Ja fa anys que es parla d’employer branding com d’un concepte important en el món empresarial, però sabem realment el que significa i la importància que té per a l’empresa?
L’employer branding no és ni més ni menys que la imatge que transmet un negoci, no només cap als seus clients sinó també cap als seus empleats i futurs treballadors. Totes les empreses en tenen, en siguin conscients o no, però la diferència està en el fet que aquelles que s’hagin preocupat per construir i mantenir una imatge positiva seran més capaces de fidelitzar i atraure el millor talent.
Es creu que el concepte d’employer branding neix als Estats Units l’any 1960 arran d’un estudi que va dur a terme un hospital on es demostrava que la reputació del centre de treball tenia una relació directa amb la fidelització del personal sanitari. No és, però, fins al 30 d’octubre de l’any 1996 quan Simon Barrow i Tim Ambler defineixen el concepte en un article titulat “The employer brand” i publicat a la revista Journal of Brand Management. A l’article, ambdós autors presenten un estudi realitzat a diferents empreses on expliquen els beneficis econòmics i psicològics que es poden generar en els treballadors mitjançant tècniques de gestió de marca. L’any 2005 es publicà també el primer llibre sobre la matèria amb el títol The Employer Brand, Bringing the Best of Brand Management to People at Work, escrit per un dels creadors del concepte, Simon Barrow, conjuntament amb altres autors.
Fixem-nos, doncs, que l’employer branding és un concepte que va molt lligat a la motivació i satisfacció dels treballadors i que, per tant, aquests es poden convertir en els millors (o també pitjors) ambaixadors de marca de les empreses. És per això que és rellevant preguntar-nos: què hem de fer per motivar els nostres empleats? El projecte empresarial, la retribució econòmica i l’equitat compensatòria, el salari emocional (horari flexible, teletreball, festa el dia d’aniversari…), plans de carrera, bon lideratge i formació contínua, són alguns dels principals factors de motivació per als treballadors.
També és important dur a terme accions i iniciatives que generin sentiment de pertinença amb l’empresa com fomentar la pràctica de l’esport, donar suport a causes benèfiques a les quals puguin adherir-se els empleats (voluntariat social, campanyes de donació de menjar o roba, entrega de joguines per Nadal) o reconeixements explícits per la feina ben feta o per jornades de treball prolongades i que no formen part de les tasques pròpiament dites del lloc de treball.
Si aconseguim que la nostra empresa sigui un “gran lloc per treballar”, l’impacte positiu que obtindrem serà visible en moltes àrees de l’organització:
- en la mateixa productivitat, donat que aconseguirem una major implicació dels treballadors.
- en l’estalvi de costos en processos de selecció i contractació, donada una major fidelització i atracció del talent.
- en la millora en les relacions amb els clients, donada la imatge positiva que transmetrem.
Així doncs, ja hem vist la importància i els beneficis de treballar en l’estratègia d’employer branding a la teva empresa. Són molts els exemples de multinacionals i pimes amb cultures corporatives fortes que treballen amb valors i responsabilitat social empresarial, i que veuen com generen confiança i transparència no només en els seus treballadors sinó també en els seus clients.
Héctor Pérez – Director del Departament de Recursos Humans i Formació de PIMEC