El sector logístic i el seu paper clau en el repte mediambiental

La sostenibilitat i la reducció d’emissions són desafiaments clau per a ciutadans i empresaris en els propers anys. La mobilitat, tant de persones com de mercaderies, té un impacte significatiu en aquest context, amb una gran incidència en les emissions. Per tant, és vital considerar com gestionarem aquesta transició.

El sector logístic, transversal i essencial per a la competitivitat de tots els sectors econòmics, especialment la indústria, exerceix un paper clau. Un país amb aspiracions industrials necessita una logística eficient, ja que el cost total d’un producte no només inclou la seva producció, sinó també el seu transport al mercat on serà consumit. Per poder ser competitius i pròspers, es requereix una logística eficient.

Les empreses tenen una responsabilitat fonamental a l’hora de contribuir a una mobilitat més intel·ligent i sostenible. Això exigeix incentius i eines addicionals per al teixit productiu en relació amb la transició energètica i les noves tecnologies. També són necessàries infraestructures i inversions per afrontar aquest repte amb impacte social, ambiental i econòmic en tot el territori.

Les petites i mitjanes empreses (pimes) i els autònoms, que representem un sector significatiu, afrontem dificultats particulars. Ens cal analitzar detalladament les nostres inversions, amb poc marge d’error. Per tant, és vital tenir seguretat per gestionar el canvi de tecnologies contaminants a no contaminants. La col·laboració entre sectors empresarials i l’administració pública és essencial per implementar mesures realistes i progressives que permetin aquesta transició sense deixar enrere cap empresa.

A més d’empresaris, som ciutadans conscients que no hi ha un pla B per al món. La reducció dràstica d’emissions és imperativa. Demanem abordar la transició cap a la mobilitat sostenible de manera progressiva, global i en col·laboració publicoprivada.

Un exemple d’aquesta iniciativa és l’esdeveniment que es realitzarà al Prat amb l’objectiu d’explorar com aconseguir una logística multimodal eficient, integrant formes de transport com el ferrocarril. Aquest mitjà de transport de mercaderies té un ús relativament baix a Espanya, menys d’un 4% del transport terrestre, en comparació amb països com Alemanya (20%) o la mitjana de la UE (19%). Aquest esdeveniment representa un pas endavant en la recerca de solucions sostenibles i eficients per a la logística i la mobilitat.

Ignasi Sayol – President de PIMEC Logística – Clúster Logístic de Catalunya

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

“Hi ha marge de millora en l’estalvi energètic; les pimes poden estalviar fins a un 20% en la factura”

Next Story

Declaració conjunta sobre l’Any Europeu de les Competències

Latest from Opinió