Roger Torrent: “El Circuit genera ingressos en el conjunt de l’economia, especialment, a la indústria, el transport, l’allotjament, la restauració, el comerç i l’oci”

En la història del Circuit, quin valor afegit considera que ha aportat al territori, la seva economia i les seves empreses?

Històricament, Catalunya ha estat un país vinculat amb el motor i amb la indústria del motor. El Circuit va ser l’hereu d’altres traçats com el de Pedralbes i de Montjuïc. Des del 1991 les activitats que es duen a terme al Circuit es tradueixen en una generació d’ingressos en el conjunt de l’economia del país, especialment relacionats amb la indústria, el transport, l’allotjament, la restauració, el comerç i l’oci.

Les activitats que es porten a terme en un any comporten una producció de 326 milions d’euros i es genera un PIB de 181 milions. Un 68% de l’ocupació i un 62% del PIB va romandre a Catalunya, el que mostra la capacitat de retenció que té el país.

En el cas de Catalunya, el Circuit és responsable del 0,05% del PIB i XXX l’ocupació del país, percentatges que augmenten a un 0,13 del PIB i un 0,18% de l’ocupació en el cas del Vallès Oriental. A més, genera un retorn fiscal per a l’administració de 49,3 milions d’euros.

L’automobilístic és un sector estratègic, en quina situació es troba ara mateix i quin creu que són els seus reptes de futur?

A Catalunya el sector de l’automoció és el tercer sector industrial -després de l’alimentari (i quin més?)- amb més de 14.730 milions d’euros de facturació, una xifra que representa el 6,5% del PIB. Aquesta indústria dona feina a 36.655 persones en 365 empreses dedicades a la fabricació d’automòbils. Una xifra que representa el 22,1% dels vehicles fabricats a l’Estat, segons un estudi d’ACCIÓ.

Actualment el sector està fent front a grans desafiaments com per exemple el vehicle connectat amb el seu entorn; el vehicle autònom; l’electromobilitat i la reducció d’emissions; els canvis en les pautes de consum de la mobilitat; i l’entrada de nous actors, entre d’altres. I el Govern s’ha marcat com a objectiu prioritari impulsar la transició verda del sector de la mobilitat.

I en aquest sentit ja s’han aconseguit algunes fites com l’electrificació de Martorell –sense cap mena de dubte, la millor notícia dels darrers anys pel que fa a la indústria del nostre país- i la planta d’assemblatge de cel·les de bateries que construirà Seat a Martorell o la reindustrialització de Nissan, en què la solució ha passat per la combinació de dos fabricants de vehicles elèctrics, el Hub d’Electromobilitat i Silence, amb una part d’activitat logística a través de l’empresa Goodman. També destaca l’atracció de l’empresa ILJIN que pot arribar a invertir 1.200 milions d’euros i crearà 600 llocs de treball amb l’obertura de fins a tres plantes de producció a Mont-roig del Camp des d’on fabricarà un component bàsic de les bateries de liti.

A més, el Govern va posar en marxa fa més d’un any Optima, l’Oficina per a la transformació del sector de l’automoció i de la mobilitat i entre les seves funcions destaca l’acompanyament la transformació industrial contactant directament amb les empreses del sector per analitzar la seva situació en el mercat i gestionant els diferents instruments de suport a la intervenció industrial.

De quina manera fan una aposta per la sostenibilitat?

Fa anys que el Circuit és un referent a nivell mundial pel seu compromís amb la sostenibilitat i el respecte del seu entorn, però l’objectiu era anar més enllà. Per aquest motiu, l’any passat es va presentar el nou Pla Estratègic del Circuit, el qual estableix unes bases sobre les quals caminar en el present i en el futur.

Un dels principals objectius d’aquest pla és justament que el Circuit sigui una infraestructura tractora per a projectes amb la mobilitat verda, vol que sigui líder del compromís mediambiental i en les transformacions que aquest tipus d’equipaments han de dur a terme davant l’emergència climàtica.

En aquesta mateixa direcció, el Circuit ha celebrat ja dues edicions de l’e-Mobility Experience, una fira de mobilitat elèctrica que pretén convertir-se en el referent del sud d’Europa. Justament aquest cap de setmana s’ha inaugurat la instal·lació fotovoltaica d’autoconsum pública més gran de Catalunya al Circuit, com ja es va prometre quan es va presentar el Pla Estratègic.

Aquest espai compta amb un total de 1.239 panells solars que ocupen 2.710 metres quadrats i que generen un volum d’energia de 0,88 GWh anuals. El volum de kWp instal·lats és de 615 (dades conjuntes de Tribuna Principal, marquesina i cobertes). En total, la instal·lació generarà el 33% d’energia que consumeix el Circuit anualment.

A banda d’això, el Circuit impulsa accions sostenibles al llarg de tot l’any, intentant conscienciar sempre els assistents amb propostes com l’ús d’energia 100% renovable, la donació d’aliments, l’ús de productes gastronòmics de km 0, la gestió de residus, la cura forestal sostenible de l’entorn del Circuit o l’ús de l’economia circular per a finançar-lo amb altres accions sostenibles.

Es parla d’una transformació d’usos i activitats dins i al voltant del circuit, com afectarà aquesta transformació al teixit empresarial local?

El Pla Estratègic defineix 5 actuacions per aprofitar la singularitat de l’emplaçament:

Reindustrialització, transició cap a la mobilitat sostenible i digital i indústria 4.0 en el sector de l’automòbil. El Circuit ofereix una infraestructura singular, idònia per impulsar la transició cap a la mobilitat sostenible en el sector de l’automòbil i buscar aliances amb el món de la recerca i la innovació per crear un ecosistema únic.

Fires, congressos i turisme de negocis. El Circuit pot esdevenir un gran banc de proves que potencia l’experiència d’usuari en les Fires i Congressos, un actiu molt buscat en les fires actuals. En aquest sentit, el cap de setmana del 29 i 30 d’octubre tindrà lloc al Circuit l’e-Mobility Experience on hi participaran les principals marques de vehicles de mobilitat elèctrica, exposaran els seus productes i es permetrà als visitants provar els vehicles a la pista del Circuit. L’objectiu és convertir l’e-Mobility en la fira de la mobilitat elèctrica més important del sud d’Europa. Aquest esdeveniment se celebrarà conjuntament amb el World Rallycross, competició que enguany és 100% elèctrica.

Esdeveniments singulars vinculats a la música en viu. La gran capacitat del Circuit i la proximitat de Barcelona fan que sigui una instal·lació amb molt de potencial per organitzar esdeveniments de gran aforament a l’aire lliure.

Activitats per potenciar esdeveniments esportius diversos com el ciclisme, escalada o el running.

e-Sports. Un àmbit emergent on cal aprofitar el lideratge de Barcelona en el sector del videojoc per acollir competicions d’alt nivell buscant aliances amb el hub audiovisual i digital de les Tres Xemeneies.

És indubtable que totes aquestes vies obren la porta a tot tipus d’empreses i sectors al Circuit, els quals trobaran un aliat per estimular la seva activitat econòmica i per impulsar el territori.

Creu que el Circuit pot servir com a pol d’atracció de talent i llocs de treball? De quina manera?

De fet ja ho ha estat durant molts anys. Les activitats que es porten a terme durant una temporada al Circuit generen un total de 2.670 llocs de treball equivalents a temps complert anual. A més, és una infraestructura clau per a la indústria de l’automoció, que atrau empreses i talent vinculat al món de la mobilitat que veuen en el Circuit un important banc de proves per als seus productes.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Saps què és la mediació i com pot ajudar la teva empresa?

Next Story

La situació del treball autònom a Catalunya

Latest from Competitivitat