballar en xarxa per tal de sumar forces i aconseguir millors resultats. Treballem amb patronals, centres tecnològics nacionals i internacionals, universitats, hospitals, administracions i altres programes amb empreses, i així ho seguirem fent.

I també amb PIMEC.

V.M. Va ser la primera patronal que ens va donar suport. Vam veure que era una entitat que realment estava a prop de les petites i mitjanes empreses i cada vegada ens hi vam anar integrant més. Som una empresa familiar i humana i ens agrada tenir companys de viatge que també vagin en la nostra línia.

Vosaltres heu continuat el llegat del vostre pare. Qui continuarà el vostre?

V.M. Confiem que les nostres filles, si elles volen, però per a nosaltres el més important és que siguin felices.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Comunicació corporativa: premsa, xarxes socials i comunicació interna

Next Story

Com ha de ser el model d’FP Dual a Catalunya?

Latest from ODS i RSC