/

Comunica en català! 4 eines per fer un bon ús de la llengua

Segur que algun cop has passat per la terrassa d’un restaurant i t’ha xocat veure la pissarra del menú plena de faltes d’ortografia. Potser t’hi has assegut si saps que les braves són bones i la cervesa és freda i ben tirada, però cal ser conscient que aquest pot ser un dels factors que facin que t’acabis decantant per la terrassa del bar del costat. Fer un bon ús de la llengua és indispensable.

No és cosa de grans ni de petits i tampoc de cap sector concret, però encara són força habituals les errades ortogràfiques en català en moltes comunicacions d’empreses amb els seus clients o altres públics. Les podem trobar en webs, catàlegs, retolacions, cartes o correus electrònics i, en els darrers temps, sembla que això s’ha accentuat de manera important a les xarxes socials.

Una bona comunicació i un bon ús de la llengua són sinònims de qualitat i et permetrà projectar una millor imatge de la teva empresa.

Això es traduirà en un millor posicionament i, per tant, el teu negoci serà més competitiu. Avui et presentem un conjunt d’eines i recursos lingüístics que segur que et seran d’utilitat en el teu dia a dia i et permetran comunicar d’una manera eficaç i fent un bon ús del català.

4 eines per fer un bon ús de la llengua

 

Tens dubtes lingüístics?

optimot_logo

L’Optimot és un servei que ofereix la Direcció General de Política Lingüística en col·laboració amb l’Institut d’Estudis Catalans i el Centre de Terminologia TERMCAT. Aquest cercador d’informació lingüística t’ajudarà a resoldre qualsevol dubte sobre llengua catalana. A més, també t’ofereix la possibilitat d’accedir a un servei d’atenció personalitzada quan les opcions de cerca no resolen el dubte lingüístic.

A través de l’Optimot/Empresa també tens al teu abast una selecció de continguts interessants per al món de l’empresa i el comerç. El material triat s’exposa en diversos apartats: Lèxic, Expressions, Models de documents, Qüestions gramaticals i de convencions, Abreviacions i L’ús dels mots i la fraseologia. Cada terme o contingut és un enllaç que porta al cercador de l’Optimot i mostra el resultat de la cerca que s’ha fet per trobar la solució a partir d’un dubte o d’un mot clau.

Et cal terminologia al dia?

Avatar_termcat_400x400Si vols resoldre un dubte terminològic que t’ha sorgit en la redacció o traducció d’un text en català, el Cercaterm et donarà accés al conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT té a disposició dels seus usuaris.

El Cercaterm s’adreça principalment a especialistes dels diversos àmbits del coneixement que tenen la necessitat de redactar textos especialitzats en català. Per mitjà d’una interfície de consulta podràs accedir a més de 230.000 fitxes de termes i de criteris actualitzades mensualment.

L’apartat de consulta et permet accedir a àrees d’activitat concreta i conèixer el lèxic corresponent. A més, pots anar als diccionaris online, comprovar quins neologismes tècnics i científics estan acceptats, així com la seva definició.

És a dir…

esAdir

L’És a dir és el portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Tot i que va destinat, en primer terme, als professionals d’aquests mitjans, és una molt bona eina per a molts altres professionals o per a qualsevol persona que estigui interessada a fer un bon ús de la llengua.

Aquesta eina dóna respostes clares i concises als dubtes més habituals que planteja la nostra llengua. L’eina bàsica per resoldre un dubte lingüístic és el cercador, que trobaràs destacat a la part superior de qualsevol pàgina del portal.

No hi trobaràs ni totes les paraules del català (no és un diccionari ni una gramàtica) ni tots els noms propis rellevants (no és una enciclopèdia), sinó tan sols aquells casos que han generat o generen algun dubte d’ús, de grafia o de pronúncia.

Vols corregir els teus textos de manera ortogràfica i gramatical?

196693-thumb-softcatala

Quan hagis acabat de redactar el teu document, comprova’n l’ortografia a través del corrector Softcatalà. Enganxa el teu text en el camp del formulari i fes clic sobre “comprova l’ortografia”. El corrector et mostrarà possibles errades en color vermell, errors gramaticals o tipogràfics en color blau i recomanacions d’estil en color verd. Fent clic sobre les paraules assenyalades, et mostrarà una llista de suggeriments.

Aquesta eina també et permet triar entre les formes generals, balears o valencianes, que afectaran principalment la flexió verbal.

Fes la prova i veuràs com el corrector de Softcatalà t’ajudarà a millorar la qualitat dels teus textos en català. Això sí, recorda que els resultats són orientatius.

 

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

*

Previous Story

Enquestes de satisfacció: Manual de bones pràctiques

Next Story

El Brexit, una oportunitat per a les empreses catalanes

Latest from Consells empresarials