Una recuperació més lenta i costosa

En el marc del Saló Internacional de la logística, hem presentat un informe que constata que el sector de la logística es recupera més lentament que el conjunt de l’economia, a conseqüència del fet que les activitats logístiques no poden reduir el seu cost de personal de forma proporcional a la caiguda de la facturació.

El pes de la remuneració dels assalariats es va situar el 2021 en el 69,4%, mentre que al conjunt de l’economia ho va fer en el 54%. Això implica una pèrdua clara de productivitat del sector i de benefici per les empreses del sector.  Aquest fet ha suposat una caiguda del 6,8% de la productivitat del sector logístic, la qual -mesurada en euros per lloc de treball- va passar de 60.914 € el 2019 a 56.745 € el 2021, dada que contrasta amb un creixement de l’1,5% de l’economia global.

En concret, parlem d’una recuperació parcial postpandèmia al conjunt de l’economia el 2021, la qual va decréixer un 3,1% respecte abans COVID, mentre que la logística va caure un 18,6% per la paralització de les cadenes de subministrament i el consegüent augment del cost dels carburants, dels preus del transport dels contenidors, de les matèries primeres i els augments salarials, conseqüències dels efectes de la pandèmia i dels diferents conflictes bèl·lics.

Això succeeix per un retrocés del 18,6% del VAB generat per la logística, mentre que l’observat en relació amb el nombre de llocs de treball va caure un 12,6%. Tot i això, la contribució de la logística al conjunt de l’economia només va caure un 0,1%, passant del 10,8% el 2019 al 10,7% el 2021.

Podem afirmar que el sector té una recuperació més lenta i costosa en comparació amb l’economia en general. Tanmateix, la seva contribució segueix tenint un pes considerable.

Per aquest motiu, faig una crida a les administracions públiques de tots els nivells a cuidar la logística, dotant-la de les infraestructures i de la resta de mesures necessàries per impulsar la seva competitivitat i donar suport a les pimes del sector per esdevenir més innovadores, productives i sostenibles.

Ignasi Sayol, president de PIMEC Logística – Clúster Logístic de Catalunya

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

“La nostra aposta pel català ens permet tenir una diferenciació competitiva”

Next Story

Les 10 receptes d’èxit en el relleu generacional de la pime familiar

Latest from Opinió