Les pimes han de tenir un canal de denúncies?

L’obligatorietat només afecta a les grans empreses, però les pimes s’han d’anar posant les piles. Un cop aquest passat 21 de febrer es va publicar en el BOE la Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció, va començar el compte enrere per a moltes empreses per poder disposar d’un Sistema Intern d’Informació que inclou el canal intern (també conegut com a Canal de denúncies o Canal ètic) en els terminis que la llei preveu.

Quines són les dates límit i a quines empreses afecta?

El 13 de juny de 2023 és la data límit per disposar del canal per a:

 • Les empreses amb 250 o més persones treballadores.
 • Les empreses, independentment del nombre de persones treballadores, que entrin en l’àmbit d’aplicació dels actes de la UE en matèria de serveis, productes i mercats financers, prevenció del blanqueig de capitals o del finançament del terrorisme, seguretat del transport i protecció del medi ambient a què fa referència l’annex de la Directiva (UE) 2019/1937.
 • Els partits polítics, els sindicats, les organitzacions empresarials i les fundacions creades pels uns i els altres, sempre que rebin o gestionin fons públics.

L’1 de desembre de 2023 és la data límit per disposar del canal per a:

 • Les empreses d’entre 50 i 249 persones treballadores que no hi estiguessin ja obligades.

Hi ha un règim sancionador per incompliment?

La sanció a l’empresa per una infracció molt greu (entre les quals el fet de no disposar del canal) pot arribar a 1.000.000€, amb la possibilitat de prohibició d’obtenir subvencions durant un termini màxim de 4 anys i de contractar amb el sector públic durant un termini màxim de 3 anys.

Quins són els elements més rellevants a què la llei obliga?

 • S’ha de nomenar una persona alta directiva de l’empresa com a “responsable del sistema intern d’informació”.
 • El Sistema ha de ser segur i garantir la confidencialitat, i impedir l’accés de personal no autoritzat.
 • S’han de permetre les comunicacions anònimes (i hi ha d’haver la possibilitat de mantenir la comunicació).
 • El canal ha d’estar obert no només a qualsevol persona treballadora de l’empresa, sinó a clients, proveïdors, fins i tot a tercers que tinguin coneixement que s’hagi comès qualsevol il·lícit penal, laboral o administratiu. De fet, s’ha d’informar de la disponibilitat del canal a la pàgina web d’inici de l’empresa.
 • Ha d’integrar els diferents canals interns que pot haver-hi a l’empresa.
 • S’ha d’enviar justificant de recepció de la comunicació a la persona informant, en el termini màxim de 7 dies naturals.
 • Hi ha un termini màxim de 3 mesos per donar resposta a les actuacions de recerca, que es poden ampliar a 3 mesos més en casos d’especial complexitat.
 • Es prohibeix qualsevol tipus de represàlia sobre la persona informant (i també hi ha presumpció d’innocència per a la protecció de les persones afectades).

Davant d’aquesta nova realitat, les pimes poden comptar amb el suport de PIMEC amb la seva proposta de canal https://www.pimec.org/ca/pimes-autonoms/serveis/assessoria-juridica/co-resol-un-canal-denuncies-segur-confidencial que permet, no només complir amb tots els requeriments legals, sinó també fer-ho de manera molt ràpida i econòmica. Així podreu fer un pas endavant en matèria de millora de l’ètica i la reputació.

 

Josep Fígols
Col·laborador del departament Jurídic de PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

WCSensor, una solució que contribueix a l’estalvi d’aigua a les empreses

Next Story

En acció amb la formació professional a Catalunya

Latest from Consells empresarials