Soc Mireia Cammany i soc empresària. També soc vicepresidenta de PIMEC i, des de fa 10 anys, única directiva del Club BM Granollers, fins a les eleccions del gener de 2022.
El Club BM Granollers és un club d’handbol referent a Espanya amb 77 anys d’història. Ens definim com un club formador on juguen 476 esportistes en 34 equips, dels quals, en la temporada 21-22, un 38,5% són femenins. Som l’únic club espanyol que actualment té equip masculí i equip femení en la màxima categoria de la competició nacional.
Essent un club amb tanta presència de jugadores, sorprèn la reduïda presència de dones al nostre òrgan de direcció (7,69%) en aquests darrers 10 anys. Malauradament aquesta és una realitat que es dona sovint en el món de l’esport.
Davant les eleccions previstes per al gener de 2022, i amb l’objectiu de promoure la paritat de gènere a la Junta Directiva del BM Granollers, el passat 25 de novembre vàrem organitzar una jornada sota el títol “Dona directiva i esport, palanca de transformació social”.
L’objectiu de la jornada va ser posar en valor la realitat en clau femenina de les juntes directives de diferents entitats esportives, a partir de l’experiència de 4 dones:
· Rosa Llorens, tècnica del Servei de l’Esport de l’Ajuntament de Granollers: “La incorporació de la perspectiva de gènere a les entitats esportives”
· Mar Coll, directiva de l’Associació de Patinatge Artístic de Granollers: “Esports invisibles: patinatge, club petit-gran equip”
· Maria Teixidor, exdirectiva del FCB (2015-2020): “FCB femení, creixent a l’ombra d’un equip masculí”
· Mireia Cammany, directiva del BMG (2011-2021): “10 anys vivint intensament el BMG”
A totes les ponències va quedar clara una evidència: en el món de l’esport hi ha dones disposades a liderar i dirigir les entitats esportives.
Certament ens falten referents. Necessitem que les dones tinguin referents en qui emmirallar-se. Necessitem que les dones facin un pas endavant per reclamar la seva presència en els òrgans de direcció.
Però també, i sobretot, necessitem que aquells homes que fins ara han gestionat en solitari el món de l’esport, tinguin la ment oberta i anteposin els interessos de l’esport a aquelles inèrcies caduques que ignoren i temen la presència femenina.
Al BM Granollers hem fet un pas endavant. Després de les eleccions del passat gener s’han incorporat a la junta directiva quatre dones. Quatre dones no és paritat, cert, però suposa un 22,22% del total de directius, un increment important respecte al 7,69% anterior.
Bona feina en una entitat local, que hauria de replicar-se en entitats d’abast nacional, sobretot en aquelles que en aquests moments focalitzen totes les mirades de l’esport femení.
Em refereixo a la futura constitució de la Lliga Professional de Futbol Femení prevista per a la temporada 2022-2023 i a les eleccions a la seva presidència.
El futbol femení, gràcies a l’extraordinari èxit de l’equip del FC Barcelona, és un referent mundial de l’esport femení. Per tal de preservar la seva independència, la nova Lliga hauria de ser gestionada per un equip integrat per les i els millors gestors que defensin a capa i espasa els interessos del futbol femení. No seria comprensible que els que ara tenen el monopoli del futbol masculí, amb un immens poder econòmic, siguin els que controlin la competició femenina. Tampoc s’entendria que aquesta sigui dirigida exclusivament per homes, havent-hi dones extraordinàriament ben formades i preparades per liderar òrgans de direcció del món de l’esport.
Els que formem part de PIMEC tenim molt clar que això no ha de ser així. Nosaltres tenim com a bandera reclamar la nostra presència al pont de comandament d’aquelles entitats que tenen el poder de decisió per tal de defensar els nostres interessos. No acceptem aquelles posicions de domini no representatives que perjudiquen el nostre creixement i el nostre futur.
No en el món empresarial, no en el món de l’esport, no en cap entorn.
Anem per bon camí. Les dones no defallim. La nostra presència en els òrgans de direcció, no només del món de l’esport, sinó en tots els àmbits, enriqueix moltíssim les organitzacions.
Personalment crec fermament en l’equitat de gènere, però fins que la societat majoritàriament no s’ho cregui, no deixaré de picar pedra amb l’objectiu que les generacions futures assoleixin aquesta realitat.
Mireia Cammany– Vicepresidenta de PIMEC