Com afecta la nova indicació geogràfica del reglament europeu als productes industrials i artesanals?

El Parlament Europeu en la sessió plenària del mes de setembre ha ratificat l’acord al qual va arribar amb el Consell el passat mes de maig sobre el Reglament relatiu a la protecció de les indicacions geogràfiques (IG) per a productes artesanals i industrials.

Aquest Reglament protegirà els productes, la qualitat i la reputació dels quals està directament vinculada a una zona geogràfica determinada.

Des de fa molts anys, la patronal europea de pimes, SMEunited reclama que la UE legisli les IG per a productes industrials i artesanals, ja que només els productes agrícoles comptaven fins ara amb la protecció que els ofereix la legislació europea. A Catalunya, per exemple, comptem amb indicacions geogràfiques per al calçot de Valls, la vedella dels Pirineus, la ratafia o el torró d’Agramunt.

La nova norma garantirà que els productes artesanals i industrials de renom local, com ara el vidre, coberteria, porcelana, textils, joieria, entre altres, també estiguin protegits tant a la UE com a nivell internacional.

PIMEC dona la benvinguda al nou Reglament que, sens dubte, potenciarà el creixement de les empreses locals tant en termes econòmics, d’ocupació i desenvolupament cultural i turístic.

A més, creiem que la protecció de les IG d’aquests productes serà un instrument eficaç per garantir que els petits productors puguin competir en el mercat de manera justa. Per altra banda, les IG oferiran als consumidors informació fiable sobre la qualitat del producte i els animaran a comprar productes locals “fets en la UE”.

La nova llei unifica les normes nacionals fins ara divergents sobre el registre, i la comprovació de la protecció geogràfica. De ben segur, serà una palanca de promoció d’aquests productes.

Durant el procediment d’adopció del Reglament, la delegació a la UE de PIMEC va contactar als negociadors responsables al Parlament Europeu, així com també a la Representació del Govern espanyol davant la UE, per tal de demanar-los que el futur sistema de registre de les noves IG fos de fácil ús per les mipimes i que els costos de registre fossin raonables.

El text legislatiu aprovat estableix:

  • Procediments de verificació i control eficaços per a la protecció de les IG amb un sistema basat en l’auto-declaració.
  • Suport a les mipimes: les autoritats competents nacionals i l’Oficina de la Propietat Intel·lectual de la UE (EUIPO) tindran l’obligació de donar-los suport perquè aquestes puguin registrar les seves IG.
  • Costos: hauran de ser raonables, proporcionals i tenir en compte les característiques de les mipimes.

El Reglament, que serà publicat properament en el Diari Oficial de la UE, serà d’aplicació directa als països membres de la UE, dos anys després de la seva entrada en vigor.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Assegurança de salut col·lectiva: avantatges per a l’empresa i l’empleat

Next Story

Entrevista a l’empresària Tiktoker

Latest from Consells empresarials