Casa Amella és una pime que fabrica i comercialitza productes ecològics, locals i 100% vegetals amb l’objectiu de promoure l’alimentació conscient.
Dani Amella va fundar Casa Amella l’any 2002. Els inicis d’aquesta empresa tenen lloc en un garatge de Castellterçol (Barcelona), on s’emmagatzemaven olives i l’oli verge extra d’arbequina DOP Siurana, el qual encara avui comercialitzen. Més endavant, es van anar incorporant altres productes com pasta, escalivats, bolets, salses, cremes… i, com que el projecte anava a més, el 2010 es van traslladar a una fàbrica de Moià, on van crear el primer obrador ecològic, vegà i lliure d’al·lèrgens del territori.
La responsable de màrqueting de Casa Amella, Alba Pascual, explica que el 2015 es van introduir nous productes, com hamburgueses de proteïna vegetal a base de soja, seitan i cereals, entre altres. “El 2016 vam traslladar les nostres instal·lacions a Artés, a una nau més gran de 500 m2 i més ben comunicada, i el 2018 vam començar a fabricar més aliments, com els sucs de fruita fresca ecològica, i vam ampliar maquinària i instal·lacions fins a una superfície de 1.500 m2”, afegeix.
El concepte “bio” i la importància de l’origen local
L’Alba Pascual assegura que consumir productes bio, en els quals no s’han fet servir ni adobs ni pesticides tòxics i que no provenen de llavors modificades genèticament, “és la manera d’actuar més respectuosa amb el medi ambient i amb la salut”. D’altra banda, defensa que l’alimentació vegetal “és la més sostenible i saludable perquè té un impacte baix en el medi ambient: reducció de la despesa energètica, estalvi de recursos hídrics, més zones cultivables per a l’alimentació humana, menys residus ramaders, menys crisis alimentàries com les porcines…”. I, des del punt de vista de la nostra salut, “una dieta vegetal és inqüestionablement més saludable”.
“El nostre repte és fer arribar l’alimentació conscient a més persones, mitjançant la nostra presència a més establiments offline i online i implementant la nostra pròpia botiga digital”
A més, la responsable de màrqueting de Casa Amella recorda la importància de consumir aliments de temporada perquè “ens aporten els nutrients que necessitem segons el clima en què vivim i, com que són produïts en el nostre entorn, ajudem a reduir els índexs de contaminació, que s’incrementen en transportar els aliments d’una part a una altra de món”. En aquest sentit, posa com a exemple que el combustible dels avions produeix gasos d’efecte hivernacle, principalment diòxid de carboni (CO2) que contribueixen a l’escalfament global.
Com a productes estrella, l’Alba destaca la crema de carbassa bio i els cigrons menuts bio, així com l’últim projecte engegat fa un parell d’anys: els sucs purs de fruita fresca i la llimonada bio sense sucre ni edulcorants, finalista als premis World Beverage Innovation Awards.
Valors d’empresa i internacionalització
Casa Amella es caracteritza per actuar amb responsabilitat vers tot allò que ens envolta, tot mantenint un compromís ferm amb les persones i el territori, alhora que són partidaris dels aliments de proximitat, i de donar suport a la feina dels agricultors locals que cultiven el millor producte. “Volem ajudar a fomentar un estil de vida saludable oferint salut, sabor i temps i, a la vegada, ser sostenibles amb el medi ambient”, garanteix.
Aquesta pime es troba en un procés d’internacionalització, el qual van començar fa un any amb l’exportació dels seus productes a França a través d’un distribuïdor de la zona. L’Alba comenta que “un dels objectius és assistir a fires internacionals com la Biofach a Nuremberg, tal com ja vam fer el 2018, però a causa de la pandèmia haurem de veure com evoluciona tot plegat…”. Casa Amella es posa com a repte de futur exportar a més països europeus, on el consum d’aliments ecològics està completament normalitzat.
“Volem continuar innovant per oferir solucions sanes, bones i sostenibles que facilitin els àpats”
Finalment, la responsable de màrqueting d’aquesta pime lamenta que la Covid-19 els ha afectat a l’hora de participar a fires nacionals i internacionals que han quedat ajornades, amb la consegüent pèrdua de contacte amb altres empreses i consumidors. Creu que les fires “sempre són una manera de conèixer les innovacions del sector i de donar a conèixer en primera persona el teu producte i tenir un feedback immediat”. També explica que la pandèmia els ha fet adaptar-se a la nova situació social i empresarial i els ha dut a acabar d’implementar el teletreball, que en el seu cas ha arribat per quedar-se.