Què pot fer la blockchain per la meva PIME?

Et sona l’expressió, “l’arbre no et deixa veure el bosc”? És l’expressió que utilitzo més quan faig formacions o consultories, o mantinc converses amb persones que em pregunten sobre la tecnologia blockchain; és més, vull demostrar-t’ho amb un exemple molt descriptiu.

Iniciem una hipotètica conversa: “Coneixes la tecnologia blockchain?”
Segurament em contestaràs: “És això del bitcoin i les criptomonedes, oi?” I comences a arrufar les celles.

En veure l’expressió de la teva cara, intento guanyar-me uns segons més “extra” dient-te: “Bé…. Sí, però t’explico, amb la tecnologia blockchain pots fer…”. Els teus braços s’entrellacen i per la teva ment passen a tota velocitat les paraules especulació, bitcoin, estafes, impostos, persecució, governs…,

I abans que em deixis seguir explicant-te en què consisteix, quines oportunitats hi ha darrere, com n’és d’increïble la tecnologia i com et pot beneficiar com a pime, la teva ment ja s’haurà posat en alerta: “A veure què vol vendre’m aquest!!!”

I no et jutjo, és el meu di a a dia, i el “preu” que paguem les persones que volem explicar, més ben dit, evangelitzar sobre els innombrables beneficis que hi ha sota els milers i milers de notícies (la gran majoria d’un to groguenc pur) d’aquesta tecnologia emergent, els pseudoexperts, els gurus i els youtubers que es passen el dia “venent” un mercat especulatiu, notícies exagerades, mentides i miracles que fan realment difícil poder ensenyar el bosc en la seva immensitat.

I aquest és el meu gran objectiu en aquesta publicació perquè, com a mínim, puguis saber què hi ha darrere de l’arbre i, el més important, com pots aprofitar un BOSC d’oportunitats que esperen ser descobertes. Prometo no fer-te perdre el temps; hauràs llegit milers de termes, però com acostumo a dir, quan et connectes a internet no cal que sàpigues com funcionen la IPS, ni com funciona el mòdem, ni encara menys com ha arribat el 4G al teu flamant mòbil. A tu el que t’importa és que connectes el mòbil, tens cobertura, dades i et connectes al teu mail, a les xarxes socials, reps missatges, pots fer trucades i rebre-les; cert, oi?

Aquí entrem en un dels principals errors que moltes persones comenten i que fan tan soporífer aquest món: focalitzar l’atenció en els milers de paraules, conceptes i terminologia que l’únic que fan és que la gran majoria d’emprenedors, autònoms o pimes es facin enrere i eviten que l’evolució d’aquesta tecnologia creixi a una velocitat més gran. És més, totes aquestes “paraules” les pots trobar a les formacions que fem a Pimec; allà t’explicaré, com he explicat als assistents a aquestes formacions, tots els conceptes, amb les seves conseqüents explicacions, com funcionen, i la tecnologia que hi ha en cadascun d’aquests termes de què segurament has sentit parlar o que fins i tot has investigat: SMART CONTRACTS, dAPP, DAO, deFI, metavers, NFT, web 3.0 i un llarg etc.

Però només tinc una bala per sorprendre’t i amb una mica de sort em deixaran seguir escrivint en aquest prestigiós blog i anar, publicació a publicació, desgranant-te aquests conceptes, amb les seves explicacions, utilitats i oportunitats que cadascun amaga, perquè creu-me, són autèntiques “vetes d’or” esperant ser descobertes per ments inquietes que vulguin transformar-les en oportunitats de negoci, ments com les que segur que llegeixen aquest post (et faig una mica la pilota, d’acord?).

Abans que res, resolguem aquest gran enigma.

Què pot fer la blockchain per la meva PIME?

Doncs molt; per exemple, si tens una cadena de subministrament i vols demostrar als teus clients la traçabilitat del teu producte, de manera que puguin comprovar fefaentment tots els processos pels quals ha passat fins a arribar a les seves mans, pots oferir-los un CERTIFICAT BLOCKCHAIN ??que t’ajudarà a millorar la teva credibilitat i augmentar les vendes (si després ets capaç de vendre’l bé).

Pots, per exemple, crear SMART CONTRACTS vinculats a serveis de lliurament de comandes en què puguis autoexecutar clàusules (arribar aviat, tarda, no lliurar) sense intermediaris, i ser molt més efectius i estalviar costos. Això, a més, pot oferir-te un valor diferencial respecte a la competència, donar-te més visibilitat i, consegüentment, més clients que veuran en tu una oportunitat de millorar els seus serveis de lliurament.

També, a tall d’exemple, pots crear NFT d’utilitat per oferir els teus serveis com a autònom/a o empresa vinculant la teva marca personal o professional a accions que ofereixes als teus clients i que t’ajuden a vincular-t’hi com mai abans ho havies fet; NFT que els permetin tenir accessos exclusius a tu o a la teva empresa.

Si t’animes, pots fer una TOKENITZACIÓ D’ACTIUS de la teva empresa o d’un projecte que vols llançar, creant participacions que t’ajudin a aconseguir fons o a donar utilitats futures als teus clients, oferint-los l’oportunitat de tenir participacions dins del creixement de la teva empresa, o de gaudir de serveis que oferiràs en un futur.

Tens, també, l’oportunitat de crear aplicacions descentralitzades, d’APP que competeixin amb els gegants com Facebook, Instagram, Youtube, i que les dades dels usuaris no siguin utilitzades per aquestes grans companyies per “traficar-hi”, aplicacions obertes i que no tenen ni vetos, ni penalitzacions, ni estan subjectes a restriccions. Un món de possibilitats per a start-ups que estan pensant a treure aplicacions diferents.

Per descomptat pots, per exemple, si el sistema bancari no t’agrada, crear el teu propi deFI, que és (a grans trets) un banc descentralitzat, on podràs demanar crèdits, donar crèdits, deixar diners en dipòsit i que et donin una rendibilitat, podràs operar en mercats i un llarg etcètera de possibilitats que òbviament no agrada al sistema bancari actual perquè veu perillar diverses de les seves línies de negoci.

Si et vols llançar a allò “bèstia”, pots, per exemple, crear negocis al METAVERS. Per a això, primer hauràs de triar en quin metavers vols estar, així com quin negoci t’agradaria crear o quins serveis pots oferir dins d’ell. És més, si t’animes i et veus amb ganes, pots crear el teu propi metavers; només necessites programadors, dissenyadors, creativitat i una comunitat que estigui disposada a entrar, participar i crear dins el seu propi ecosistema de valor.

Si per casualitat el teu negoci està vinculat al món dels jocs, pots, per exemple, crear un videojoc on per entrar-hi s’hagi d’utilitzar el teu TOKEN mitjançant una web 3.0 que només sigui d’accés a persones que tinguin aquest actiu digital, i fins i tot els pots permetre que dins del propi joc tinguin l’opció de guanyar més TOKENS i poder-los comercialitzar després per obtenir beneficis.

Tens la possibilitat de crear una DAO, organització automàtica descentralitzada per crear una empresa o cooperativa que es gestioni automàticament. Primer hauràs d’establir les regles o protocols mitjançant SMART CONTRACTS i fer-ho d’una manera que es pugui gestionar sola. Fins i tot, si vols, amb una DAO pots establir eleccions o prendre decisions mitjançant votacions dins de la DAO que hagis creat o en què estiguis participant.

Si tens una nau, fàbrica, terreny o un espai que no saps què fer-ne, per exemple pots muntar-te una MINA CRIPTOGRÀFICA, per això només necessites uns equips informàtics potents (rigs o gpus), als quals no els falti energia, ventiladors i una bona connexió a internet. La mineria criptogràfica t’ofereix recompenses en forma de criptomonedes de la blockchain on hagis decidit “treballar” i que gràcies als teus equips estan realitzant transaccions, i per això et recompensen (PoW) molt, molt, molt, però que molt bé.

És clar que, per exemple, també pots crear la teva pròpia CRIPTOMONEDA, si ets una persona o projecte empresarial atrevit i consideres que pots aconseguir una comunitat de fidels creients que seràs la moneda del futur, que la teva proposta de valor farà que pugi la cotització i que gràcies a aquesta confiança tornaràs beneficis sobradament. Pots fins i tot crear una moneda amb utilitat, com a refugi de valor o intercanvi. Per cert, si t’hi llences, només hauràs de lluitar contra milers d’altres criptomonedes i milions de perills en un mercat hiperespeculatiu i sense regulació; SORT!

Potser el que més t’agradarà sigui la formació, ja que, per exemple, podràs aprofitar-te de la gran oportunitat que ofereix ser expert/a en programació blockchain, la manca de persones expertes en TOKENOMICS (economia del token). També pots ser expert/a en el mercat de criptomonedes i ensenyar terceres persones a invertir, així com formar persones en la creació de projectes dAPP, deFI, DAO, ja que es requereixen talents que siguin capaços de generar comunitats que sàpiguen transmetre i convèncer del valor que aquests projectes poden aportar als usuaris i/o inversors.

Tot això és només una mini-mini-mini mostra d’exemples de senzills “boscos” totalment aleatoris d’algunes de les tecnologies associades al blockchain. Hi ha milers de possibilitats per al teu projecte, idea o pime, només es tracta que t’expliquin bé la tecnologia que hi ha darrere de cada concepte, les aplicacions que existeixen en cadascun d’ells, que trobis les oportunitats que tu creguis que necessita el sector on ets i deixar-te d’escoltar consells  “de cunyat” que només parlen de l’arbre.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La importància de seguir fent xarxa per créixer a Lleida

Next Story

L’aplicació del compliance en les PIMES

Latest from Consells empresarials