Amparo Lafuente: “Digitalització, innovació, participació activa i mantenir sinergies són els reptes de futur de l’AFCA”

Entrevista a Amparo Lafuente, nova presidenta de l’Associació de Fabricants i Comercialitzadores d’Additius i Complements Alimentaris, AFCA.

AFCA va néixer per ajudar les empreses gestores d’additius alimentaris a exercir un protagonisme just tant en la indústria alimentària com entre els consumidors, i així poder col·laborar amb l’Administració Pública i amb les institucions científiques més prestigioses i solvents en l’elaboració de projectes, normes i lleis en la matèria. Amb la nova Junta Directiva, l’Associació dibuixa nous reptes i objectius centrats a impulsar activitats científiques innovadores, promoure la participació activa dels socis, impulsar l’activitat a les xarxes socials i mantenir sinergies amb altres entitats.

Com has viscut la recent entrada a la presidència de l’AFCA i quins reptes de futur encares des del nou càrrec?

L’he viscut amb molta il·lusió però, sobretot, amb un gran sentit de la responsabilitat. Quan la Junta Directiva em va animar a fer-me càrrec de la presidència de l’AFCA, l’Associació passava per un moment complicadíssim per la inesperada defunció del nostre anterior president, Andrés Gavilán. Fer-me càrrec de la presidència de l’Associació en aquestes condicions i amb la complicació addicional de ser online, no hauria estat possible sense la inestimable ajuda i suport de tots els companys/es de la Junta Directiva, els quals estan dedicant un temps i esforç extra perquè l’Associació millori dia a dia.

Entre els nostres reptes de futur hi ha el de modernitzar l’Associació, impulsant la digitalització i incrementant la nostra presència en les xarxes socials utilitzant-les com a mitjà per donar una major visibilitat al nostre sector.

Com s’ha vist afectada l’AFCA per la Covid-19 i què heu après d’aquesta crisi?

La pandèmia està representant un cop dur per a la societat en general, i les nostres empreses associades no en són una excepció. Encara que som conscients de ser un sector privilegiat, el de la indústria alimentària, sí que ens hem vist afectats a causa de la reducció del consum d’alguns aliments, així com de la dràstica caiguda del turisme i la reducció de l’activitat del canal Horeca. A l’AFCA la pandèmia ens ha colpejat amb duresa a nivell personal i operatiu del dia a dia. Tot i així, de la pandèmia hem après la generositat, la capacitat de resistència i l’adaptació de l’ésser humà, i hem descobert la capacitat de superar-nos davant l’adversitat i de seguir endavant.

El primer que m’agradaria aclarir és que menjar natural no sempre és sinònim de menjar sa. La paraula natural, a vegades, s’utilitza arbitràriament perquè hi ha aliments que, fins i tot sent naturals, si es prenen en quantitats excessives o sense un procés de preparació adequat poden ser perniciosos per a la salut. La sal, per exemple, és un producte natural que si es pren en excés pot provocar hipertensió, i com aquest trobaríem nombrosos exemples.

Com s’explica des de l’AFCA la tendència que menjar natural és més sa? Quin benefici troba el consumidor en els additius i complements alimentaris?

Els beneficis que aporten els additius són millorar la qualitat, l’estabilitat i durabilitat dels aliments transformats, especialment quant a les seves característiques organolèptiques: color, olor, sabor, textura… Els additius utilitzats en les dosis autoritzades són completament segurs.

Respecte als complements alimentaris, tenim una llarga llista de productes entre els quals podem esmentar els prebiòtics, probiòtics, nutrients, nutricèutics, etc., que aporten multitud d’efectes beneficiosos per a l’organisme per les seves propietats antioxidants, antiinflamatòries, cardioprotectores, de reforç del sistema immunitari, etc. A aquests, últimament s’hi han sumat els adaptògens i els nootròpics naturals, molt sol·licitats en l’actualitat per la funció de millora de l’estrès, la memòria i el rendiment intel·lectual.

L’alimentació ha evolucionat molt en els últims anys. Quines creus que han estat les innovacions més destacades? Serà l’AFCA pionera en innovació els pròxims anys?

El consumidor és cada vegada més exigent, es preocupa més per la seva alimentació i busca cobrir les seves necessitats nutricionals amb aliments que aportin beneficis per a la seva salut, per a mantenir-se en forma o per a millorar el seu rendiment esportiu. En aquest sentit, els additius i complements alimentaris poden tenir un paper fonamental en el futur pròxim.

El repte del nostre sector és que els associats de l’AFCA, a través d’inversió tecnològica en R+D+I siguin capaços de trobar additius multifuncionals, extractes naturals amb propietats conservants i antioxidants, nous colorants i edulcorants naturals, més substàncies amb propietats saludables i, finalment, els novel ingredients/novel foods amb diferents usos i formes d’aplicació en els aliments. D’aquesta manera serem capaços d’atendre la preocupació creixent per la salut i el benestar dels consumidors, sobretot en aquests temps de pandèmia.

Les empreses associades a l’AFCA compten amb departaments tècnics i amb personal molt qualificat per a dur a terme qualsevol desenvolupament tecnològic, per la qual cosa no tinc cap dubte que en els pròxims anys continuaran amb la seva tasca innovadora.

De quina manera aporteu valor afegit al mercat i als vostres associats?

Els productes del nostre sector es basen en el desenvolupament i la innovació, per la qual cosa la majoria de les nostres formulacions o productes ja compten amb un valor afegit. En els últims anys, molts dels nostres associats s’han sensibilitzat amb el Green Deal i estan fent grans esforços de transició cap a una economia neta i circular. Alguna de les empreses que formen part de l’AFCA ja treballa en la transformació de subproductes agroalimentaris, en nous ingredients funcionals amb un alt valor afegit. Des de l’AFCA també hem ratificat i signat nous acords de col·laboració amb les fires Expoquimia i Alimentària FOOD-TECH per seguir aportant valor a les empreses associades.

Amb la mirada posada en l’Agenda 2030, diverses empreses del sector participen en l’estratègia “de la granja a la taula” i investiguen en substàncies naturals amb propietats antimicrobianes i antiparasitàries que puguin substituir de manera eficaç l’ús dels plaguicides més perillosos.

Quines mesures creieu que s’han d’impulsar des de l’Administració Pública perquè millori la competitivitat del vostre sector?

Seria interessant que l’Administració Pública ajudés més el nostre sector com a actor indispensable en la indústria alimentària, ja que a vegades s’obliden de nosaltres, i som proveïdors essencials en la fabricació d’aliments.

D’altra banda, seria encoratjador que s’incrementin les ajudes en R+D+I per al desenvolupament de projectes de recerca transversals amb altres sectors com podrien ser el mèdic, el farmacèutic, l’agricultura i la ramaderia.

Finalment, des de l’AFCA també valoraríem molt positivament un esforç de les parts implicades per a agilitar els tràmits en l’aprovació de noves substàncies amb propietats funcionals per a incorporar-les com a additius o complements alimentaris.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Horts urbans: autoconsum i sostenibilitat

Next Story

ERTO i acomiadaments amb causa vinculada a la COVID-19. Ens acostem a la seguretat jurídica?

Latest from Innovació