Espanya ha assumit la presidència del Consell de la UE, mandat que desenvoluparà des del juliol fins a finals d’any. En aquest període, tindrà el repte d’activar mesures que siguin beneficioses per al nostre progrés a curt, mitjà i llarg termini.
Aquest any celebrem el 15è aniversari de l’Small Business Act, el decàleg europeu per a les pimes, que tenia com a objectiu simplificar l’àmbit normatiu, promoure la segona oportunitat, facilitar l’accés a la contractació pública i posar fi a la morositat. A banda d’aquests objectius, han aparegut nous reptes com els elevats costos energètics i de les matèries primeres, així com una inflació excessiva.
Per tal que Europa esdevingui més competitiva, verda, justa, amb talent i ocupació, integrada en el món i, sobretot, adaptada a les pimes, hem elaborat un conjunt de 50 propostes.
En el marc de diferents trobades amb institucions catalanes, espanyoles i europees, reiterem la necessitat que es legisli pensant en els més petits i que cal treballar més enllà de les actuacions d’un semestre i plantejar mesures de cara a la pròxima legislatura europea.
En l’àmbit laboral, cal promoure la reconversió dels treballadors i la Formació Professional per tal que les empreses puguin fer front a la manca de personal que pateixen i tenir accés a les competències que els permetin innovar, digitalitzar-se i dur a terme la transició verda.
Sobre sostenibilitat, alertem que nombroses regulacions europees estan introduint requisits d’informació que suposaran costos excessius per a les pimes. La transició verda no s’ha de centrar tant a obligar sinó a incentivar i acompanyar les pimes.
En l’àmbit econòmic, exigim posar fi a la morositat, i la revisió de la directiva europea és una oportunitat que no podem deixar passar. Reclamem que s’incloguin terminis estrictes de pagament i un règim sancionador.
Per altra banda, defensem una Europa més justa i cohesionada, que passa per una política rural centrada en les pimes i per una política fiscal que tingui en compte el principi de proporcionalitat en l’esforç fiscal.
L’aplicació d’aquestes mesures ha d’anar acompanyada d’instruments financers i els fons Next Generation EU han de dedicar-se preferentment a les pimes. Només així es podrà impulsar la competitivitat i es garantirà la viabilitat de les nostres empreses en aquest entorn ple de nous reptes.
Rosa Solanes – Representant de PIMEC a Europa