Salut mental a les empreses

La pandèmia ha evidenciat que les persones empresàries i treballadores pateixen també afectacions sobre la seva salut emocional i psicològica fruit de l’evolució dels negocis i del mercat laboral. De fet, durant un dels períodes més complexos de la COVID19, al juny de 2020, la Fundación Salud y Persona va registrar algunes dades que mostren l’afectació sobre la salut mental per mitjà d’una enquesta realitzada a 50 empreses amb 563 respostes. En concret, el 35% de les persones enquestades van donar respostes pròpies d’un estat d’ànim proper a la depressió. A més, el 50% es va sentir nervioses en un moment o altre de cadascun dels dies de la pandèmia i, d’aquests individus, un 10% va percebre nerviosisme la major part del temps, fins al punt de patir trastorns d’ansietat. A això cal afegir com a dada destacada que l’estrès es va donar en pràcticament un 60% dels casos i que més del 50% van transmetre tenir dificultats vinculades a la qualitat del descans, la qual cosa afectava de manera molt important el seu estat d’ànim i el rendiment en el treball.

Les empreses i persones autònomes dels sectors més castigats pels efectes de la pandèmia estan molt afeblides. Endeutades, amb problemes de liquiditat i, sobretot, de solvència, i ofegades pels pagaments fixos (impostos i taxes, lloguers o crèdits). Estem parlant, entre altres activitats, del comerç, la restauració, l’hostaleria, el turisme, la cultura, el lleure, l’esport i l’oci nocturn, però sense obviar la incertesa que viuen també sectors com la construcció, les tecnologies de la informació i de la comunicació, la salut i la indústria. Incertesa que augmenta de forma generalitzada per la guerra a Ucraïna i les adverses implicacions que té sobre l’economia global i, en particular, sobre l’europea.

S’ha notat un fort increment de les malalties emocionals i psicològiques a conseqüència de les crisis econòmiques que s’han anat succeint en els darrers anys, i des de la Fundació PIMEC estem activats per donar resposta en aquest àmbit de la salut mental. Les empreses han de mantenir el màxim nivell de benestar laboral possible i cal afrontar aquest tema amb valentia, com un problema més que pot sorgir dins dels negocis. Una primera línia d’actuació que hem seguit és potenciar el servei d’atenció telefònica psicoemocional per a qualsevol persona empresària i la seva família, gràcies a la col·laboració de la Fundación Salud y Persona i l’Ajuntament de Barcelona.

Com a segona acció, recentment, des de la Fundació PIMEC hem signat un conveni de col·laboració amb l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) amb l’objectiu comú de millorar la salut mental de les persones empresàries i treballadores. L’acord preveu facilitar l’accés de les petites i mitjanes empreses, adherides a PIMEC, a la participació en el projecte europeu MENTUPP que, a través de les intervencions dissenyades i facilitades pel grup de recerca en salut mental de l’IMIM, permet combatre l’estrès, el burnout i els símptomes depressius i ansiosos.

Cal parlar molt més de l’estat emocional i psicològic de les persones que componen els equips humans de les empreses, i des de la Fundació PIMEC ens ho hem marcat com una prioritat!

 

Josep González – President de la Fundació PIMEC

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Com està afectant les pimes la reforma laboral?

Next Story

Elisabet Bach: “Volem una reforma del RETA que equipari els drets de les persones autònomes a la resta de treballadors i treballadores”

Latest from Opinió