Atreure el talent de les dones, fidelitzar-lo i consolidar-lo

El dia 8 de març celebrem el dia de la dona. Per a la Comissió Dona i Empresa de PIMEC aquesta és una data especial, ja que compartim amb el conjunt de les dones i homes una festivitat que ens involucra a totes i tots.

La missió de la Comissió és posar llum sobre les polítiques a adoptar, contribuir a esmenar les propostes normatives emeses per part dels governs i dissenyar l’estratègia i el pla d’acció en matèria d’igualtat al servei del territori i dels sectors econòmics.

En aquesta fita volem destacar la bona feina que fan les vicepresidentes: la Sra. Anna Quirós, la Sra. Maria José Tarancón i la Sra. Núria Viñas, així com la resta de dones i associacions de dones que configuren la Comissió. El grau d’especialització professional i el talent que aporten, juntament amb l’estructura de PIMEC, comença a ser reconegut no només a Catalunya sinó també a l’Estat espanyol i a Europa.

A nivell estratègic, 2 són els pilars que es treballen: les “Persones”, tant físiques com jurídiques, i la “Implantació”, tant institucional com territorial-sectorial. Per a cadascun d’ells hem elaborat diferents accions que penso que val la pena que conegueu per si alguna persona més s’hi vol afegir. Sumar talent i cocrear és la filosofia que ens uneix.

Eliminar les barreres, bretxes, injustícies i millorar la situació que afecta les persones físiques i jurídiques va ser la nostra primera fita.

El mateix any del seu naixement la Comissió va realitzar el 1r Congrés Internacional de Dona i Empresa celebrat el 20-21 de novembre de 2018 amb la presència de persones d’alta reputació de 3 continents; en total, més de 230 persones, 13 associacions de dones i diferents agents socials de Catalunya. Les conclusions van ser elaborades i consensuades per totes les persones assistents.

Quatre van ser les temàtiques de treball. Dues referents a la dona com a persona física; es va tractar la bretxa salarial i l’apoderament de la dona per accedir a llocs de direcció i a consells d’administració. I dues més referents a la dona com a persona jurídica; la dona empresària o autònoma té dos problemes principals: la innovació (accés al finançament per fer créixer el seu negoci) i la internacionalització (obertura a nous mercats no locals).

Les conclusions van ser presentades el 14 de març de 2019 a Nacions Unides (Nova York) en el marc de la 63a conferència, amb una bona acollida. Aquestes conclusions també van ser motiu per propiciar que PIMEC -en representació de SME-United-  fos l’única organització que preparés la conferència d’alt nivell  “Trade for Her” a Brussel·les, amb la presència d’unes 50 persones de la UE-28. L’Estat espanyol hi era representat per la Sra. Xiana Margarida Méndez, secretària d’Estat de Comerç, i per una servidora, i va ser presidida per la comissària europea, Sra. Cecilia Malmström.

El mateix any, el 15 de novembre vam celebrar el seminari de focus europarlamentari, on l’eurodiputada Diana Riba (ERC) del grup polític dels Verds es va comprometre a elevar al Parlament Europeu dues de les conclusions derivades del Congrés i ratificades posteriorment:

  • Acceleradora de pimes liderades per equips de treball diversos que tinguin perspectiva de gènere.
  • Agència internacional que desenvolupi les xarxes de contactes i doni suport a les dones empresàries per internacionalitzar-se, tot promovent el networking femení internacional per a les regions.

Som conscients del lobby que s’haurà de fer a Europa, però segur que la bona reputació que té PIMEC i el lideratge del nostre president, el Sr. Josep González, que ostenta una vicepresidència de SME-United, hi ajudaran molt.

En el camp de la implantació institucional i territorial-sectorial cal reconèixer que la part institucional està en sintonia amb la gran tasca que fan el conjunt de persones que configuren la plantilla de PIMEC.

Com que són molts els actes que es van dur a terme, citaré el darrer amb motiu precisament d’aquesta celebració i que va tenir lloc el dia 4 de març a la seu de PIMEC. Es tracta de la presentació de la Guia per a l’aplicació de la igualtat retributiva entre homes i dones, elaborada en el marc del Consell de Relacions Laborals de Catalunya i, més concretament, per la Comissió d’Igualtat i del Temps de Treball de la qual és membre PIMEC; com a agent més representatiu de les pimes a Catalunya, la patronal hi ha tingut un rol fonamental.

La Comissió de la Dona i Empresa de PIMEC impulsarà, juntament amb l’estructura, una aplicació correcta que eviti problemes i el pagament de multes, i ajudi les pimes de Catalunya a millorar en matèria d’igualtat. Aquest és un exemple de col·laboració “Institucional” el desplegament de la qual es farà amb els presidents/es territorials i sectorials.

D’igual manera, es pretén executar el projecte APADRINA que té com a objectiu apoderar les dones perquè arribin als Consells d’Administració i als Comitès Assessors de les empreses. La primera experiència s’ha fet a Terrassa, on la Comissió Dona i Empresa de PIMEC de la mà de la seva representant territorial, la Sra. Noèlia Hurtado,  del president territorial, el Sr. Josep María Catalán, i del secretari general Sr. Miquel Martínez, vam mantenir una reunió a principis de febrer d’enguany amb l’Ajuntament, i concretament amb les regidores de Presidència i Igualtat. La proposta és que cada Ajuntament “apadrini” una dona per tal que participi en el curs de preparació per ser consellera empresarial i sol·liciti a una empresa del seu territori la possibilitat de fer les pràctiques, assistint a les reunions del Consell d’Administració com a oient i tenint com a tutor el CEO de l’empresa. L’acollida va ser molt bona per part de l’Ajuntament de Terrassa.

Per acabar, continuem treballant per constituir una “Confederació d’Empresàries” a partir del conjunt d’associacions de dones que hi ha al territori.

En nom de la Comissió Dona i Empresa, us animo a tots i a totes a treballar per poder atreure el talent de les dones cap a PIMEC, amb l’objectiu de fidelitzar-lo i de consolidar la institució.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

La implantació de mesures d’igualtat a les pimes

Next Story

Acomiadament notificat per burofax: quan comença el termini de caducitat de l’acció d’acomiadament?

Latest from Competitivitat