El BEI porta el pla d’inversió per Europa a la meitat i aprova la primera estratègia de gènere

El Consell del Banc Europeu d’Inversions (BEI) ha aprovat més de 10.500M EUR de nou finançament per a la innovació, eficiència dels recursos, formació, infraestructures d’aigua i transport sostenible, així com inversió en petites empreses, a Europa i arreu del món. L’aprovació de 26 nous projectes recolzats per la garantia de EFSI sota el pla d’inversions per Europa, porta que el total de la inversió vinculada és de més de 162.000M€, la meitat de l’objectiu fixat de 315.000M€ fixat per a final de 2018.

Els accionistes del Banc Europeu d’inversions també han aprovat la primera estratègia de gènere del grup del BEI, que pretén estrènyer l’impacte de la equitat de gènere del BEI en els préstecs i el suport per projectes que incrementarà la participació econòmica de les dones.

bei5

“A la fi d’un any difícil per a Europa, el grup del BEI ha complert amb els compromisos desafiants que ha contret. Després de poc més d’un any des de l’inici del pla d’inversió per a Europa, han finançat projectes que mobilitzaran aproximadament el 50% de la inversió addicional que el pla d’inversions suposava generar en tres anys. Aquest és un gran èxit. Ho fem mentre superem l’’objectiu general d’inversions fixat sobretot enfront a les PIMES, responent a les necessitats locals arreu d’Europa i més enllà. També han continuat contribuint amb la innovació i mantenint-se com a la  major font i única de finançament per a l’acció relativa al clima” va dir el President Werner Hoyer, Banc Europeu d’inversió.

Empoderament de les dones per donar suport a la sostenibilitat al món


bei2
La Junta també ha aprovat l’estratègia de gènere del BEI, dirigit a incorporar la igualtat de gènere en les activitats del grup. L’estratègia cobreix el préstec del BEI i barreja l’activitat assessora, dins i fora de la UE. L’estratègia de gènere tindrà efecte el gener 2017. Donarà suport a la protecció dels drets de la dona i de les nenes i permetrà al BEI augmentar l’impacte positiu en la igualtat de gènere i ajudar a centrar en donar suport a projectes que augmenta la participació de les dones en el mercat laboral i economia.

Werner Hoyer deia, “hi ha abundants indicis per mostrar que la igualtat de gènere i la potenciació econòmica de les dones condueix  més ràpid al desenvolupament econòmic, augment de competitivitat i comunitats més pròsperes; alhora que ajuda a crear a empreses més eficients i eficaces, una millor gestió dels nostres recursos naturals i en general més estables, i societats socialment cohesionades. Dono la benvinguda a aquesta decisió tant important pel nostre Consell avui. El banc de la UE té millors eines al seu abast per abordar la discriminació i estimular el creixement inclusiu per apoderament de les dones.”

L’aprovació d’avui ha estat rebuda per la comissió de la CE encarregada de la igualtat de gènere i contra la discriminació política, Vera Jourova que deia: “el Banc de la UE i el Fons Europeu d’inversió estan prenent un pas important cap a la protecció dels drets de les dones i nenes i a les operacions que autoritzarà a les dones econòmicament.”

La implantació de la nova estratègia de gènere farà que el BEI identifiqui oportunitats d’inversió que incrementaran la participació de les dones i el suport econòmic  amb l’empoderament, l’ccés al treball i suport a dones emprenedores.

Potenciar la innovació i recerca a tot Europa

bei6

La junta d’vui ha aprovat 1200M€ per a noves inversions per enfortir l’economia de l’Europa del coneixement. Això inclou noves inversions per ampliar les instal·lacions de nou universitats públiques a través de Grècia, suport per a la recerca puntera en neurologia i genètica a Xipre i expandir la recerca universitària i l’ensenyament instal·lacions a Roma.

El BEI també ha aprovat nou finançament corporatiu d’innovació per millorar les tecnologies mèdiques a Alemanya, l’ús de cèl·lules membrana a Espanya i el diagnòstic i tractament del càncer a Itàlia.

Finançament d’innovació inclosos iniciatives per modernitzar la producció d’aliments i innovació relacionades a Àustria i Hongria, millorant l’impacte de salut de productes lactis a Finlàndia, millora tractament anti-al·lèrgiques a Dinamarca i desenvolupament de nous productes d’acer a França, Bèlgica, Espanya, Polònia, Romania i la República Txeca.

Reduir l’ús d’energia i millora de la infraestructura d’energia

Reflectint el protagonisme del BEI com a líder global en la lluita contra el canvi climàtic, els accionistes han aprovat nous préstecs un total de 1900M€ per permetre un ús més eficient d’energia i altres recursos naturals i energia.

Després de la reunió d’avui del BEI, aquest espera donar suport a noves estratègies que milloraran la construcció d’edificis energèticament sostenibles a França, millorar el subministrament d’energies sostenibles a vivendes socials a Escòcia i estendre les xarxes de calefacció urbana a italià, i l’’daptació dels edificis municipals a Romania per reduir l’ús energètic, i continuar amb el suport als edificis de despesa energètica quasi imperceptible a Suècia.

Nous projectes per augmentar l’ús d’autobusos d’hidrogen a França, suport a energies renovables de petita escala i projectes d’eficiència energètica a Alemanya i enfortir forestal sostenible a Irlanda, també van ser aprovats.

Reconeixent la necessitat d’abordar la seguretat de subministrament d’energia a tot Europa i més enllà el Consell també va aprovar el finançament d’un nou interconnector electricitat entre Noruega i Alemanya, la inversió en xarxes d’electricitat locals a Finlàndia i distribució de gas millora a Itàlia, Romania, Moldàvia i Irlanda del Nord.

Suport continuat inversió en infraestructura fonamental

Arreu d’Europa és necessària la inversió en infraestructura clau nacional i local. Reflectint aquestes necessitats específiques la Junta del BEI ha aprovat el suport a noves inversions en infraestructura estratègica un total de 3300M€. Això inclou nou finançament per al transport sostenible a Espanya i França, millores als ports d’Espanya i Itàlia, recolzant noves inversions ferroviàries a Itàlia, Montenegro, Polònia i Turquia i noves vies a Polònia.

Propostes de noves inversions per millorar la distribució d'aigua a Hamburg, Romania i la província holandesa de Brabant també van ser recolzades
Propostes de noves inversions per millorar la distribució d’aigua a Hamburg, Romania i la província holandesa de Brabant també van ser recolzades

Davant el reflex de les necessitats agudes d’habitatge, la Junta també recolzat plans per finançar nous desenvolupaments d’habitatges socials a Irlanda, el Regne Unit i Itàlia. El nou finançament del BEI també servirà per millorar l’emmagatzematge agrícola i instal·lacions logístiques a Ucraïna.

Garantir que les empreses arreu d’Europa poguin ampliar-se

Reconeixent el paper crucial interpretat per les petites empreses a crear llocs de treball i captar noves oportunitats, la Junta BEI ha aprovat un paquet de més de 2500M€ de nou suport per a PIMES en forma de préstecs mitjançant els bancs locals i accionistes de l’entitat financera.

Això es construirà sobre l’èxit de les existents entitats financeres per a negocis a Grècia, i donarà suport als programes de préstec. Fora d’Europa nous programes de préstec donaran suport a la inversió del sector privat a Argentina, Etiòpia, Turquia i Àfrica Oriental.

Nous préstecs del BEI sota el pla d’inversions per a Europa

Es crea un nou suport per a un total de 26 estructures, representant més de 2600M€ de nous préstecs amb la garantia del suport del pressupost de la UE, dins el pla d’inversions per Europa. Aquestes inclouen préstecs per a PIMES amb bancs locals, transport sostenible, interconnexió elèctrica transnacional, innovació empresarial i la inversió de l’aigua. Nous préstecs recolzats per la garantia del BEI -Comissió Europea-EFSI garanteixen inversió en 22 EEMM de la UE i Noruega.

La reunió del Consell incloïa representants dels accionistes del Banc de 28EEMM i la Comissió Europea.

La trobada dels membres del Consell del BEI segueix a una reunió del Comitè la Comissió d’inversions EFSI, celebrada el 8 de desembre. Es van aprovar 29 transaccions que el Comitè d’’nversió havia autoritzat per a ser finançats sota el pla d’inversions per Europa amb garantia del pressupost de la UE. Els projectes aprovats pel comitè de l’EFSI seran sotmesos a la pròxima o pròximes trobades del Consell del BEI.

En les negociacions per a préstecs aprovades s’espera concretar en els propers mesos, tots els projectes, inclosos els destinats a suport sota la garantia de pressupost d’EU, que ha de rebre l’aprovació del Consell EIB abans que la de contractes de préstec estigui finalitzada. Préstecs i avals aprovats pel Consell d’administració serien resolts en col·laboració amb promotors i beneficiaris, i les xifres poden variar.

Antecedents

Resum de projectes aprovats per la Junta de EIB

Resum de projectes aprovats per EIB Consell seguint la positiva valoració per la Comissió d’inversions EFSI

L’ Estratègia de gènere del grup BEI entrarà en vigor el gener 2017. Un pla d’acció de gènere per implementar l’estratègia que es durà a terme al llarg de l’any i definirà fites específiques, priorització i seqüenciació d’activitats a través del Banc i el fons.

L’estratègia de gènere pretén incrementar l’impacte de les accions del grup en igualtat de gènere centrant-se en tres objectius estratègics, mentre reconeix les especificitats regionals i sectorials en la cartera del grup:

  • Protegir“: Per protegir els drets de les dones i evitar fer mal o reforçant les desigualtats de gènere preexistents. Això s’abordarà a través de la consideració sistemàtica de de les necessitats específiques de gènere, impactes, vulnerabilitats i barreres al BEI en base a la diligencia deguda i social, on experts podran incloure atenció als impactes de gènere  i a l’adaptació per gènere són identificats, proposant mesures alternatives. El BEI requerirà que els seus clients i promotors considerin riscos de gènere en l’aplicació dels seus estàndards, analitzant elles dimensions de gènere del projecte, conduint als actors a un compromís amb el balanç de gènere i , on els riscos estiguin identificats, proposant mesures alternatives.
  • Impacte“: per evitar la discriminació de gènere en la capacitat d’accés als béns, beneficis i oportunitats generades per les operacions de grup del BEI s’incrementaran l’impacte positiu de les operacions del grup sobre igualtat de gènere. Això només serà aconseguit aplicant una perspectiva de gènere ens els projecte d’inversió del BED i treballant amb clients i promotors que donin suport actiu a la promoció de la igualtat de gènere en els llocs de treball, creació d’ocupació i en la presa de decisions, construint la capacitat del personal del grup i disseminant bones pràctiques serà essencial. L’establiment de dedicada assistència tècnica podrà ser necessitada per tal de donar suport al disseny i la implementació de projectes amb un alt potencial per a un impacte positiu.
  • Invertir“: Per reduir les diferències de gènere en l’ocupació i promoure l’empoderament de les dones, serveis rellevants del BEI i del Fons europeu d’inversions treballaran per identificar oportunitats d’inversió i mercats que incrementin la participació de la dona, en termes igualitaris, en l’economia i en el mercat de treball, per exemple, centrant-se en augmentar l’accés de les dones al crèdit i a serveis financers i fomentant l’emprenedoria femenina.

 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La factura electrònica es consolida a l’estat Espanyol

Next Story

Conclusions del Consell Europeu sobre desenvolupament econòmic i social

Latest from Competitivitat