La situació de sequera actual afecta tots els àmbits de la societat, deriva en importants restriccions d’aigua i requereix un esforç col·lectiu per fer-hi front. Entrevistem José Emilio Parra, CEO de l’empresa vallesana Senssal Solutions, que ha ideat un dispositiu que pot contribuir a estalviar quantitats significatives d’aigua en l’ús dels WC i a monitorar i controlar-ne el consum.
Davant la situació excepcional de sequera que estem vivint, què poden fer les empreses i el conjunt de la població per consumir aigua de forma responsable?
J.P: El primer pas, tant en el cas de les empreses com del conjunt de la població, és ser conscients de la quantitat d’aigua que consumim i a què la destinem. Així doncs, és fonamental disposar de dades de tot tipus de consums, tal com recomanen les administracions. D’aquesta manera, serà més fàcil avançar cap a un consum més responsable i tenir un major control de l’ús d’aquest recurs tan bàsic. Sovint és així com ens adonem que consumim en excés o de forma innecessària.
En el cas concret dels WC, disposar de dades d’ús pot resultar especialment útil. Per aquest motiu, hi ha dispositius com el que oferim des de Senssal Solutions que proporcionen informació relacionada amb les descàrregues i els litres totals d’aigua que gasta un WC. En el nostre cas, es poden consultar les dades a través de l’aplicació vinculada al dispositiu. Aquest és un bon punt de partida per conèixer la situació en què ens trobem i posar fre al consum excessiu d’aigua.
D’altra banda, una forma molt eficient d’estalviar aigua és apostar per l’automatització, especialment en el cas de les empreses, on generalment es consumeixen quantitats d’aigua molt superiors a les dels domicilis particulars. Utilitzar dispositius que permetin configurar i controlar la quantitat d’aigua emprada pot fer que les empreses siguin molt més eficients en el seu ús.
PIMEC ha presentat recentment el manifest “Economia, aigua i futur”, elaborat a partir de les aportacions dels sectors afectats per la sequera. Des del teu punt de vista, què poden fer les administracions per fer compatible la continuïtat de l’activitat econòmica amb un ús sostenible de l’aigua?
En primer lloc, considero que és fonamental que les administracions donin suport als empresaris i empresàries dels sectors més afectats per la situació de sequera extrema que estem vivint a través d’ajuts directes. Tot i això, aquest tipus d’ajuts no sempre reparen tot el dany causat. De fet, a vegades només donen resposta a una petita part de les pèrdues que han tingut les persones afectades. Per aquest motiu, crec que aquesta mesura ha d’anar acompanyada d’altres accions.
Així doncs, crec que és imprescindible que es posin en marxa campanyes de conscienciació de la població per tal que tothom s’adoni de la gravetat de la situació i puguin contribuir així a fer un ús més sostenible de l’aigua. Aquesta tasca, però, és sovint una aposta a més llarg termini.
En canvi, hi ha accions que poden tenir resultats més immediats i efectius, com donar a conèixer des de les administracions aquells productes o solucions innovadores que ens fan ser més eficients en l’ús i consum de l’aigua. Si aquestes s’implementen de forma generalitzada es pot contribuir de forma significativa a un ús més eficient de l’aigua.
Com pot contribuir l’ús del dispositiu que heu creat a l’estalvi d’aigua?
J.P: En un moment en què hi ha restriccions en l’ús d’aquest recurs vital i escàs en 244 municipis, és fonamental que tots prenguem consciència de la importància que poden tenir les accions més petites o quotidianes, com ara reduir el consum d’aigua de la nostra cisterna.
Més del 25% del consum d’aigua en la nostra vida quotidiana té a veure amb l’ús del WC. La capacitat de les cisternes oscil·la entre els 8 litres i els 15 litres i s’acostuma a buidar completament, la qual cosa és innecessària perquè es desaprofita una gran quantitat d’aigua potable. El dispositiu que hem desenvolupat, conegut com a WCSENSOR, dona resposta a aquesta problemàtica ajudant a frenar el consum d’aigua relacionat amb l’ús dels WC, i el redueix a l’imprescindible.
Un WC que no disposi d’aquest dispositiu gasta de mitjana, per cada descàrrega d’aigua, uns 10 litres per persona, mentre que un WC que fa ús del WCSENSOR utilitza de mitjana 3 litres per persona. Així, s’aconsegueix reduir el consum fins a un 70%, de manera que es poden arribar a estalviar més de 15.000 litres d’aigua a l’any per persona.
Com sorgeix la idea de crear aquest dispositiu d’estalvi i consum responsable d’aigua?
J.P: Amb la pandèmia de la Covid-19 van sorgir diversos productes per evitar el contacte amb els microorganismes de diferents superfícies, com és el cas de les saboneres. Va ser llavors quan vaig pensar que ho havíem d’aplicar als WC, tenint en compte que la meva experiència professional és d’instal·lador i al llarg de la meva vida laboral m’he dedicat a la fontaneria, l’electricitat i tot el que envolta el confort de l’habitatge i les instal·lacions industrials.
Coneixent el funcionament dels WC, vaig pensar a desenvolupar un dispositiu que fos universal, és a dir, que pogués ser compatible amb qualsevol tipus de vàter. Finalment, hem aconseguit un producte adaptable a la gran majoria de sistemes de descàrrega instal·lats.
La teva experiència laboral en el món de la fontaneria i l’electricitat ha estat clau en el sorgiment i materialització de la idea i ben segur que t’ha resultat útil en la teva primera experiència com a emprenedor. Quines són les principals dificultats que has hagut d’afrontar des de la posada en marxa del projecte?
J.P: Les dificultats que hem hagut d’afrontar no són poques. Una de les més significatives ha estat localitzar els partners adequats. Per posar en marxa aquest projecte, hem hagut de col·laborar estretament amb diferents empreses de referència en l’àmbit de l’enginyeria mecànica, l’electrònica i la informàtica. Trobar les empreses adients ha estat complex, ja que abans de contactar amb les empreses amb les quals col·laborem actualment hem treballat amb d’altres que no eren les més adequades per a aquest projecte. Aquesta situació ens ha desgastat, especialment en termes econòmics, ja que encara que canviïs d’empresa col·laboradora la despesa ja està generada.
Altres dificultats que m’he trobat en el meu camí com a emprenedor han estat aconseguir el finançament econòmic necessari, a més del desconeixement dels ajuts a què podíem optar per posar en marxa el projecte. A més, destacaria que fins ara hem trobat poc suport per part de les administracions i hem hagut de fer front a traves burocràtiques que han dificultat el nostre dia a dia.
Quins reptes ha d’afrontar el projecte de Senssal Solutions a curt i mig termini?
J.P: En el moment de desenvolupar el producte, per qüestions financeres ens vam haver de decantar per comercialitzar-ne un de sol, concretament la cisterna que té la ceràmica a vista. Per aquest motiu, encara està pendent de materialitzar la solució per a cisternes encastades. Aquest és un dels nostres reptes.
A més, no només volem diferenciar-nos per aportar una solució universal. També busquem adaptar-nos a les diferents necessitats orientant-nos a la fabricació personalitzada per a entitats o empreses.