/

La mediació laboral: una realitat present

Des de fa molts anys, el marc català de relacions laborals ha tingut en la mediació laboral una aposta estratègica pel que fa a la voluntat d’excel·lir en les relacions laborals i la negociació col·lectiva. Des de PIMEC fa temps que tenim clara l’aposta per la mediació com a via de solució extrajudicial de conflictes laborals. L’aposta de la patronal dels autònoms, les micro, les petites i les mitjanes empreses és, en aquest sentit, claríssima.

Per a nosaltres, la mediació és un senyal de qualitat, seguretat i maduresa de la nostra societat, però, sobretot, d’impuls del marc català de relacions laborals, com una eina sòlida per solucionar conflictes o mancances de manera efectiva i senzilla.

El nostre compromís amb el Tribunal Laboral de Catalunya ve de lluny, però cada dia és més ferm, i en l’actualitat comptem ja amb més de 30 persones mediadores arreu del territori, que des del coneixement expert de la matèria, però amb una visió de pime, ajuden dia a dia empreses i persones treballadores amb acords ambiciosos que els permeten fer front a situacions complexes.

Un cop acabat l’any, és un bon moment per fer balanç del que ha estat la mediació laboral durant el 2018. En aquest sentit, volem destacar les següents dades pel que fa al Tribunal Laboral de Catalunya: Durant el 2018, s’han realitzat gairebé 900 conciliacions i mediacions que han arribat gairebé a la xifra de 20.000 procediments.

 

  • Els sectors que més ús han fet del TLC han estat el metall (amb un 19%), transports (15%), sanitat (14%), químiques (9%) i neteja (8%), sectors de llarga tradició en el si del TLC i en què l’activitat d’aquest tribunal ha limitat sobre manera la conflictivitat laboral.
  • Per temàtiques, els conflictes relacionats amb el salari (23%), jornada/calendari
    (18%), incompliments del conveni col·lectiu (13%), negociació col·lectiva/pactes d’empresa (6%), categories professionals (5%)
    , han estat les causes principals d’incoació de procediments.
  • Per mida d’empreses, aquelles que tenen menys de 50 treballadors (autònoms inclosos), suposen un 23% dels expedients. Les empreses de 50 a 100 treballadors, un 20%; de 101 a 250 treballadors, un 26%; de 251 a 500 treballadors, un 14%, i de més de 500, un 17%. Això demostra que la mediació laboral ja és una eina vital en el dia a dia dels autònoms, micro i petites i mitjanes empreses.
  • Ha augmentat el percentatge d’acords respecte a l’any 2017, els quals arriben a un 50,53% (+3,97%) dels procediments, dada que gairebé dobla els resultats d’altres organismes de solució extrajudicials.
  • Finalment, cal destacar que en el que va d’any s’han desconvocat 34 vagues (7 d’elles de caràcter indefinit), que equivalen a 126.623 hores de treball. 

Volem recordar-vos que si algun soci (individual o col·lectiu) rep una citació del Tribunal Laboral de Catalunya es pot posar en contacte amb nosaltres enviant un correu electrònic a ricardsanchez@pimec.org, per tal que un conciliador de PIMEC pugui assistir-lo en el procediment.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Com ha de ser el model d’FP Dual a Catalunya?

Next Story

“Seguim treballant perquè el nostre ecosistema empresarial segueixi sent atractiu i puguem acollir una activitat empresarial viva, innovadora, oberta al món i creadora de feina de qualitat”

Latest from Opinió

Soc empresari

Des de fa anys, sempre escolto persones destacades que parlen de la importància de no desindustrialitzar-nos,