La incongruència de retirar del mercat de treball les persones més grans de 45 anys

Encara que sembli mentida, actualment, el mercat de treball retira el talent sènior quan, d’altra banda, cada cop som més joves perquè vivim més anys. De fet, el passat mes de maig la sèrie històrica de l’atur registrat va assolir un màxim no desitjat: el 57,17% de les persones aturades tenien més de 45 anys. Una autèntica incongruència!

Des de la Fundació PIMEC estem treballant per revertir aquesta situació i, entre altres actuacions i per evidenciar la problemàtica, vam endegar l’enquesta El talent té edat? que ja computa dues edicions. La darrera enquesta, realitzada durant el 2023, es va nodrir de 390 respostes provinents de micro, petites i mitjanes empreses de diferents sectors d’activitat -primari, indústria i serveis- i de distintes demarcacions de tot Catalunya -Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida- . De les seves principals conclusions es pot subratllar que el 63,71% de les empreses declaren que no van incorporar a ningú major de 55 anys en els últims dos anys, el que demostra una millora del 14,29% respecte a l’enquesta elaborada durant el 2022, on el percentatge de no incorporació va ser del 78%. Aquest avenç és, en part, resultat de la contribució de la Fundació PIMEC a la sensibilització que s’està duent a terme entre les pimes catalanes i per les accions d’orientació que PIMEC està portant a terme en el sí de les empreses, en el marc del programa Projecta’t que impulsa el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya. Tot i així, gairebé la meitat de les empreses (49,48%) encara no es planteja la implementació de polítiques concretes per afavorir la contractació de perfils sènior.

L’enquesta del 2023 també destaca que més del 75% de les empreses manifesten que contractar una persona major de 45 anys no comporta cap dificultat diferencial. Aquesta percepció millora la de l’any passat que era del 68,43%. A més, disminueix la preocupació de les empreses quant a les exigències salarials i el coneixement digital del talent sènior.

 Cal afegir que l’enquesta també incorpora les opinions de les persones empresàries per potenciar l’ocupació sènior. En concret, ressalten les següents propostes: crear un nou contracte especial per a majors de 45 anys, fomentar i facilitar altres col·laboracions amb sèniors, generar més eficiència dels serveis públics d’ocupació respecte a l’atur sènior, reorientar les polítiques de les plataformes digitals de selecció, impulsar plans de formació amb compromís d’ocupació, implantar el currículum cec i afavorir els certificats professionals.

I acabo aquesta tribuna posant en valor que, en un moment en el que les empreses demanden talent i professionals qualificats, els majors de 45 anys poden cobrir aquestes necessitats empresarials.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Saps què és un Pla Lingüístic i com pot ajudar la teva empresa?

Next Story

El futur i la sostenibilitat passa per la mediació

Latest from Opinió