Legislar pensant en els petits des de la UE per fer gran l’economia catalana

Espanya ha assumit la presidència del Consell de la UE, mandat que desenvoluparà des del juliol fins a finals d’any. En aquest període, tindrà el repte d’activar mesures que siguin beneficioses per al nostre progrés a curt, mitjà i llarg termini.  

Aquest any celebrem el 15è aniversari de l’Small Business Act, el decàleg europeu per a les pimes, que tenia com a objectiu simplificar l’àmbit normatiu, promoure la segona oportunitat, facilitar l’accés a la contractació pública i posar fi a la morositat. A banda d’aquests objectius, han aparegut nous reptes com els elevats costos energètics i de les matèries primeres, així com una inflació excessiva.  

Per tal que Europa esdevingui més competitiva, verda, justa, amb talent i ocupació,  integrada en el món i, sobretot, adaptada a les pimes, hem elaborat un conjunt de 50 propostes

En el marc de diferents trobades amb institucions catalanes, espanyoles i europees, reiterem la necessitat que es legisli pensant en els més petits i que cal treballar més enllà de les actuacions d’un semestre i plantejar mesures de cara a la pròxima legislatura europea 

En l’àmbit laboral, cal promoure la reconversió dels treballadors i la Formació Professional per tal que les empreses puguin fer front a la manca de personal que pateixen i tenir accés a les competències que els permetin innovar, digitalitzar-se i dur a terme la transició verda.  

Sobre sostenibilitat, alertem que nombroses regulacions europees estan introduint requisits d’informació que suposaran costos excessius per a les pimes. La transició verda no s’ha de centrar tant a obligar sinó a incentivar i acompanyar les pimes.  

En l’àmbit econòmic, exigim posar fi a la morositat, i la revisió de la directiva europea és una oportunitat que no podem deixar passar. Reclamem que s’incloguin terminis estrictes de pagament i un règim sancionador.    

Per altra banda, defensem una Europa més justa i cohesionada, que passa per una política rural centrada en les pimes i per una política fiscal que tingui en compte el principi de proporcionalitat en l’esforç fiscal. 

L’aplicació d’aquestes mesures ha d’anar acompanyada d’instruments financers i els fons Next Generation EU han de dedicar-se preferentment a les pimes.  Només així es podrà impulsar la competitivitat i es garantirà la viabilitat de les nostres empreses en aquest entorn ple de nous reptes. 

 

Rosa SolanesRepresentant de PIMEC a Europa 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Torrons Fèlix, l’èxit de la innovació constant

Next Story

El tèxtil a Catalunya, un exemple de resiliència i capacitat d’adaptació

Latest from Opinió