Fons europeus: quan i com arribaran a les pimes?

The stars of European Union (EU) membership sit on a euro sign sculpture outside the headquarters of the European Central Bank (ECB) in Frankfurt, Germany, 20 March 2014.

És molt important garantir que les pimes rebin els recursos que els corresponen, en funció del seu pes en l’economia i l’ocupació.  

EParlament Europeu va aprovar el passat 16 de desembre el paquet pressupostari europeu, negociat ja al juliol però després sotmès al veto d’Hongria i Polònia. El pressupost preveu una dotació ordinària d1,07 bilions d’euros i una dotació extraordinària de 750.000 milions, coneguda com a Next Generation EU (NGEU). 

El NGEU té l’objectiu d’estimular la inversió privada per a facilitar la recuperació de l’economia europea després de la Covid-19. Per primer cop a la història, aquests recursos es captaran als mercats financers internacionals amb una emissió de deute mancomunat de la Unió Europea (UE). Els diners s’hauran de comprometre fins al 2023, però es podran gastar fins al final del 2027, principalment en projectes de digitalització i sostenibilitat. 

L’Estat espanyol rebrà uns 140.000 milions d’euros del Next Generation EU, dels quals 60.000 seran en forma de transferències i la resta en forma de préstecs. De moment, el Govern espanyol només té intenció d’usar les transferències i ha previst ja una despesa addicional de 26.000 milions d’euros als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2021.  

Per quin motiu és important que arribin a les pimes?? 

Les petites i mitjanes empreses han de tenir un paper rellevant en la futura distribució d’aquests fons europeus, ja que representen el gruix de l’economia i de locupació del país.  

En una recent trobada digital de PIMEC, la màxima responsable de la Comissió Europea per als fons NGEU, Maria Teresa Fàbregas, va reiterar la voluntat de la UE que les pimes esdevinguin els principals beneficiaris dels fons, fet que la pròpia Comissió seguirà de prop. 

Per aixòPIMEC ha encoratjat el teixit empresarial a fer arribar les seves propostes, sobretot en aquelles inversions enfocades a la digitalització, la innovació i la sostenibilitat, amb l’objectiu d’agregar els projectes rebuts i fer-los arribar als responsables de la gestió dels fons europeus als governs espanyol i català. Així, es preveu crear ocupació i anar cap a economies més sostenibles i digitalitzades. 


Els fons europeus són una gran oportunitat per a Espanya i Catalunya si es gestionen amb criteris de transparència, agilitat, eficiència i objectivitat.


PIMEC? ha recollit propostes d’inversió de més de 200 pimes per un valor mitjà de 300.000 euros; un 60% dels projectes tenen a veure amb la digitalització i un 35% amb la sostenibilitat.  

Quan i com arribaran a les pimes? 

L’Estat espanyol haurà de completar primer el seu Pla de Recuperació i fer-lo arribar a la Comissió Europea. De fet, està previst que això passi les properes setmanes.  

La Comissió Europa tindrà dos mesos per avaluar el Pla que, com els plans de la resta d’estats membres, saprova al si del Consell Europeu. A més, avaluarà semestralment el compliment del Pla de Recuperació presentat i altres compromisos i, en funció dels assoliments, anirà alliberant els recursos del Next Generation EU. Per tant, s’espera que les convocatòries derivades del NGEU comencin a publicar-se al març o l’abril del 2021.  

El Govern espanyol té la intenció d’aprofitar instruments i convocatòries ja existents, que ara comptaran, però, amb molts més recursos, segons preveuen els PGE per al 2021 ja aprovats. Els ministeris més rellevants seran els d’Indústria, Transformació Digital i Transició Ecològica.  

Tot i que encara no s’ha concretat, es preveu que les comunitats autònomes gestionin els fons en aquells àmbits on tenen competències, com és el cas del turisme o del comerç.   


És imprescindible que les empreses coneguin de primera mà els criteris de la UE per preveure els eixos d’acció a l’hora del repartiment dels fons.


D’altra banda, el Govern espanyol preveu crear un registre d’entitats promotores de projectes estratègics i permetre també la sol·licitud d’ajuts per part d’agrupacions d’entitats. En aquest sentit, PIMEC està igualment recollint propostes de col·lectius, com gremis, associacions sectorials i col·legis professionals. A tall d’exemple, a continuació exposem alguns dels projectes: 

 Projectes en sostenibilitat 
  • Els polígons industrials gestionats per PIMEC Polígons treballen per a presentar una proposta agrupada d’instal·lació d’energia solar a les teulades de les naus amb l’objectiu d’afavorir l’autoconsum i reduir la factura energètica. 
  • PIMEC Agroalimentària impulsa un innovador sistema de tractament dels purins, que potencialment es podria instal·lar a les 92.000 granges de porcí de tot l’Estat. Mentre Alemanya tracta el 65% de les emissions de purins, aquí arribem tan sols al 5%. 
  • Gasolineres catalanes estudien la instal·lació d’un innovador sistema per a evitar l’evaporació de la benzina, fet que genera pèrdues econòmiques i contaminació atmosfèrica. 

 

Projectes en digitalització 

Les més de 2.000 clíniques dentals catalanes treballen per a implantar un innovador escàner en 3D que permeti optimitzar els terminis i treballs de diagnosi i tractament dental. Combinat amb una impressora 3Daquest escàner estalvia l’ús de materials relacionats amb la construcció de peces bucodentals.  

 

Les escoles de formació adscrites a PIMEC agrupen esforços en la digitalització de les seves aules per a poder oferir formació híbrida, presencial i virtual. Una iniciativa semblant és la que desitgen impulsar els gimnasos, després que la pandèmia hagi fomentat l’exercici físic a domicili.  

 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Recomanacions per gestionar l’impacte de la Covid-19 en el mercat laboral des de la perspectiva de gènere

Next Story

Els grans oblidats de l’actuació governamental i absents del segon pla de desescalada

Latest from Competitivitat