Taiko meteorologia: Com fer del teu temps el teu aliat

“Quin temps farà demà?” és la gran pregunta que molts de nosaltres ens fem cada dia. Potser només ho demanem per saber si per fi ens podrem posar aquell vestit que tant ens agrada, o per si haurem d’agafar el paraigua per anar a la feina, o fins i tot per saber si podrem marxar o no de cap de setmana. Moltes vegades és una pregunta retòrica, la resposta de la qual no ens afectarà de manera transcendent, però sí que ens ajudarà a prendre decisions, encara que siguin sense gaire importància.

En el món empresarial, però, la cosa canvia. Els viticultors, per exemple, necessiten saber amb exactitud quin és el millor dia per començar a veremar, perquè, segons les condicions, esperaran més o menys per fer-ho. O les estacions d’esquí, que també han de tenir una previsió de com anirà la temporada i quins seran els millors moments per llançar la neu pols. O un pagès, per saber quan podrà treure el ramat. Fins i tot els municipis podran actuar d’una manera o d’una altra si, per exemple, saben que l’endemà nevarà o cauran grans ruixats.

Les empreses s’hi juguen molt, en tots els sentits, així que saber el temps que farà demà deixa de ser pura retòrica per convertir-se en informació imprescindible en la seva presa de decisions. I aquí és on apareix Taiko Meteorologia, l’empresa que van imaginar el professional del Dret de l’Energia, Joan Prat Rubí; el meteoròleg amb més de 30 anys d’experiència en mitjans, Alfred Rodríguez Picó, i l’enginyer agrònom Roman Llagostera, i que van fer realitat el 2016.

 Personalització de la informació

Taiko és un servei de prediccions meteorològiques a la carta adaptat a les necessitats de cada empresa, i que fa ús de la tecnologia més avançada i d’informació de caràcter públic i restringit. Fan prediccions per a qualsevol sector i el seu tret diferencial és que personalitzen al màxim cada informació perquè cada negoci pugui treure un rendiment òptim de la seva activitat.

“Humanitzem la informació i fem vestits a mida per a cada client”, explica l’Alfred, conscient que la democratització de la informació meteorològica és un possible inconvenient, però a la vegada el seu gran aliat. “Ajudem els nostres clients amb informació que les xifres no et poden donar i la interpretem per a cada cas”, remarca el meteoròleg, fent referència a la quantitat d’aplicacions i portals web que existeixen en l’actualitat i que es troben a l’abast de tothom. És per això que la màxima de Taiko és la personalització de la informació, que de vegades arriba a través de missatges de Whatsapp a cada client. “Cal entendre i atendre les preocupacions de cada empresari per poder oferir un millor servei”, justifica el fundador de l’empresa.

Taiko ofereix tres tipus de serveis: els butlletins diaris, un servei d’alertes i les prediccions a llarg termini. Els butlletins diaris són les prediccions que s’envien a cada client i consisteixen en prediccions hora per hora de fins a cinc dies vista. Les alertes, en canvi, avisen el client en funció del que s’hagi pactat abans (ventades huracanades, onades de calor, línies de tempestes, etc.). “Amb un client vam pactar que sempre que la temperatura superés els 38 graus, li enviaríem una alerta”, posa com a exemple Picó, que explica que aquest servei es pot fer a través de correus, aplicacions de missatgeria instantània, SMS i, fins i tot, trucades. Per últim, Taiko col·labora amb el Barcelona Supercomputing Center, amb el qual treballen per elaborar prediccions a llarg termini, que en aquest cas s’envien a quatre setmanes vista.

Diversitat de sectors

Taiko Meteorologia compta, ara per ara, amb clients petits, mitjans i grans a Catalunya i a l’Estat, del sector de l’energia, l’agricultura, ajuntaments, ports nàutics, estacions d’esquí i altres empreses que necessiten conèixer l’estat del temps per desenvolupar, d’una manera o altra, la seva activitat. “Volem cobrir més terreny, ja que considerem que moltes empreses poden necessitar un servei com aquest per a les seves estratègies comercials”, assegura l’Alfred Rodríguez, que posa com a exemple el sector de la moda: “Si les botigues coneixen amb previsió el temps, prepararan d’una manera determinada els aparadors”. Aquesta pràctica, estesa als Estats Units però encara verge al nostre país, és un dels molts reptes que tenen a Taiko, després de dos anys en què la trajectòria ha anat sempre a l’alça.

Pràcticament la totalitat dels clients amb què van començar el 2016 han anat renovant any rere any, una bona mostra de la feina ben feta des del primer dia. Aquella primavera de fa dos anys, Taiko va néixer amb dos socis -l’Alfred i el Roman- i un capital social mínim de 3.000 €. De mica en mica, han anat incorporant més col·laboradors en el seu equip, tots ells professionals de l’àmbit de les ciències i apassionats per la meteorologia. Després de tancar el 2016 amb 25.000 € de facturació, el 2017 en van facturar gairebé el triple (70.000 €) i enguany ja han superat aquesta xifra. L’objectiu que s’han fixat és arribar als 100.000 € a finals del 2019, tot i que en cap cas es convertirà en una preocupació: “hem de gaudir fent la feina, mantenint la il·lusió amb què venim cada dia a treballar”, relata el meteoròleg, que assegura que volen créixer d’una manera sostenible i assenyada: “No tenim pressa per fer-nos grans”.

“Un món diferent”

L’Alfred Rodríguez Picó confessa que després del seu pas per la televisió ja tenia al cap la creació d’una empresa que es dediqués a fer prediccions meteorològiques per a empreses. La constitució del negoci va ser molt àgil i fluida, així com l’adaptació de l’exhome del temps a l’emprenedoria, un món que fins llavors li era desconegut: “Vam haver de ser el nostre soci i jo els que vam aixecar una empresa i començar des de zero sense ningú al darrere”, explica l’Alfred, que recorda aquell primer dia en què van carregar el mobiliari per bastir l’oficina que tenen a Barcelona. “És un gran repte ple d’il·lusions, disciplina i constància”, assegura, i ben diferent de la seva anterior etapa, de gairebé trenta anys en mitjans de comunicació repartits entre TV3 i BTV, on disposava de totes les facilitats pròpies de treballar per a grans empreses.

Tot i ser una microempresa, Taiko fa torns de 24 hores quan hi ha situacions climatològiques adverses, per tal de donar la màxima cobertura a tots els seus clients. A més a més, fa poc que han instal·lat un petit plató a la seva seu, des d’on fan píndoles audiovisuals que envien a diferents plataformes. Amb tot, utilitzar diferents canals per compartir la informació sota el segell Taiko és un dels camins que vol explorar l’empresa, que no defuig la idea d’anar adaptant els formats a les necessitats que puguin anar sorgint amb el temps.

En tot aquest procés, Picó reconeix que el que més ha après ha estat a empatitzar amb el client, descobrir les seves inquietuds i necessitats per obtenir un millor punt de vista a l’hora d’oferir els serveis al màxim de personalitzats. A més, destaca l’aprenentatge que ha suposat fer créixer un petit negoci del no-res i constata la importància que té l’associacionisme entre les empreses més petites. “Ens hem d’ajudar els uns als altres, i estar agrupats és fonamental”, apunta, fent referència a la tasca que es fa des de PIMEC.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Català i comerç, què cal tenir en compte?

Next Story

La gestió del talent com a eina clau per a la competitivitat

Latest from Competitivitat