Impacte Donald Trump en les pimes catalanes

Les enquestes pre-electorals posicionaven a Hillary Clinton com a la candidata preferida per a la presidència d’Estats Units però, per sorpresa de molts, el vot real dels nord-americans va donar finalment la victòria al magnat immobiliari Donald Trump.

eua

Després del que ha estat un dels resultats electorals més sorprenents, els membres de la comissió internacional de PIMEC hem avaluat les possibles repercussions que puguin haver per a les pimes catalanes.

L’única certesa és que les relacions internacionals com s’han conegut fins ara, patiran una transformació

OTAN

eua3Per començar, Trump va prometre retirar el suport econòmic a la OTAN si la resta de membres no augmenten les seves aportacions però també poden estar amenaçades altres organitzacions multilaterals com la OMC o el Banc Mundial, que, segons la seva visió, són ineficients.

TTIP

D’altra banda, es preveu que una de les mesures més immediates sigui la paralització de les negociacions dels tractats de lliure comerç que estaven en vies de redacció (TTIP) o de ratificació (TPP).  Més enllà de les repercussions que tingui la pròpia paralització, es tem que això pugui desencadenar l’adopció de polítiques proteccionistes en altres països.

La comissió considera també que la reducció del lliure començ representaria un gran pas enrere, minvant la competitivitat de les empreses i reduint les oportunitats de negoci. Tenint en compte que,  tradicionalment, el partit republicà ha tendit a la liberalització del comerç, s’espera que l’afany proteccionista de Trump quedi amortit per l’actuació de les cambres i el senat.

eua5

Relacions Internacionals

Respecte la relació que estableixi a partir d’ara amb regions específiques, s’especula amb la possible paralització del procés de desbloqueig en el que està immers actualment l’Iran.  Pel que fa Rússia, es creu que augmentarà el seu poder, convertint-se en el nou aliat dels americans en la lluita contra l’Estat Islàmic mentre que Mèxic serà, sens dubte, un del més afectats pels canvis en la política exterior americana.  Si bé no es parla de la construcció del mur com una possibilitat real, si es creu que tindrà un impacte en la indústria fronterera, en els moviments migratoris i, sobretot, en la situació dels immigrats il·legals en el país.

Europa

Sense oblidar els reptes interns als que s’haurà d’enfrontar el nou president en matèria deeua4 cohesió social, la comissió mostra la seva preocupació per a la possibilitat que el seu discurs populista pugui donar força a les organitzacions polítiques d’ultradretes que ja han anat guanyant pes a Europa en els últims anys. Això representaria un perill per a la cohesió europea, especialment després dels resultats del referèndum pel BREXIT es creu que tindrà una repercussió més directa en el curt termini.

Es queda doncs a l’expectativa dels esdeveniments reals que tindran lloc en un futur pròxim i de com aquests afectaran a Europa amb eleccions a Alemanya i França on amenaça l’onada populista.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

7 claus actuals del SEO. Posicionament a Google

Next Story

Ja és possible deduir i bonificar les despeses en R+D+i a la vegada!

Latest from Panorama