Saps què és la mediació i com pot ajudar la teva empresa?

Les pimes i les persones autònomes destinen una part important dels seus esforços a teixir xarxes i relacions per poder tirar endavant els seus negocis. Aquestes relacions es construeixen tant cap enfora, amb clients, proveïdors, l’Administració Pública, entitats bancàries, asseguradores, col·laboradors…, com cap endins, entre els mateixos socis i sòcies –sovint units per vincle familiar- com amb les persones treballadores i equips directius.

Les persones que estan al capdavant d’un negoci afronten decisions estratègiques, comercials, de gestió, d’administració –i de tot tipus– amb l’objectiu de mantenir la competitivitat o de poder créixer en el seu mercat, i això provoca desavinences que, a vegades, tenen una difícil resolució; i inclús poden comportar costos, no només econòmics, sinó també d’impacte reputacional o de desgast a nivell intern i extern.

No és estrany, doncs, que en l’àmbit empresarial hagi augmentat considerablement l’interès per la mediació, que té com a principals atractius ser un mecanisme de resolució del conflicte que s’ofereix a les parts per al control del procediment a què se sotmet la controvèrsia i del seu resultat.

És una eina amb més tradició al món anglosaxó, tot i que també hi ha una ferma voluntat des de la Unió Europea de difondre la seva utilització. A més, és valorada des de l’àmbit de la responsabilitat social corporativa com una eina que contribueix a la sostenibilitat i a l’ODS 16 de Pau, Justícia i institucions sòlides.

En resum, la mediació és un sistema de resolució de conflictes que té per objectiu ajudar les parts a trobar una solució total o parcial de la controvèrsia que les separa, a través d’un procés voluntari, al qual les parts acorden sotmetre una disputa, i que consisteix en la intervenció d’una persona mediadora, que és un tercer neutral i imparcial que permet facilitar la comunicació i el diàleg, sense que les parts perdin el poder.

El caràcter voluntari significa que no es pot imposar una decisió a les parts, atès que per arribar a una solució aquelles l’han d’acceptar. En aquest sentit, la continuació del procediment de mediació després de la primera reunió depèn del fet que les parts segueixin acceptant-lo. La mediació és un procediment confidencial, fet que garanteix a les parts que les declaracions, propostes o ofertes de solució no podran ser difoses.

Per tot això, PIMEC ha creat una guia amb l’objectiu d’apropar a les pimes i a les persones autònomes la mediació i la resolució alternativa de conflictes (ADR). Volem impulsar la seva utilització, tot explicant les principals característiques i avantatges per continuar ajudant les empreses a créixer i millorar la seva competitivitat, viabilitat i productivitat.

Emma Gumbert – Vicepresidenta de PIMEC

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Ja has fet el teu pla d’igualtat?

Next Story

Roger Torrent: “El Circuit genera ingressos en el conjunt de l’economia, especialment, a la indústria, el transport, l’allotjament, la restauració, el comerç i l’oci”

Latest from Consells empresarials