Un 2019 d’assoliments que dona pas a un 2020 de reptes

D’aquí a pocs dies deixarem enrere un 2019 de canvis que ens ha permès assolir moltes fites. D’entre aquests objectius aconseguits, en vull destacar un de molt important i que estava pendent des de fa molts anys: l’acord de representativitat, que per fi ha fet possible una representació justa i paritària per a les pimes i els autònoms de Catalunya. Des del mes de març passat, PIMEC té la condició d’agent més representatiu en igualtat de condicions que Foment del Treball i, per tant, s’ha posat fi a la situació injusta per al teixit empresarial de les petites i mitjanes empreses que denunciàvem des de feia 12 anys.

En aquest 2019 de canvis que ara s’acaba, per posar un parell d’exemples, les empreses han hagut d’adaptar-se a la nova normativa de registre de la jornada laboral, i moltes també han desenvolupat processos de transformació digital per tal d’adaptar-se a les noves exigències del mercat de treball.

Aquest any també ha estat especialment marcat per les diferents cites electorals. Vam tenir eleccions generals a l’abril; municipals i europees al maig, i al novembre, de nou generals, cosa que ha fet palès, un cop més, el fracàs absolut de la política. Per a cadascun dels comicis PIMEC ha elaborat un conjunt de propostes perquè les diferents administracions tinguin en compte quines són les prioritats de les pimes i de les persones autònomes. Malauradament, la majoria d’elles continuen sense posar-se en marxa a causa de la situació d’ingovernabilitat que hem viscut al llarg d’aquest 2019.

Per tot això, instem les diferents forces polítiques a facilitar la formació d’un govern estable i, d’altra banda, també els demanem que trobin una solució política basada en el diàleg per evitar que es repeteixin fets com els d’aquesta tardor, que va estar marcada per unes sentències que mai s’haurien d’haver produït i que no ajudaran a resoldre el conflicte entre Catalunya i la resta de l’Estat.

Com a balanç d’aquest any que finalitzem, volem fer valdre que les pimes catalanes gaudeixen d’una bona salut i que, de cara a l’any vinent, pronostiquem un creixement de l’economia. Però perquè sigui així són del tot necessàries la formació de govern i l’aprovació dels pressupostos.

En aquest sentit, reclamem els comptes per posar en marxa mesures que esdevindran els reptes econòmics i empresarials del 2020, per exemple: potenciar la indústria; una fiscalitat adaptada per a pimes i disminuir la pressió fiscal; més inversió en infraestructures; un règim sancionador contra la morositat, i potenciar el paper de les empreses com a agents formatius dins del sistema educatiu. A més, queden molts passos per fer en relació amb el canvi climàtic. Des de PIMEC i la Fundació PIMEC hem presentat propostes concretes en diferents àmbits, i seguirem treballant en la implantació dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que marca l’Agenda 2030 de l’ONU.

Josep González i Sala
President de PIMEC

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Certificat de Tècnic en Reformes d’Interiors: l’eina del gremi per prestigiar el sector

Next Story

Sortir als mitjans de comunicació

Latest from Competitivitat