Alfred Rodríguez Picó: “La meteorologia pot anticipar previsions de consum i el desenvolupament econòmic”

El decurs de l’activitat econòmica està marcat també pels efectes del clima i el canvi climàtic. Cada vegada més empreses apliquen mesures de sostenibilitat i economia circular, en un exercici de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), per aconseguir que els seus processos siguin més amables amb el medi ambient.

La cura del nostre entorn per revertir els efectes del canvi climàtic també s’inclouen a diversos dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que marca l’Agenda 2030 de l’Organització de les Nacions Unides (ONU).

Per parlar de com afecta el canvi climàtic al consum i a l’activitat de les empreses i sobre les diferents mesures que les pimes poden aplicar per combatre els efectes de l’emergència climàtica, parlem amb Alfred Rodríguez Picó, director de Taiko Meteorologia, empresa que es dedica a fer prediccions meteorològiques.

 

 

Un informe recent de l’ONU constata que alguns dels efectes del canvi climàtic ja són irreversibles. Què es pot fer per donar resposta a l’emergència climàtica? 

Cal adaptar-nos a aquests efectes irreversibles del canvi climàtic. Tots els científics diuen que els fenòmens extrems –com les temperatures i el vent– seran més freqüents i violents, i a la Mediterrània ho notarem més perquè és una de les zones més sensibles del planeta. Cal ser previsors, les pluges seran més torrencials, els vents en determinades situacions seran més forts… i, per tant, caldrà adaptar les infraestructures a aquests fenòmens i lluitar per reduir l’augment del CO2, canviar hàbits, fer lleis més restrictives per no contaminar tant, etc.

Com creieu que està afectant les empreses el canvi climàtic? Quines mesures aconselleu a les pimes per fer front a la problemàtica? 

Les empreses es veuen més exposades als riscos derivats dels fenòmens climàtics, fet pel qual cal adaptar les instal·lacions i els equips, però sobretot cal prevenir. Avisem les empreses quan es presenten situacions adverses que puguin afectar el seu correcte desenvolupament i, així, poden actuar a temps, ja que amb una bona informació meteorològica poden prevenir riscos. Les estratègies d’adaptació tenen un cost, és clar, però són necessàries. En aquest aspecte és important que treballem plegats i que l’administració pública impulsi els projectes d’aquesta línia, especialment els que duen a terme les pimes.

Quin és el vostre punt de vista davant els macroprojectes de parcs eòlics i fotovoltaics que generen algunes controvèrsies a nivell territorial i empresarial?

Com que estem destruint el planeta, amb danys que ja són irreversibles, i hauríem de complir els ODS que marca l’Agenda de l’ONU per al 2030, cal posar-se les piles i actuar. Per això, des d’un punt de vista científic i ecològic crec que hem de substituir l’energia bruta (carbó, elèctrica i la de matèries fòssils) per energies netes, ja que tenim un enorme potencial que ens ve de l’atmosfera: som un país de Sol. Hem d’aprofitar el Sol, el vent i l’aigua per fer parcs eòlics, plantacions solars i dipòsits d’aigües pluvials, buscant un equilibri entre paisatge i economia.

El nivell de contaminació és igual o superior al d’abans de la pandèmia, no pot ser que Alemanya tingui més plaques solars que nosaltres quan ells tenen molt menys sol; en aquest sentit, caldrà un canvi de mentalitat i d’hàbits per part de la ciutadania i mesures concretes: reciclatge, fer servir menys el cotxe, peatges a les entrades de les grans ciutats, etc.

Quins serveis són els més demandats pels vostres clients? 

Els serveis més demandats són les prediccions diàries, hora a hora, i fins a una setmana vista. Aquestes prediccions, a part de ser molt fiables, permeten que els clients coneguin l’estat del cel en tot moment i amb totes les variables rellevants. També els informes meteorològics per a determinats esdeveniments, competicions o dies assenyalats, i les prediccions a mitjà termini, a 1-3 mesos vista, on analitzem múltiples models per determinar les tendències esperades en la zona en qüestió i facilitem als clients la presa de decisions un cop coneixen la previsió de la producció i del consum. Per exemple, si s’espera un estiu molt calorós al nord del continent, sabem que es consumirà més fruita, la demanda augmentarà i les empreses exportadores hauran d’incrementar els seus estocs.

Oferim a tots els nostres clients un servei meteorològic personalitzat i adaptat a les seves necessitats, fent ús de la més avançada tecnologia i de les fonts d’informació. Prestem servei a empreses tant públiques com privades (Generalitat de Catalunya, ajuntaments com el de Barcelona o Terrassa…), empreses petites i multinacionals, del sector agrari, d’energia renovable, de gestió d’aigua, ports marítims, pistes d’esquí, constructores, etc. Els nostres serveis s’adapten a totes aquelles empreses amb activitat a l’exterior a les quals, d’una manera o altra, la meteorologia els afecta i condiciona el funcionament.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

“Les empreses guanyen protegint als empleats dels riscos psicosocials”

Next Story

StilChest, del teletreball a les emergències sanitàries i els esdeveniments

Latest from ODS i RSC