Igualtat: per un futur sostenible i pròsper

No oblideu mai que n’hi haurà prou amb una crisi política, econòmica o religiosa perquè els drets de les dones es qüestionin. Aquests drets mai són adquirits. Haureu de romandre alerta durant tota la vostra vida.”
Simone de Beauvoir, El segon sexe (1949).

En aquest any 2022, Nacions Unides vol reconèixer la contribució de les dones i nenes a l’adaptació al canvi climàtic, a la seva mitigació i resposta per construir un futur més sostenible per a tothom. A Europa, aquest 8M arriba en un moment especialment difícil quan, encara no superats els efectes de la pandèmia de la COVID-19 i en vies d’estructurar la nostra recuperació econòmica, la guerra ha esclatat a Ucraïna i ha portat destrucció, mort i un important corrent migratori al cor del nostre continent.

Les crisis sanitària, mediambiental, econòmica i ara bèl·lica estan tenint conseqüències dramàtiques en la nostra supervivència com a espècie i estan afectant de forma particularment greu dones i nenes.

Diversos informes publicats en els darrers mesos calculen que només la pandèmia ha suposat un gran endarreriment en la consecució dels objectius d’igualtat: el World Economic Forum, que el desembre de 2019 calculava que arribaríem a la igualtat, en diverses àrees i mundialment, en uns 99,5 anys, en el seu informe de 2021 situa la xifra en 135,6 anys. No és ni just, ni admissible.

Les dones han estat més vulnerables als riscos econòmics i socials generats per la pandèmia: han perdut la feina en major proporció; han trigat més a reintegrar-se als seus llocs de treball i han carregat amb tasques domèstiques i de cures a causa d’un teletreball que ha envaït l’esfera personal i que, si bé per una banda ha permès la continuïtat laboral, per l’altra s’ha girat en contra de la conciliació.

Per la seva banda, el canvi climàtic està afectant, entre altres, l’agricultura, la biodiversitat, les reserves d’aigua i la salut, i provoca migracions. En múltiples contextos, les dones –majoria en les capes més pobres de les societats i més dependents dels recursos naturals– són més vulnerables a aquests efectes i, alhora, han d’afrontar més barreres socials, polítiques i econòmiques.

La guerra, per últim, ens porta imatges de míssils esclatant al cor de ciutats que ahir eren plenes de vida; cues de persones (moltes dones, molts nens) fugint per refugiar-se a països propers; polítics (gairebé exclusivament homes) llençant missatges amenaçadors, una escalada de tensió i un panorama desolador en un moment en què estàvem plantejant-nos (i ens plantegem) la reconstrucció de les nostres economies malmeses.

Fa temps que vivim en un entorn volàtil, incert, complex i ambigu, on tot avança d’una manera accelerada, on costa copsar el sentit de les coses i on a vegades és confús saber quins són els moviments que cal fer per obtenir els resultats que projectem. Però a la vista dels reptes majúsculs que tenim davant, i que se’ns multipliquen, ens cal saber navegar la incertesa i fer-ho amb una mirada clara sobre el que realment importa.

Ens cal entendre el món en la seva integritat, comprendre la interrelació de tots els seus elements, prendre consciència que el sosteniment de la vida és un valor en si mateix, imprescindible, i que ens calen noves mirades a les nostres realitats actuals per generar una visió comuna del futur al qual volem arribar: un futur que ha de ser sostenible, pròsper i just per a totes les persones.

Des de la Comissió Dona i Empresa encetem aquest 8M el Cicle Noves Mirades a l’Economia, amb l’objectiu d’activar-nos per conèixer noves propostes que ens permetin dissenyar millors polítiques i millors indicadors que promoguin la prosperitat per a les nostres societats i que tinguin en compte allò que importa, ampliant el nostre camp de visió i sumant, sumant sempre el 100% del nostre talent, en la nostra diversitat, per construir el món que mereixem. Us convidem a acompanyar-nos. Hi ha molt per fer!

Maria Teixidor – Presidenta de la comissió Dona i Empresa de PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Dones al pont de comandament

Next Story

La integració de la dona al món empresarial

Latest from Opinió