Atents a la fred i a la neu: prediccions del 24 de febrer al 2 de març 2018

Quin hivern! quan es presenten situacions de possibles nevades a cotes baixes, hem d’anar amb molta cura a l’hora de predir-les, ja que una diferència de 100 o 200 metres en la cota de neu pot comportar molts o pocs problemes. Ens trobem davant d’un comportament atmosfèric molt poc habitual i per tant fer precisions a més de tres dies perquè arribi una situació delicada es fa difícil.

Nevada al Pallars Sobirà del dimecres passat. | Autor: Ramón Baylina

De moment però esperem un cap de setmana molt tranquil, solet que s’agrairà amb alguns núvols inofensius, vent feble i ambient de ple hivern, tot i que diumenge els termòmetres pujaran una mica. Ara bé, a partir de dilluns ens arribarà una massa d’aire molt freda de l’est del continent -gran part d’Europa estarà mig congelada- afegint-hi l’arribada pel sud de vents humits i temperats. La barreja pot comportar nevades a cotes molt baixes. Dilluns cels tapant-se i algunes primeres febles nevades a cotes molt baixes, 400 metres baixant a 200 o 100 metres. Dimarts i dimecres molt fred i possibles nevades, ja veurem si intenses o febles, però que podrien caure a qualsevol zona, fins i tot a punts de la mateixa costa. Repetim que això s’anirà concretant a mesura que passin les hores.

Les conseqüències per a les pimes

Imatge dels Alps Francesos.

Amb tot el que hem dit, el que toca ara és gaudir d’un cap de setmana esplèndid tot i que fred, neu en perfectes condicions a les pistes d’esquí, aprofiti dissabte per comprar aquella estufeta rebaixada o els guants i la bufanda que encara li falten i arregli aquelles goteres que li fan la guitza . A partir de dilluns i depenent de l’evolució de la situació, abrigui’s bé, pel sector de transports s’haurà d’estar atent amb les possibles nevades a cotes baixes que poden dificultar la circulació per carretera, per agricultura i ramaderia fred de cru hivern i el pasturatge sense créixer per les baixes temperatures, la flora adormida pel fred tot i que glaçades intenses a cotes baixes poden comportar alguns danys. Tot el que sigui treballar a l’aire lliure s’haurà de fer ben equipat i abrigat. Pel sector marítim de moment poques complicacions però a partir de dimarts el mar també es pot començar a revoltar. Resumint, un febrer que vol acabar per la porta gran i l’ésser humà que s’haurà d’adaptar, ja sabem qui té els trumfos.

Per gentilesa de TAIKO Meteorologia

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Sentència del TEDH sobre el control dels treballadors amb càmeres de videovigilància

Next Story

Coneixes el nou catàleg de residus de Catalunya?

Latest from ODS i RSC