Entrevista a Leo Martínez, director del Departament de Màrqueting i Comunicació de Mutuacat.
Al web dieu que sou una entitat solidària, social i catalana, que contribuïu a la promoció del nostre territori. Aquesta aposta pel català i la cultura catalana us aporta valor afegit?
La realitat és que l’aposta per la llengua catalana és el valor que ens posiciona amb més visibilitat dels tres valors que esmentes i que treballem. El concepte de “catalana” va orientat a la proximitat i l’aposta per la cultura i la llengua. El català ens permet tenir una diferenciació competitiva. Des del 2015 formem part del Cens d’entitats de foment de la llengua catalana de la Generalitat de Catalunya i som l’única asseguradora que figura en el cens. En el sector assegurador, el 2023 el creixement del negoci en els rams de NO VIDA ha estat del 6,81%, i a Mutuacat estem creixent per sobre, amb un 8,39%. Ens venen més clients perquè aquesta diferenciació competitiva crea una connexió cultural amb un perfil de client concret. Nosaltres tenim més quota de mercat en els territoris on més s’utilitza la llengua catalana, per tant, la nostra aposta pel català fa que connectis amb aquests clients i et dona aquest avantatge de creixement i fidelitat.
La nostra principal característica és que utilitzem el català per a tot i ho fem des de fa moltíssims anys. Hem servit de model de llengua per a moltes asseguradores, que han incorporat el català en la seva activitat.
Quines accions realitzeu des de la vostra empresa per fomentar la llengua catalana?
A nivell intern, per exemple, hem incorporat una eina que el treballador o treballadora pot utilitzar per assegurar-se que el que redacta en català està ben escrit, tant des del punt de vista ortogràfic com gramatical. Això comporta que formem la gent perquè siguin conscients que cal fer un bon ús de la llengua catalana. Tota comunicació que surti a clients i proveïdors ha de passar una revisió, tot i que és cert que cada vegada més aquest filtre és inferior perquè en l’àmbit intern hem evolucionat cap a un bon ús de la llengua catalana. Hi ha molta consciència lingüística de voler fer-ho bé i de continuar aprenent.
Pel que fa a accions externes, intentem que les empreses amb què treballem i col·laborem també tinguin aquesta manera de fer, que siguin de proximitat i que apostin pel foment de la cultura i la llengua catalana com ho fem nosaltres. Per exemple, hem col·laborat amb el Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Girona en l’edició d’Assegurem-nos-en?2012-2022, un recull d’articles sobre aspectes de la llengua catalana aplicats a les assegurances. D’aquesta manera fem pedagogia i contribuïm a difondre usos correctes en el sector assegurador.
L’any 2016 vau rebre el Premi a la Qualitat Lingüística en el marc dels Premis Pimes de PIMEC. Com ha evolucionat l’ús del català a Mutuacat des de llavors?
Doncs per exemple hem avançat en l’àmbit digital. En aquell moment vam impulsar una aplicació mòbil en català per als nostres assegurats per mitjà de la qual podien consultar la guia mèdica. Aquesta eina ha continuat evolucionant, ja que fa un parell d’anys vam incorporar a l’aplicació la possibilitat de fer videoconsultes i trucades telefòniques en català. Ho vam fer amb un proveïdor que, posteriorment, i gràcies a aquesta col·laboració, també va començar a treballar en català. Això suposa que no només evolucionem a nivell intern, sinó que també ajudem altres empreses a evolucionar en l’ús del català.
Com n’és d’important que es reconeguin aquelles iniciatives empresarials que destaquen per la seva tasca en la promoció del català?
Com que no hi ha una empresa que acrediti que utilitzes bé el català, aquest tipus de premis ajuden a aproximar-te a altres empreses que tenen els mateixos valors que tu. També contribueix a fer que l’empresa pugui créixer i a col·laborar amb empreses més grans, però amb les quals compartim el valor de la llengua. A més, tenim la sensació que el català està perdent pes i que, fins i tot, a nivell administratiu no hi ha el mateix impuls del foment de la llengua catalana ni es fan tantes campanyes de normalització lingüística. Aquest reconeixement és molt important, i que hi siguin per a l’empresa fa que una part molt important de la societat es catalanitzi i utilitzi la llengua amb propietat i normalitat.
Com creieu que ha evolucionat l’ús de la llengua catalana en l’àmbit empresarial en els darrers deu anys?
Creiem que ha involucionat; és cert que l’ús no és el mateix a totes les zones de Catalunya. Si la societat civil i les empreses no fem un esforç per normalitzar la llengua, la situació és complexa. Sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona ha baixat la pressió cap a les empreses perquè desenvolupin la seva activitat en català.
Quines accions, relacionades amb el foment de la llengua catalana, us agradaria implementar en el futur a la vostra empresa?
Doncs justament ara estem treballant en una nova iniciativa en aquesta línia. El projecte va destinat a garantir que els nostres centres mèdics i facultatius ofereixin una atenció de qualitat en català. El que estem fent és preparar un estudi per determinar el nivell de coneixement i ús de la llengua catalana de la nostra guia mèdica a través del qual avaluarem la competència lingüística del personal d’atenció al client, infermeres i metges/esses per assegurar-nos que almenys un 80% parlin en català. Els centres que compleixin aquest requisit rebran un segell “Salut en català”, que certificarà la capacitat del centre mèdic per atendre els pacients en català. Creiem que aquesta iniciativa enfortirà l’ús del català en el sector sanitari i millorarà l’experiència dels nostres clients, que rebran una atenció més personalitzada i còmoda.