Estratègies per a l’èxit dels autònoms: Reptes i oportunitats 2024

Hem iniciat 2024; un any ple de reptes per a les persones autònomes en relació amb les noves tendències de consum, valors, canvis normatius i de transformació social, econòmica i tecnològica, entre altres factors.

Això pot semblar quelcom negatiu, però si sabem veure les dues cares de la moneda, podem aprofitar les oportunitats que aquests reptes suposen per créixer a través de la millora de la competitivitat, la viabilitat i la productivitat de les nostres empreses; així com la proposta de nous serveis i nous models de negoci.

En relació amb els canvis normatius, aquest any els protagonitzaran el Règim Especial dels Treballadors Autònoms (RETA), donat que, una vegada presentada la renda 2023 -el juny del 2024-, la Seguretat Social comprovarà si les cotitzacions s’han realitzat correctament;  i el control del frau a través de la Llei Antifrau. En aquest segon cas, 2024 serà un any de preparació per poder implementar el registre electrònic de factures i el sistema Verifactu a partir de mitjans 2025.

Hi ha un cert consens entre les i els economistes que 2024 serà un any de creixement moderat, amb una inflació moderada i un tipus d’interès a la baixa. Aquestes previsions, unides a tota la transformació que estem vivint i a l’aparició de noves necessitats (gestió energètica, gestió de l’aigua, envelliment i benestar de la població), fan preveure un manteniment de la demanda.

Això no obstant, es preveu que les dificultats per trobar personal, i que aquest estigui format, continuïn. És a dir, que els reptes se situïn a l’oferta. Cal, doncs, pensar en com treballar i amb quins recursos. En aquest cas, la tecnologia i la digitalització ens obren oportunitats, amb recursos a uns preus assumibles per als autònoms i les micropimes. Dit d’altra manera, inversió i productivitat són les claus del 2024.

En els darrers anys, ens trobem que la “normalitat” consisteix en un seguit de policrisis, o, dit d’altra manera, de situacions concatenades de canvi, adaptació i transformació. En aquests moments, la persona no només gestiona el dia a dia del negoci, sinó que ha d’invertir esforços en com adaptar-se a aquesta situació de canvi continu. En aquest tipus d’entorn, la salut física i emocional de l’autònom són prioritàries. No obstant, la percepció és que continua sent el nostre taló d’Aquil·les. Per aquest motiu, ens hem de posar les piles per prioritzar el nostre benestar, ja que aquest repercuteix directament en el bon funcionament de la nostra activitat empresarial. És una problemàtica que arrosseguem des de fa temps i a la qual cal posar fi quant més aviat millor.

Finalment, considero que enguany les persones autònomes tenim el repte de fomentar la identitat del nostre col·lectiu i l’oportunitat de donar un impuls a la col·laboració en xarxa per aprofitar tots els seus avantatges.

En aquest sentit, vull destacar que el fet de treballar conjuntament i establir sinèrgies i col·laboracions -també entre sectors i territoris- ens ajudarà a fer front a tots aquests reptes que, si bé semblen dificultosos, els assolirem amb èxit gràcies a l’esforç i la resiliència que caracteritza el nostre col·lectiu.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Què hem de tenir en compte per fer negocis al Marroc?

Next Story

Què han de saber les pimes que han d’implementar un pla LGTBI abans del pròxim 28 de febrer?

Latest from Opinió