SGAE i pimes: puc posar la ràdio al meu comerç?

Puc posar música de fons al meu establiment? És gratuït o he de pagar alguna cosa? Qui i què em poden exigir al respecte? En aquest article us expliquem quin paper juga l’SGAE en els nostres comerços.

Segurament aquestes són algunes de les preguntes que últimament passen pel cap de molts comerciants a l’hora de posar música a les seves botigues. Doncs bé, posem-hi fil a l’agulla i donem-hi una breu resposta.

Drets de propietat intel·lectual

El quid de la qüestió és que la música és susceptible de tenir drets d’autor, d’intèrpret i de productor. Per tant, una cançó pot tenir fins a 3 drets acumulats pels quals les entitats que en tenen encomanada la gestió dels drets d’explotació poden cobrar la tarifa que s’hagi establert al respecte.

Les entitats de gestió

Són entitats que s’han constituït com a associacions de titulars de drets de propietat intel·lectual, i han de comptar amb l’autorització del Ministeri de Cultura espanyol per funcionar com a tals. Algunes són, per exemple, l’SGAE (autors i editors), AIE (intèrprets) i AGEDI (productors).

Hi ha comunicació pública quan reproduir música de forma pública a la botiga influeixi directament o indirectament en la millora de les vendes o del servei

Quan he de pagar la tarifa?

Resumint, el comerciant haurà de pagar la tarifa pels drets de propietat intel·lectual quan faci una “comunicació pública” de les obres registrades en una entitat de gestió. Segons el Tribunal de Justícia de la UE, s’entendrà que hi ha comunicació pública quan es desprengui un caràcter lucratiu de la reproducció dels fonogrames. És a dir,

Qualsevol tipus de música està subjecte als drets de propietat intel·lectual?

No, també hi ha música de la qual els autors han decidit no reservar-se’n els seus drets de propietat intel·lectual i permetre’n, entre altres coses, la comunicació pública. És el concepte creat per l’organització CreativeCommons, conegut com a Copyleft.

sgae1

Per últim, val la pena recordar el conveni signat entre PIMEComerç i l’SGAE per obtenir descomptes sobre les seves tarifes, així com la creació d’una Comissió Mixta de mediació que té per objectiu la resolució alternativa de conflictes que eventualment puguin produir-se en aquest àmbit, a vegades tan complex.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Cites per inspirar el teu màrqueting

Next Story

Quines subvencions a la contractació hi haurà al 2017?

Latest from Competitivitat