La necessària regulació de la Intel·ligència Artificial

Joan Josep Berbel

President de la Comissió d’Innovació i Digitalització de PIMEC

La Intel·ligència Artificial (IA) és el conjunt d’eines tecnològiques que realitzen unes tasques determinades que normalment desenvolupaven les persones. L’IA actua a través de decisions autònomes sense intervenció humana i es diu d’ella que és el fonament de la quarta revolució industrial.

Però, quin ús en poden fer les empreses? Actualment, algunes ja la utilitzen per fer pronòstics sobre la cadena de subministrament amb l’objectiu de preveure situacions per tal de reduir costos i temps. També pot tenir utilitat respecte de les finances a través de l’automatització de processos per a una millora de l’eficiència dels comptes.

Altres empreses la fan servir per a una fixació dinàmica dels preus dels productes i els serveis, tot tenint en compte les tendències canviants del mercat. Així mateix, hi ha eines tecnològiques d’IA per a l’augment de la seguretat de les operacions comercials a través de l’anàlisi de dades.

Tenint en compte el ritme ràpid de les investigacions i l’èxit de la utilització de les eines i tecnologies d’IA, vull destacar la necessitat que la seva aplicació faci compatible en tot moment el normal funcionament i desenvolupament de l’activitat empresarial i econòmica per preservar l’estat del benestar amb la creació de llocs de treball i la generació de riquesa.

Per això, calen normatives ètiques que tinguin en compte les mipimes i evitin situacions de monopoli i oligopoli, així com mesures que vetllin per reduir l’escletxa digital en la nostra societat i, també, en les empreses.

Des de PIMEC considerem que són necessàries unes regles clares d’àmbit internacional amb una ètica vinculada a l’IA i creiem que urgeix que les diferents administracions públiques comencin a treballar en l’elaboració d’aquesta normativa per poder-la aplicar al més aviat possible.

Animem les empreses a beneficiar-se d’aquestes eines tecnològiques per donar un impuls a la seva activitat i per millorar la seva viabilitat, competitivitat i productivitat. Amb una regulació ètica de l’IA farem grans les nostres empreses i la nostra economia, avançant cap a un futur innovador on les mipimes continuaran sent el motor de la nostra economia.

 

Joan Josep Berbel
President de la Comissió d’Innovació i Digitalització de PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Emprenedoria i autònoms: les dues cares de la moneda

Next Story

La digitalització dels autònoms: Casos d’èxit

Latest from Opinió

Comerç crític?

Després de la primera trobada d’Associacions de Comerciants a Reus al mes de març, parlant amb