Has creat un Facebook o un Instagram per a la teva empresa, o una pàgina en una xarxa social similar. Has preparat amb il·lusió una capçalera, has omplert la “bio” o la informació sobre el teu negoci, les dades de contacte, el logo, i tot plegat fa molt goig però… i ara què hi posem? Saps que publicar a les xarxes socials?
Una altra situació: publiques posts regularment al teu Facebook d’empresa, però gairebé ningú els veu perquè a penes tens seguidors. O potser tens seguidors fidels, però no aconsegueixes que comparteixin les teves publicacions i el seu nombre no creix…
Si et trobes en alguna d’aquestes situacions necessites dissenyar un pla de continguts que aporti varietat i interès a la teva FanPage i que produeixi visionats, likes i comparticions, de manera que augmenti la satisfacció dels teus seguidors actuals i que n’atregui de nous que puguin convertir-se en clients.
Pensa que el contingut és el rei!
I com ho pots aconseguir? Doncs pensant què els pot interessar als teus possibles clients o comunitat (usuaris que et poden seguir a les xarxes) planificant els continguts en funció dels seus gustos. I alternant informació pràctica i comercial sobre la teva empresa, novetats i vida social, continguts culturals, educatius, curiositats, humor, reptes o exercicis, entrevistes, viatges, etc. Sempre en funció dels gustos del públic que volem captar.
Evidentment, també inclourem publicitat sobre els nostres productes i serveis, és clar. Però no només posts amb publicitat: si ho féssim, correm el perill d’avorrir als possibles interessats.
El secret és saber quin contingut és realment susceptible de convertirse en viral i ser compartit a través dels diferents canals. Això es pot aconseguir seguint aquests passos:
• Escolta a la teva audiència: has de pensar en els usuaris que veuen els teus continguts com a una comunitat de persones que comparteixen interessos i que interactuen entre ells, i pensar quins temes relacionats amb la teva empresa els agradaran.
Per exemple: si tens una botiga de roba infantil, a la teva comunitat li interessaran temes com les receptes de cuina infantil i manualitats per fer amb la canalla. Si tens un taller mecànic, novetats en matèria de circul.lació o carreres automobilístiques …
• Descobreix què vol la teva audiència: observa quins dels teus posts tenen més abast amb les estadístiques disponibles.
Aquest any triomfen els vídeos, així que pots fer contingut audiovisual i arribaràs a més usuaris!
• Aprofita que Facebook et deixa guardar els links interessants que veus a la xarxa per tenir sempre publicacions disponibles per compartir.
• Observar què fan altres empreses del nostre ram en les xarxes socials ens pot inspirar i donar idees.
• Atenció: necessitem donar contingut de qualitat! Mirem amb ull crític el que pengem a les xarxes. Evita els posts de contingut polític, els que difonen rumors no comprovats, o posts humorístics que es puguin interpretar malament. Si alguna publicació no la veus clara, descarta-la. A vegades menys és millor.
• Tenir molts seguidors a les xarxes és agradable, però el veritable objectiu no és la quantitat sinó la qualitat: arribar a un públic de clients potencials, interessats realment en els productes i serveis de la nostra empresa.
• Cal ser regulars amb les publicacions, però alerta perquè si saturem les xarxes amb publicacions podem avorrir als usuaris que ens segueixen. Millor ser moderats…
• La varietat dels continguts també és important: Si publiques 6 posts a la setmana i tots parlen del teu producte o serveis no faràs seguidors nous i perdràs de vells!
• Per als posts publicitaris és millor utilitzar un llenguatge no directiu i basat en les recomanacions o la invitació, dirigit a les necessitats concretes dels clients. Recorda que fonamentalment entrem a les xarxes per distreure’ns i per informar-nos, no per comprar.
• Els teus seguidors agrairan i compartiran informació divertida i sorprenent. També dades útils sobre el teu negoci com: horaris, dies festius, ofertes i promocions puntuals, novetats. Posa’t sempre al seu lloc!
L’empresa d’APPS EASYPROMOS recomana la fórmula 1/1/4: Per cada contingut en xarxa social parlant de la nostra marca hem d’oferir: 1 contingut propi sobre qualsevol tema d’actualitat, i 4 continguts interessants per a la comunitat
Per tant, és important definir un calendari de continguts a publicar a la xarxa social de la teva empresa, i dedicar un temps per pensar bé què publicar, amb quina periodicitat i en quines dates. Recorda que moltes aplicacions tenen l’avantatge que permeten programar per endavant el que volem penjar.
Aquests són alguns continguts imprescindibles:
TEMES ESTACIONALS
Relacionats amb la temporada. Per exemple, si tens una gestoria, el juny toca parlar de les novetats en la declaració de la renda. Si treballes en alimentació, a la tardor toquen els posts sobre la temporada de bolets, etc. No oblidis celebrar efemèrides com el Nadal i altres festes assenyalades del calendari.
PUBLICITAT PAGADA
Podem fer un bon màrqueting de continguts però s’ha de complementar amb una inversió en publicitat a les xarxes. No podem oblidar que fer anuncis a Facebook i Instagram és important per créixer, tant pel que fa al Branding de marca com per a tenir conversions. Aquest tema el deixarem per un altre post al blog!
Comunica el que et fa diferent com a marca o negoci! Respon amb continguts de qualitat les objeccions que solen fer els teus clients a l’hora de comprar i avança’t a elles!
INFORMACIÓ PRÀCTICA I COMERCIAL
Horaris, dies d’apertura, vacances i festius, ofertes i descomptes…
VIDA SOCIAL
Fotografies i notícies sobre el dia a dia de la teva empresa et faran projectar una imatge més humana a les xarxes…Explica què hi ha al darrera de la càmera!
CONTINGUT CULTURAL, NOTÍCIES, NOVETATS LEGALS
Sempre en relació amb el teu sector d’activitat.
CURIOSITATS, HUMOR, CONCURSOS, PREGUNTES I RESPOSTES…
En realitat aquestes recomanacions són part del que anomenem Màrqueting de continguts: oferir continguts interessants i d’utilitat a possibles clients.
Dolça González Recacha, Community manager empreses /Formadora tècniques de vendes i màrqueting digital PIMEC i PENTALEARNING